Neomatèria 2024. Cuinant nous materials

ho

Un programa pensat perquè els professionals del sector artesà s’introdueixin en l’àmbit dels nous materials de forma pràctica.

Neomatèria 2024 és un programa d’activitats organitzat pel CCAM i MATERFAD pensat perquè els professionals del sector artesà s’introdueixin en l’àmbit dels nous materials de forma pràctica. En aquesta nova edició Neomatèria s’inspira en el món culinari i constarà de dos tallers i una xerrada.

Les incursions a la cuina són probablement l’avantguarda del nostre coneixement dels processos de transformació de la matèria: escumes, emulsions, fabricació additiva, aglutinants, gels, precipitats i molts altres.
Partint dels mecanismes químics i físics que conformen la ciència culinària, a Neomatèria 2024 explorarem tècniques i estratègies pel desenvolupament de nous formats materials amb potencial d’ús en la pràctica artesana i maker.

A més ho farem explorant fonts d’energia alternatives, mecanismes que generen i/o aprofiten l’energia existent i sistemes de producció que són de baixa tecnologia, baix cost, baixes emissions, baix consum d’aigua i de processament lent.

 

Activitats 2024:

Workshop «Vida útil dels materials»

Impartit per: Laurence Humier.
Quan: 15/05 de 16 a 20 h i 16/05 de 16 a 18 h
Lloc: Centre d’Artesania Catalunya.



Descripció
: La conservació dels aliments es basa en una sèrie de processos que, principalment, retarden la proliferació bacteriana. La supervivència dels microorganismes depèn essencialment de l’aigua, l’oxigen i la calor. Bullir, congelar, pasteuritzar i conservar (en oli, vinagre, alcohol, sal o sucre) permeten frenar, fins i tot aturar, l’acció bacteriana.

El repte del taller és inspirar-se en l’experiència culinària per controlar la vida útil dels materials. Alguns materials com els plàstics estan destinats a ser reciclats o biodegradables. Altres materials com la fusta o el metall han de ser resistents al llarg del temps.

Objectiu: Cada participant portarà una mostra d’un material vinculat amb la seva activitat creativa i presentarà un problema a resoldre relacionat amb la seva vida útil.
Capacitat: 20 persones.
Idioma: anglès.

 

Workshop «Fonts d’energia alternatives»

Impartit per: Slow Lab, col·lectiu de dissenyadores i makers.
Quan: 14/05 de 16 a 20 h i 16/05 de 16 a 18 h
Lloc: Centre d’Artesania Catalunya.



Descripció
: Com serien els nostres hàbits culinaris si no tinguéssim accés il·limitat i barat a l’energia? I si només poguéssim utilitzar els recursos disponibles localment?

Combinant teoria i pràctica, el taller permetrà descobrir els principis del low-tech, especialment per preparar i fabricar biomaterials utilitzant l’energia solar: una energia gratuïta i il·limitada!

Objectiu: Els i les participants coneixeran els principis del low-tech i aprendran com dissenyar, fabricar i utilitzar un deshidratador solar.
Capacitat: 20 persones
Idioma: castellà.

 

Neomatèria Talk. Cuinant amb materials

Xerrada transversal per reflexionar entorn a les temàtiques tractades als dos workshops.

Laurence Humier

Impartit per: Robert D. Thompson Casas, director científic de MATERFAD, amb la participació de Laurence Humier i Slow Lab.
Quan: 16/05 de 18.30 a 20.00 h
Lloc: Centre d’Artesania Catalunya.