La comunitat del disseny respon a la crisi del COVID-19

ho

Recollim diverses iniciatives de disseny i fabricació de respiradors, mascaretes i mecanismes per evitar la fàcil propagació del coronavirus.

Davant el dèficit de respiradors, mascaretes i mecanismes per evitar la fàcil propagació del coronavirus, la comunitat del disseny i l’enginyeria respon amb la seva capacitat creativa per resoldre problemes i oferir solucions a petita i gran escala.

En aquest aquest article recollim algunes de les iniciatives que s’han posat en marxa per donar solució als múltiples desafiaments d’aquesta crisi global. Des de pantalles de protecció personal fabricades amb una troqueladora o màquina de tall làser, fins a la impressió 3D de mascaretes, respiradors i vàlvules per al seu ús, passant pel disseny de peces per obrir poms sense tocar-los, la creació de grups de treball i xarxes de col·laboració en línia o la concepció d’il·lustracions i animacions per visualitzar la importància del distanciament social durant el brot de coronavirus.

 

 

Leitat: respirador mecànic industrialitzable d’impressió 3D
+ info

És el primer respirador mecànic de campanya d’impressió 3D industrialitzable. El disseny ha estat realitzat per l’enginyer de Leitat, Magí Galindo, i ha estat validat mèdicament per Lluís Blanch, director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí i expert en ventilació mecànica. El passat dilluns 23 de març van començar a imprimir i preveuen que se’n puguin produir entre 50 i 100 unitats diàries. L’aparell s’ha simplificat al màxim per facilitar la producció i assemblatge de noves unitats. El projecte ha estat impulsat pel Consorci de la Zona Franca (CZFB) i el centre tecnològic Leitat, i en la seva producció participen les empreses HP, SEAT, Navantia i Airbus. També compta amb el suport del CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

 

Descàrrega d’arxius de material sanitari per imprimir en 3D
+ info

L’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) i les seves entitats constituents, Corporació Sanitària Parc Taulí, Fundació Parc Taulí, UDIAT Centre de Diagnòstic, Sabadell Gent Gran Centre de Serveis i Universitat Autònoma de Barcelona, han posat a l’abast públic arxius de nous prototips per imprimir peces per a ús sanitari elaborats al seu Laboratori 3D o validats clínicament pels seus experts, treballant conjuntament amb el Col·legi de Metges de Barcelona per ajudar en la pandèmia per coronavirus. A la seva web han publicat els detalls tècnics i els corresponents arxius preparats per imprimir.

Les gerències o els departaments de compres d’hospitals que ho necessitin poden sol·licitar peces directament a través d’aquest formulari. Les peticions s’atendran el més aviat possible.

 

 

3DCovid19.tech
+ info

Iniciativa professional sense ànim de lucre que té per objectiu coordinar, a escala nacional, la manca de material sanitari en hospitals, utilitzant la tecnologia d’impressió 3D. El Col·legi d’Enginyers Industrials s’encarrega de coordinar la fabricació i distribució de la demanda generada per hospitals i centres sanitaris a través del grup de fabricants adherits a la plataforma. Les empreses especialitzades en fabricació de producte mitjançant impressió 3D que vulguin col·laborar oferint la seva capacitat d’impressió, han de fer ús d’aquesta plataforma per donar-se d’alta a la base de dades.

 

Coronavirus Makers Open Source
+ info

El passat 13 de març, en declarar-se l’estat d’alarma per la pandèmia de coronavirus, un grup de persones de diferents perfils i amb experiència en medicina, biotecnologia, impressió 3D i disseny industrial, entre altres disciplines, va decidir de forma altruista compartir el seu coneixement i experiència en un grup de Telegram anomenat «Coronavirus makers», que ara també té una web. El seu objectiu és cocrear respiradors artificials amb tecnologia 3D i altres solucions. Actualment, ja hi ha unes 50 iniciatives en curs, principalment a Espanya i l’Amèrica Llatina.

L’EASD Llotja, escola sòcia del FAD, s’ha adherit a una d’aquestes iniciatives en curs i amb les seves impressores 3D, coordinades per professors especialistes a la Seu de Llotja de Sant Andreu, han establert un Centre Logístic del Projecte on s’imprimeixen, però també es reben, munten, desinfecten i embalen, peces mèdiques i equipaments de protecció personal per al seu transport als hospitals que ho requereixen.

