Ferran Adrià aposta per la cocreació al Design Market Barcelona

ho

D’entre totes les peces que pots trobar al Design Market, el cuiner comparteix la seva peça predilecta, l’eina Manual Thinking de Luki Huber.

Ferran Adrià ha tornat aquest any a obrir elBulli, convertit ara en elBulli1846, un centre d’innovació on el cuiner vol desenvolupar projectes d’investigació amb equips interdisciplinaris seleccionats a través de convocatòries temàtiques.

El seu primer equip de “bullinians” tot just acaba de finalitzar la seva residència, i la segona convocatòria, oberta fins al pròxim 15 de desembre busca perfils amb talent creatiu i actitud investigadora per reflexionar sobre com conèixer i comprendre la història ajuda a crear.

Tot i que haurem d’esperar per conèixer els resultats i projectes desenvolupats en aquesta nova etapa d’elBulli1846, Ferran Adrià desvela que una de les tècniques que utilitza habitualment per treballar amb els bullinians és Manual Thinking de Luki Huber, una eina que pots trobar al Design Market Barcelona d’enguany.

 

Ferran Adrià prepara Manual Thinking per a una sessió amb el seu equip.

 

Podries compartir amb nosaltres un record vinculat a aquesta peça?

Sens dubte em venen a la memòria molts moments de treball conceptual amb l’equip, primer a elBullitaller i després a elBullilab.

 

Vas treballar amb Luki Huber en el desenvolupament de la vaixella Faces, com va ser l’experiència? Creus que va influir en la creació de Manual Thinking?

Faces va ser un projecte de gran nivell on es va fusionar el talent de grans dissenyadors. No sé quina influència va tenir tot plegat en la creació de Manual Thinking, però Luki és una persona increïblement creativa i segur que va aprofitar aquesta oportunitat d’intercanvi per reflexionar i madurar d’altres idees.

 

Esbossos del procés de treball de la vaixella FACES.

 

Manual Thinking és un kit de design thinking, quin pes té en la metodologia Sàpiens que estàs desenvolupant?

Utilitzem Manual Thinking d’una manera habitual, perquè ens ajuda molt a ordenar i connectar els continguts. Es una eina fantàstica!

 

Sí, en la mateixa línia de Manual Thinking et recomanem també una altra eina interessant per treball creatiu en equip que podràs trobar també al Design Market, la Undo Notebook.

 

Undo Notebook, una llibreta reutilitzable i versàtil per treballar en equip

 

A part de Luki Huber, amb quins altres dissenyadors has treballat i que destacaries d’aquesta col·laboració?

Podríem parlar de molts projectes interessants, però em remeto un altre cop al projecte Faces, a on es va posar en escena un treball col·lectiu que va fusionar cuina i disseny amb la participació de grans professionals com Xavier Claramunt, Miquel de Mas, Martín Azúa, Gerard Moliné, Antoni Arola, Julia Mariscal i el mateix Luki Huber.

 

Art, artesania, disseny de producte, moda o arquitectura? Quina/es influeix/en més en la teva manera d’entendre la cuina i per què?

Depèn de l’aspecte que estiguem analitzant. No hi ha absoluts, sinó molts espais de confluència i connexió que fan que la cuina dialogui amb moltes altres disciplines creatives. Aquest és el fet important, la cuina ara és respectada com una disciplina a l’alçada de qualsevol altra disciplina creativa, però també d’altres relacionades d’un altra manera amb el coneixement.

 

Manual Thinking de Luki Huber

 

Quines altres peces de disseny destacaries de casa teva?

En realitat, les nostres vides estan envoltades de disseny i crec que hem de ser justos i reconèixer d’una manera global a tots aquells dissenyadors, més o menys reconeguts, que han fet les nostres vides molt més agradables, sigui des d’un punt de vista pràctic o estètic.

 

Estem creant una playlist per ambientar aquest Design Market Barcelona a casa, pots recomanar-nos una cançó per afegir-la a la llista?

Space Oddity de David Bowie