Sustainable Challenge Open Expert Talks

ho

Experts en diferents disciplines relacionades amb la sostenibilitat en el món de la moda impartiran xerrades obertes al públic.

En el marc del projecte «Sustainable Challenge: Industrial Symbiosis, a Booster to Circular Fashion»,  que vol replantejar el futur del sector de la moda entre els estudiants des del punt de vista de la sostenibilitat, tindrà lloc una sèrie de xerrades d’experts i professionals del Regne Unit, Espanya i Portugal en un streaming obert al públic. Les xerrades es duran a terme en anglès i castellà.

La programació online de conferències té l’objectiu d’exposar l’experiència dels experts, aportar coneixements sobre la simbiosi industrial  i inspiració als 48 estudiants que participen al Sustainable Challenge, per tal que puguin desenvolupar les seves propostes i projectes. Aquestes es presentaran públicament online el dia 19 de novembre.

Per a les xerrades comptarem amb la presència de representants de les institucions organitzadores que introduïran les sessions: Núria Mora (Presidenta de MODA-FAD), Malcolm Garrett (Director Artístic del Design Manchester) i Ludovic Assemat (Responsable d’Art del British Council Spain). Les sessions seran conduïdes i moderades per les comissaries del projecte, Elizabeth Cardwell i Verónica Kuchinow.

Les jornades de conferències tindran lloc els dies 25 i 26 d’octubre, en el marc de la Barcelona Design Week.

 

25/10 – PROGRAMA OPEN EXPERT TALKS:

 

17:00 – Presentació institucional

17:05 – Gemma Cairney

Gemma Cairney és divulgadora, guanyadora de múltiples premis, escriptora i fundadora de l’empresa de producció Magpie. És coneguda pel seu treball en BBC Ràdio 1 i BBC Ràdio 6 Music. Gemma presenta actualment el seu propi programa de ràdio setmanal Nightwaves Ràdio.

Gemma Cairney ha presentat nombrosos documentals per ràdio per BBC 6 Music. Tempted By Teacher i Bruising Silence (BBC Ràdio 1) li van reportar 2 Sony Gold i la seva entrevista a Grace Jones en Amazing Grace (BBC 6 Music) va guanyar el premi a el Millor programa musical Rose d’Or.

 

 

17:30 – Carlos León Perfecte
Aproximació a l’avaluació de la sostenibilitat del cicle de vida en el disseny de moda

Carlos León farà una descripció de la metodologia LCSA (Life Cycle Sustainability Assessment) i com es pot aplicar des de les primeres etapes de disseny d’un producte, tenint en compte l’avaluació de tots els impactes ambientals, socials i econòmics al llarg de el cicle de vida d’un producte.

 

 

Durant 15 anys, va treballar al Departament de Tecnologia d’un dels 5 principals fabricants d’aerogeneradors, en diferents llocs relacionats amb el disseny i desenvolupament de productes i tecnologia. Va co-fundar Sustainn el 2014, una de les primeres consultores d’economia circular a Espanya. Des de llavors, ha estat consultor, professor i mentor d’Economia Circular i C2C, impartint formació i escrivint nombrosos articles i publicacions sobre economia circular.

 

 

17:50 – Andrew Ibi
Nova pràctica de la moda en acció

Andreu Ibi portarà a terme una descripció general i una presentació centrada en la pràctica del disseny “en viu” de E.Macbean i la seva existència fora de les agendes de moda comercials tradicionals. La presentació explora idees sobre el desenvolupament sostenible, el procés tècnic d’ “artesania” i el propòsit de la pràctica de la moda a l’era digital.

 

 

Andrew Ibi és acadèmic, dissenyador i emprenedor. Va llançar la seva marca homònima abans d’obrir el concepte minorista de culte, The Convenience Store, el 2008, amb Rick Owens, Gareth Pugh i Maison Margiela, entre d’altres. Actualment dirigeix el departament de moda a Liverpool John Moores University i és professor associat a la Universitat de Middlesex. També dirigeix la marca de moda d’autor sostenible, E.Macbean, amb el seu soci. És cofundador de Face & Bold Creative Agency i forma part del Comitè Directiu de la Moda Britànica per a la Igualtat i Equitat racials.

 

 

18:15 – Enric Carrera i Heura Ventura
Sostenibilitat: desafiaments i oportunitats per al sector tèxtil

La xerrada té com a objectiu plantejar la situació actual del sector tèxtil pel que fa a la sostenibilitat i els problemes que sorgeixen al llarg de la cadena de valor tèxtil. Aquesta situació genera no només reptes tecnològics i de recerca, sinó també interessants oportunitats de negoci.

 

 

Enric Carrera és doctor en Enginyeria Tèxtil, professor Titular de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb més de 30 anys d’experiència, i actualment director de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER-UPC). Els seus camps de recerca estan relacionats amb la física tèxtil, l’avaluació objectiva de la qualitat dels tèxtils i la sostenibilitat.

