Neomatèria Extra

ho

Ens endinsarem en les possibilitats dels biomaterials i d’altres materials d’origen local per a la pràctica creativa, l’artesania i el disseny.

El programa Neomatèria no descansa i torna amb una conferència especial per compartir pràctiques i experiències al voltant de les noves materialitats en l’àmbit de l’artesania i el disseny. Recollint el testimoni de la recent edició, inspirada en el món culinari, a Neomatèria Extra ens endinsarem en les possibilitats dels biomaterials i altres materials d’origen local per a la pràctica creativa, des de l’exploració experimental fins al desenvolupament del producte.

Per això, comptarem amb l’experiència i el coneixement de professionals com Joseán Vilar (Naifactory) i Lara Campos (bio.materiality), així com Ana Otero (Sila Studio) i el col·lectiu Tornen les esquelles, que presentaran la seva darrera col·laboració. A través de tres ponències i un debat obert moderat per Robert Thompson, director científic de MATERFAD, els assistents podran introduir-se en les característiques i aplicacions d’aquests materials a la pràctica artesana i el disseny.

 

Nontalo Kids d’Eneris Collective

 

Naifactory_Lab

La dissenyadora Silvana Catazine i l’arquitecte Joseán Vilar lideren aquest estudi creatiu transdisciplinari especialitzat en estratègies i solucions sostenibles per al disseny de productes, aparadorisme i arquitectura efímera.

Amb la mirada posada en el model d’economia circular, aposten per l’ecodisseny i la creació de biomaterials, aprofitant recursos locals i col·laborant amb mà d’obra social. Cadascuna de les seves peces es concep com un estat “temporal” en què la matèria adopta una forma bella i funcional que, quan ha deixat de complir el seu paper, pot ser retornada al medi natural en forma d’aliment.

Han col·laborat amb marques i institucions com Mango, Ikea, Sacyr, Ajuntament de Barcelona o la Prefeitura de São Paulo.

 

 

Lara Campos – bio.materiality

Dissenyadora, investigadora i artista, la pràctica de la qual difumina els límits entre materials, tecnologia i éssers vius, alhora que proposa ontologies basades en enfocaments ecocèntrics i ideologies multiespècies. La seva investigació se centra en la resposta emocional, l’exploració d’espais habitables híbrids i l’experimentació de nous mons materials.

Graduada en disseny tèxtil i amb formació en tècniques artesanals, antropologia, ecofeminisme i filosofies postnaturals, va aprofundir també en biodisseny, fabricació digital i tecnologies sostenibles per nodrir aquest enfocament multidisciplinari en què basa la seva pràctica.

Actualment forma part del col·lectiu S-Biotica amb què ha muntat un espai de cocreació per a la recerca i el disseny de materials a Barcelona.

 

 

Sila Studio

És el projecte de recerca i experimentació de biomaterials d’Ana Otero, que treballa amb noves materialitats desenvolupades a partir de deixalles generades a la cuina, posant especial èmfasi en la seva dimensió política.

El seu objectiu, a més de desenvolupar i aplicar nous materials regeneratius, és utilitzar-los com a eina mediadora per canviar la nostra relació amb el territori, els aliments i allò que ens envolta.

Especialitzada en bioceràmica calcària a partir de petxines de mol·luscs i closques d’ous, els tallers i la docència són una part fonamental de la seva pràctica.

 

 

Tornen les esquelles

Aquest col·lectiu artístic tèxtil investiga com la llana pot modelar futurs alternatius amb les implicacions mediambientals, artístiques, materials i ètiques.

Treballa amb la recuperació de la llana de la Serra de la Collserola de Barcelona, ​​creant peces de feltre de manera participativa i performativa. L’objectiu del col·lectiu és revaloritzar la llana local i la tradició del pasturatge a través de l’art i el disseny.

A més de les peces i les actuacions artístiques, treballa amb els pastors i la comunitat local, participant en activitats que van des de l’esquella de les ovelles i l’assessorament en l’elecció de llana de qualitat fins a activitats educatives amb la població per generar visibilitat i conscienciar sobre la importància dels ramats per a la preservació del medi ambient.

 

Inscripcions

 

Neomatèria és un cicle d’activitats organitzat per MATERFAD i el CCAM amb l’objectiu que el col·lectiu artesà, maker i creatiu en general es formi, s’inspiri i s’apoderi en la creació i ús d’aquests nous materials, entesos com una via de innovació sostenible i impuls del sector.