Sobre el projecte

Presentació

Parlar del FAD no és només parlar de la promoció de les diferents disciplines creatives. La història de l’associació no es podria entendre sense mirar l’evolució social i cultural del país, un llarg camí de posicionaments de la institució al voltant de les preocupacions imperants en cada moment de la nostra societat. És amb aquest rerafons, que es crea el projecte FAD. Xarxes d’Opinió.

FAD. Xarxes d’Opinió va néixer gràcies a la complicitat de la Fundació Jaume Bofill i la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Actualment hi segueix col·laborant del Departament de Cultura de la Generalitat i s’hi ha sumat l’Ajuntament de Barcelona a través del seu Institut de Cultura.

L’objectiu de FAD. Xarxes d’Opinió és identificar, desglossar i debatre els problemes principals que preocupen a la ciutadania. Una reivindicació de la dimensió política i social del disseny, el qual sovint viu en una certa asèpsia.

Repensant formats i aprofitant les possibilitats que ofereix la xarxa i les noves tecnologies, el projecte es presenta de forma virtual. En aquest espai virtual, i sobre casos concrets, es recull l’opinió d’experts des de les diferents vessants, així com els punts de vista de les diferents parts implicades. L’objectiu, no és altra que generar informació on les diferents postures i coneixements hi tinguin cabuda i assentar així una opinió rigorosa i fonamentada sobre cada tema, a l’accés i pel benefici de tothom.

FAD. Xarxes d’Opinió iniciava el seu recorregut amb la utilització del format sonor per tal de recollir les opinions dels seus entrevistats, les quals encara estan a disposició de l’usuari en el gran arxiu en què s’ha convertit aquesta iniciativa. A partir de 2013, però,  el projecte fa el salt al format audiovisual i ofereix la possibilitat no només de sentir les reflexions d’aquests entrevistats sinó també de veure’ls en acció.

Pel que fa a l’aspecte tècnic, el projecte aposta per utilitzar com a suport programari lliure  desenvolupat en xarxes col·laboratives on diverses persones posen el codi a disposició del públic de manera desinteressada i gratuïta. És aquí on de nou el FAD es posiciona, utilitzant programari no comercial que permet usar tots els avantatges de la xarxa sense lligaments de copyright i incloent-se en la llarga llista d’entitats que usen la senzilla i eficient estructura del blog com a forma de difusió, d’informació i opinió.