Robert D. Thompson, nou director científic de MATERFAD

ho

El fins ara responsable de formació afronta el nou càrrec amb la voluntat de crear sinergies entre els nous materials, els professionals creatius i les empreses.

MATERFAD compta amb un nou director científic, Robert D. Thompson, amb un perfil polifacètic i la voluntat de crear sinergies entre els nous materials, els professionals creatius i les empreses. La seva formació acadèmica i experiència professional ens ofereixen algunes pistes de com aconseguir-ho.

Lluny de decidir dedicar-se a allò que per naturalesa se li donava molt bé, relacionat amb les disciplines creatives, Robert Delano Thompson va decidir optar pel batxillerat científic i estudiar la freda racionalitat de l’enginyeria. Va pensar que la creativitat podria aflorar en qualsevol camp a què es dediqués.

Des d’Itàlia, on va viure durant bona part de la seva infància, es va traslladar a Boston. Entre 1997 i 2001 va estudiar Enginyeria mecànica aplicada a la medicina, amb una doble especialització en pròtesis medicinals i en ètica mèdica, a la Universitat de Massachusetts a Amherst. Després de treballar durant un temps va decidir seguir formant-se i, després de passar uns mesos dedicat a la prospecció d’idees, va ser acceptat en l’Art Center College of Design de Pasadena, Califòrnia, centre al qual va accedir mitjançant una beca. La seva cartera d’idees, concebuda durant aquells mesos, va ser determinant perquè la hi concedissin.

En l’Art Center College of Design va estudiar entre 2003 i 2007 disseny de producte i disseny d’automoció. Gràcies a les seves bones qualificacions va ser convidat a formar part d’un programa internacional que li va permetre traslladar-se a França, a l’escola de negocis INSEAD de Fontainebleau, on va poder cursar un programa especial que enllaçava disseny de producte amb estratègies comercials, l’any 2006.

 

 

Després del seu pas per França va estar vivint durant diversos anys a Itàlia, on va treballar en múltiples projectes com a dissenyador de producte aplicat als camps de la bellesa i el mobiliari, i a Califòrnia, on va continuar el seu camí com a concept designer i art director fins al 2012.

La seva ment inquieta ja havia forjat per llavors una idea fonamental. Les disciplines tècniques, creatives i econòmiques han de dialogar entre elles, relacionar-se, per no caure una i altra vegada en els mateixos errors. Es va adonar que, per poder integrar aquestes disciplines, els materials eren una part fonamental i així va ser com va iniciar els seus estudis en química i materials per completar la seva visió del que ell anomena “somàtica”, una nova metodologia, que està desenvolupant en el pla teòric, en què integra les tres potes del projecte abans esmentades, la tècnica, la creativa i l’econòmica.

En els últims anys Robert D. Thompson s’ha dedicat sobretot a la docència en diverses escoles universitàries, com Elisava, IED i Llotja de Barcelona. Es va incorporar a l’equip de MATERFAD fa dos anys com a responsable de formació. Ara, com a director científic, continua com a responsable del programa de formació, tant presencial com online, del centre de materials, però a més defineix les línies d’investigació i divulgació del coneixement, dirigeix ​​el programa d’adquisició de materials, supervisa l’elaboració dels continguts dels projectes i workshops en què participa MATERFAD i dirigeix ​​les consultories de materials que sol·liciten les empreses.

Com Thompson afirma, MATERFAD és un centre on la seva metodologia somàtica és fàcilment aplicable, ja que reuneix la part tècnica (el coneixement exhaustiu sobre nous materials), amb les empreses que utilitzen els seus serveis i amb les disciplines creatives, representades pels professionals del disseny, l’arquitectura i les arts integrats al FAD.