Quatre sessions de workshops i xerrades per a artesanes i artesans sobre nous materials i com aplicar-los en la seva pràctica diària.
Neomatèria Residència & Workshops 2023 consisteix en un programa pensat per a que els professionals del sector artesà s’introdueixin en l’àmbit dels nous materials de forma pràctica. Organitzat per MATERFAD i CCAM, i amb la col·laboració de l’Ambaixada dels Països Baixos, els continguts i els ponents del programa s’han seleccionat per a que els participants puguin aplicar els coneixements i tècniques adquirides en els seus projectes a curt termini o inclús de forma immediata.
Les activitats seran en format de workshops i càpsules de coneixement i tindran lloc entre el 21 i el 24 de febrer als espais del Centre d’Artesania de Catalunya, que esdevindrà durant quatre dies “residència” viva on artesans i artesanes descobriran com els “neomaterials” poden marcar el futur de la professió i reforçar la seva vinculació amb una creativitat innovadora i sostenible.
El programa està pensat per a acollir fins a 45 artesans i artesanes de forma presencial, que hauran d’escollir un dels tres workshops que s’impartiran:
Workshop A: Neomatèria digital
Imartit per: Rubén Oya (web) i Joaquín Díez (IG).
Descripció: En aquest workshop ens endinsarem en el concepte de la interacció, fent referència a sistemes (interfícies) que reaccionen a estímuls de l’entorn, ja sigui mitjançant l’acció d’una persona o per variacions de condicions (llum, so, temperatura, etc.).
Objectiu: Dotar una capa digital a objectes físics. Per això es farà servir l’electrònica integrada o embeguda, iniciant-nos a l’entorn Arduino. Es vol dotar les participants amb coneixements bàsics per iniciar-se en la creació d’objectes físics augmentats digitalment.
Idioma: català i castellà.
Workshop B: Neomatèria vegetal i viva
Impartit per: Lara Campos.
Descripció: Combinar materialitats diverses amb llavors és una pràctica emergent que té les seves arrels en la fascinació per la transformació natural. En els darrers anys, ha augmentat el nombre de dissenyadors, investigadors i professionals que combinen materials i plantes. Al llarg del taller ens centrarem en els materials sembrats, aportant una millor comprensió de la fisiologia i l’ecologia de les plantes.
Objectiu: Explorar diferents maneres de treballar amb llavors i com aplicar-les a diferents materials.
Idioma: castellà.
Workshop C: Neomatèria residual humana
Impartit per: Zsofia Kollar
Descripció: El cabell és un material íntim, però també increïblement potent: és més fort que l’acer amb el mateix diàmetre i es pot estirar una vegada i mitja la seva longitud original abans de trencar-se. El cabell humà és abundant, no tòxic, té una alta resistència a la tracció, és lleuger, a més d’aïllant tèrmic, éss flexible i té la capacitat d’absorbir l’oli. Per totes aquestes raons té un gran potencial per integrar-se en el nostre sistema de producció.
Objectiu: Conèixer les capacitats del cabell humà com a material i les seves possibilitats en diferents aplicacions. Els participants crearan la seva pròpia interpretació del cabell dins del seu camp de treball i l’integraran a la seva pràctica.
Idioma: anglès
Hi col·labora: Ambaixada dels Països Baixos
A banda dels workshops, cada dia s’impartirà una càpsula de coneixement per a tots els participants conjuntament, amb continguts pràctics per treballar amb nous materials.
El darrer dia, divendres 24, la sessió tindrà lloc al matí i serà oberta al públic (s’obrirà un formulari d’inscripció gratuïta fins a completar aforament). Es mostraran els treballs realitzats pels participants als workshops al llarg dels tres dies anteriors i hi haurà una xerrada a càrrec de Zsofia Kollar i Savine Schoorl, moderada per Robert D. Thompson. La participació d’aquestes dissenyadores holandeses al programa Neomatèria és possible gràcies al suport de l’Ambaixada dels Països Baixos.
PROGRAMA:
Dimarts 21
14:00 – 15:00 h: Benvinguda i presentació
15:00 – 16:00 h: Càpsula 1: Creativitat, teoria i materials
16:00 – 20:00 h: Workshops (els tres simultàniament)
Dimecres 22
15:00 – 16:00 h: Càpsula 2: Regulació, testings i medicions
16:00 – 20:00 h: Workshops (els tres simultàniament)
Dijous 23
15:00 – 16:00 h: Càpsula 3: Marketing, comunicació i estratègia
16:00 – 20:00 h: Workshops (els tres simultàniament)
Divendres 24
10:00 – 11:00 h: Càpsula 4: Finançament i fundraising de projectes
11:00 – 13:00 h: Sessió de cloenda (oberta al públic):