Heura Ventura és enginyera de Productes i materials i té un doctorat en Enginyeria Tèxtil. És membre de INTEXTER-UPC, i porta prop de 10 anys ensenyant i investigant a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), centrant la seva investigació en materials compostos reforçats amb tèxtils, aplicacions tèxtils avançades i productes tèxtils sostenibles.

 

26/10 – PROGRAMA OPEN EXPERT TALKS:

 

17:00 – Tash Willcocks
Els problemes enganxosos no necessiten tiretes enganxoses

En un món de problemes enganxosos (o perversos), de vegades se sent que buscar respostes és impossible, requereix formes alternatives de pensar i desafiar obertament a tu mateix i als de l’equip. Per citar De Bono: “No es pot mirar cap a una nova direcció si es mira amb més atenció en la mateixa direcció”.

 

Tash Willcocks ha passat més de 20 anys donant forma als futurs creadors de canvis en la indústria creativa, anteriorment com a cap de Programa del curs de Disseny Gràfic de BA i MA a la Universitat de Salford i després com a directora de Màsters Europe a Hyper Island treballant amb estudiants i empreses internacionals, com BBC, EY, Unilever i Adidas. Tash també ha impartit conferències arreu del món en esdeveniments com Octoberfest Munic, TEDx Manchester, Creative Mornings Gothenburg i HEC a San Francisco.

 

17:25 – Francesc Sola
Desafiaments sostenibles a la filatura de cardat

La sostenibilitat és la tendència principal en el segon sector industrial més contaminant del món. Existeixen nombroses iniciatives que aposten per l’economia circular, residus 0 i la protecció de l’entorn. Però, hi ha realment un compromís amb aquest tipus de consum responsable? Amb els exemples de la problemàtica i els projectes que duem a terme a Filatures Arnau, volem donar a conèixer la realitat i els reptes que planteja aquesta orientació sectorial en el procés de producció de fil reciclat.

Consultor i formador en comerç exterior, Francesc Sola està llicenciat en Dret i és especialista en màrqueting i accés a mercats. Ha pilotat projectes d’Area Manager en diferents empreses tèxtils com filatures, accessoris, fabricants de teixits i altres. Compagina la seva tasca professional amb la formació especialitzada en escoles de negocis (EADA, ESNI), cambres de comerç i empreses privades.

 

 

17:45 – Mark Shayler
No n’hi ha prou en fer les coses millor, necessitem fer millors coses

Com guanyem més diners venent menys coses? Com revertim la crisi climàtica? Com resolem la gran quantitat de desafiaments de sostenibilitat a què ens enfrontem? Aquesta xerrada utilitzarà música pop per il·lustrar el poder de el disseny per millorar les coses i fer millors coses.

 

 

Mark és un expert en innovació i disseny sostenible amb 30 anys d’experiència. Autor de dos llibres i director de Ape and Reasons to be Cheerful. Ha estalviat als seus clients milers de tones de carboni i 150 milions de dòlars gràcies a un millor disseny i a el desenvolupament de nous productes. Va ser un dels membres de l’equip original que va iniciar la Great Recovery http://www.greatrecovery.org.uk/ que va analitzar el vincle entre el disseny i l’economia circular. És soci fundador de Do Lectures.

 

 

18:10 – Celina Tamagnini
Tancant el cercle en la indústria de la roba de treball

Per a Celina Tamagnini, el tèxtil és el nou plàstic. Una gran oportunitat perquè les corporacions augmentin els seus compromisos sostenibles per un planeta i persones millors a l’introduir els seus valors en els seus uniformes. Un gran desafiament per a una start-up amb processos i model de negoci disruptius.

 

 

En 2019, després de 20 anys treballant per a departaments de comunicació en diversos sectors, un canvi de direcció la va portar a crear Circoolar, una empresa amb un impacte positiu en les persones i el planeta. La seva missió: apoderament femení. Ella diu: “No importa el que hagis estat, el que importa és qui aspires a ser”.

 

 

Salomé Areias

Salomé és una activista apassionada pel comportament de consumidor. Va estudiar disseny de moda i sociologia de la moda entre Lisboa i Buenos Aires i aviat es va adonar que les tendències de la moda no eren un retrat realista de la nostra cultura, sinó una estratègia per alimentar l’obsolescència percebuda.

Com a fundadora de Fashion Revolution Portugal el 2014, va aprofundir en la sostenibilitat i es va preguntar si la transparència dins de les cadenes de subministrament era suficient perquè les persones actuessin col·lectivament cap a la justícia climàtica. Les troballes recents sobre psicoanàlisi i mindfulness la van inspirar a fer un doctorat a CENSE sobre com conscienciar el consumidor a través d’aquestes pràctiques, pel que va rebre una beca FCT en el marc del programa de doctorat en Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Escola de Ciència i Tecnologia Nova.