FADfest 2013

Cittaslow:
“Un enfoc global a favor de la qualitat de vida local”
Pier Giorgio Oliveti

Pier Giorgio Oliveti és periodista especialitzat en turisme i medi ambient i director de l’associació internacional Cittaslow, una xarxa de municipis per la qualitat de vida. Aquest moviment reconeix la importància de les coses “lentes”, les estacions, els productes casolans, el respecte pel gust i la salut i les tradicions espontànies, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Oliveti impartirà una conferència inaugural a la cerimònia de lliurament del City to City Barcelona FAD Award, el proper 9 de juliol al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Welcome Mr. Oliveti!

Què tenen en comú les ciutats “lentes”? Té cada país la seva pròpia manera d’entendre el moviment?
El nostre moviment Cittaslow no és una “nova religió” ni ha obtingut mai certificació tècnica com per exemple, a la UE, EMAS i ISO, per certificar la bona gestió mediambiental. Cittaslow és un “enfocament” global a favor de la qualitat de vida a nivell local. Cada país és diferent, cada cultura està interrelacionada, però segueix sent original; cada població, Begur i Lekeitio per exemple, és diferent, però l’enfocament o mètode Cittaslow és el mateix a tot el món.

– Creu que els ciutadans haurien d’intervenir més en l’administració pública? Com pot la gent recuperar l’espai públic?
El “petit secret” de l’èxit relatiu i creixent de Cittaslow al món és el de barrejar els dos enfocaments, de dalt a baix, des de l’alcalde i l’administració local elegida democràticament, fins a la força de la comunitat que assumeix la responsabilitat del futur de la població. Hi ha un ampli espai que la gent pot ocupar actualment; som cada vegada més els coprotagonistes del nostre destí en el món.

Les ciutats han d’adaptar-se als que hi viuen o al contrari?
Com a mínim hi ha dos aspectes a tenir en compte: la nova “història global” per fi s’uneix oficialment a totes les “històries” de tots els pobles en tots els temes. Avui les noves comunicacions globals, el món digital i el transport poden ràpidament, i per primera vegada, ajudar a la història a “connectar” i “reconnectar” cultures, comunitats, espais… Actualment vivim en un món gresol, tots nosaltres hem de respectar a tots els altres. Cittaslow proposa la “responsabilitat social compartida” per millorar la qualitat de vida i prevenir eventuals conflictes.

El segon aspecte important és el “model de desenvolupament occidental”: aquest enfocament postfordista és un fracàs a nivell mundial. Hem de canviar la clàssica cadena de producció-distribució-consum, les poblacions de l’era contemporània es construeixen d’acord amb aquest enfocament, el de l’última corrent prevalent. Avui hem de canviar a un enfocament lent, el nou i el vell al mateix temps.

En quin moment de la història creu que les coses van començar a anar per un camí que va desconnectar als habitants del seu hàbitat?
Després de la Segona Guerra Mundial va tenir lloc una important acceleració en els països occidentals i en alguns d’Àsia, com ara Japó. Estàvem intentant aplicar el nostre sistema econòmic a tot arreu. A vegades va resultar molt útil per millorar el nivell de vida de la població en general, però, per contra, va suposar una excessiva erosió de la cultura mil·lenària “tradicional” i la destrucció del medi ambient, la biosfera que compartim. A partir de 1971, el Club di Roma va informar al món que “s’havia acabat la festa”. Les seves estimacions estaven completament equivocades, però el mètode d’anàlisi utilitzat i el seu contingut va donar pas a una nova era per al món. Ser “lent” significa entendre la teva condició de forma realista i canviar la teva forma de vida per preservar i millorar la qualitat a nivell local.

Com pot un premi com el City to City Barcelona FAD Award contribuir al moviment Cittaslow?
Qualsevol ocasió de compartir les bones pràctiques entre les diferents comunitats és molt important i útil per a tots nosaltres. L’experiència concreta de centenars i centenars de projectes que ja s’han aplicat a la xarxa Cittaslow es comparteixen amb molts altres que ja van en la mateixa direcció, com demostra el projecte de Glasgow. La “venjança” global que les comunitats s’estan prenent contra el món financer i algunes falses economies realitzades per certes multinacionals (no totes) ja ha començat, i les nostres poblacions i ciutats es podrien convertir en llocs en què podríem viure més fàcilment si ens reinventem. Estem interessats en salvar el planeta, no en vendre res…

Rock Paper Pixel