Un programa pensat perquè els professionals del sector artesà s’introdueixin en l’àmbit dels nous materials de forma pràctica.
Neomatèria 2024 és un programa d’activitats organitzat pel CCAM i MATERFAD pensat perquè els professionals del sector artesà s’introdueixin en l’àmbit dels nous materials de forma pràctica. En aquesta nova edició Neomatèria s’inspira en el món culinari i constarà de dos tallers i una xerrada.
Les incursions a la cuina són probablement l’avantguarda del nostre coneixement dels processos de transformació de la matèria: escumes, emulsions, fabricació additiva, aglutinants, gels, precipitats i molts altres.
Partint dels mecanismes químics i físics que conformen la ciència culinària, a Neomatèria 2024 explorarem tècniques i estratègies pel desenvolupament de nous formats materials amb potencial d’ús en la pràctica artesana i maker.
A més ho farem explorant fonts d’energia alternatives, mecanismes que generen i/o aprofiten l’energia existent i sistemes de producció que són de baixa tecnologia, baix cost, baixes emissions, baix consum d’aigua i de processament lent.
Activitats 2024:
Workshop «Vida útil dels materials»
Impartit per: Laurence Humier.
Quan: 15/05 de 16 a 20 h i 16/05 de 16 a 18 h
Lloc: Centre d’Artesania Catalunya.
Descripció: La conservació dels aliments es basa en una sèrie de processos que, principalment, retarden la proliferació bacteriana. La supervivència dels microorganismes depèn essencialment de l’aigua, l’oxigen i la calor. Bullir, congelar, pasteuritzar i conservar (en oli, vinagre, alcohol, sal o sucre) permeten frenar, fins i tot aturar, l’acció bacteriana.
El repte del taller és inspirar-se en l’experiència culinària per controlar la vida útil dels materials. Alguns materials com els plàstics estan destinats a ser reciclats o biodegradables. Altres materials com la fusta o el metall han de ser resistents al llarg del temps.
Objectiu: Cada participant portarà una mostra d’un material vinculat amb la seva activitat creativa i presentarà un problema a resoldre relacionat amb la seva vida útil.
Capacitat: 20 persones.
Idioma: anglès.
Workshop «Fonts d’energia alternatives»
Impartit per: Slow Lab, col·lectiu de dissenyadores i makers.
Quan: 14/05 de 16 a 20 h i 16/05 de 16 a 18 h
Lloc: Centre d’Artesania Catalunya.
Descripció: Com serien els nostres hàbits culinaris si no tinguéssim accés il·limitat i barat a l’energia? I si només poguéssim utilitzar els recursos disponibles localment?
Combinant teoria i pràctica, el taller permetrà descobrir els principis del low-tech, especialment per preparar i fabricar biomaterials utilitzant l’energia solar: una energia gratuïta i il·limitada!
Objectiu: Els i les participants coneixeran els principis del low-tech i aprendran com dissenyar, fabricar i utilitzar un deshidratador solar.
Capacitat: 20 persones
Idioma: castellà.
Neomatèria Talk. Cuinant amb materials
Xerrada transversal per reflexionar entorn a les temàtiques tractades als dos workshops.
Impartit per: Robert D. Thompson Casas, director científic de MATERFAD, amb la participació de Laurence Humier i Slow Lab.
Quan: 16/05 de 18.30 a 20.00 h
Lloc: Centre d’Artesania Catalunya.