 

 

Arm Door Opener de CIM-UPC, una peça impresa en 3D
+ info

 

CIM-UPC ha dissenyat una sola peça que permet obrir i tancar portes amb el braç, eliminant la necessitat de contacte directe amb el pom i minimitzant el risc de contagi. La peça pot ser fabricada en menys de 4 hores amb qualsevol impressora 3D domèstica i el muntatge es fa en menys d’un minut amb l’ajut de 3 brides de plàstic, sense necessitat d’experiència tècnica. Té dues versions: una per a portes que s’obrin des de la dreta i una altra des de l’esquerra. Tota la informació digital per reproduir l’Arm Door Opener pot ser descarregada gratuïtament a la web.

 

 

Libreguard: pantalla de protecció de l’escola Massana i CODA Office
+ info

Més enllà de la impressió 3D, l’Escola Massana, també membre del FAD,  en col·laboració amb CODA Office, ha desenvolupat un model de llicència lliure per la creació de pantalles de protecció personal per a ús sanitari que es pot fabricar de manera barata i ràpida, mitjançant una troqueladora o una màquina de tall làser i un full d’un sol material. Les parts són fàcils de muntar i netejar, i se’n poden fabricar molt més ràpidament i en quantitat que amb l’ús d’una impressora 3D.

 

Oxygen: màquina respiradora de fàcil replicació
+ info

Prototip creat per un grup de joves enginyers de l’empresa de fabricació Protofy. La màquina està feta a partir de peces recuperades de cotxes, com els motors de neteja parabrises o d’electrodomèstics. Ignasi Plaza, un dels seus creadors, adverteix que un respirador pot salvar vides, però qualsevol ús no supervisat per personal sanitari qualificat també pot llevar-les, així que fa una crida a metges i enginyers del sector sanitari a posar a prova el prototip amb l’objectiu de millorar-lo, si cal.

 

 

Open Source COVID19 Medical Supplies
+ info

Aquest grup internacional de facebook es va formar l’11 de març per avaluar, dissenyar, validar i fabricar subministraments mèdics d’emergència de codi obert a tot el món, donada la varietat de condicions locals de subministrament.

El fundador del grup, Gui Cavalcanti, que és cofundador de la companyia de robòtica californiana Breeze Automation, va escriure en una publicació que, tot i que el grup es va originar per dissenyar ventiladors i respiradors, havia quedat clar que es necessitaven molts altres subministraments, no només respiradors: “El grup està canviant l’abast per catalogar, desenvolupar i desplegar subministraments mèdics d’emergència de codi obert, fabricables localment”.

 

 

Isinnova: vàlvules per a respiradors impreses a Itàlia
+ info

Un hospital a Brèscia amb 250 pacients amb Covid-19 en cures intensives es va quedar sense vàlvules Venturi, els tubs que connecten els pacients als ventiladors i que només poden utilitzar-se durant un màxim de vuit hores. Davant l’emergència, Cristian Fracassi, director general d’Isinnova va posar el seu equip mans a l’obra per replicar la peça i proveir els hospitals que ho necessitessin. La companyia també ha desenvolupat, en col·laboració amb Decathlon, una peça per convertir la seva màscara Easybreath en un respirador connectable a un dispensador d’oxigen. La peça s’anomena Charlotte Valve i l’arxiu es pot descarregar a la seva pàgina web.

 

Charlotte Valve d’Isinnova connectada amb la màscara Easybreath de Decathlon.

 

La col·laboració d’empreses privades i el sector industrial

La col·laboració del sector privat per fer front a una situació excepcional com aquesta es veu a diari i el degoteig d’empreses que posen a disposició recursos i material és constant. Les plantes de producció del grup francès LVMH, on s’elaboren perfums i cosmètics de marques com Dior, Givenchy o Guerlain, produiran gel desinfectant gratuït per a les autoritats sanitàries del país.

Aquí, la multinacional de moda i fragàncies Puig, que inclou marques de renom internacional com Carolina Herrera, Jean Paul Gaultier o Paco Rabanne, anunciava fa uns dies que col·laborarà amb el govern espanyol en la fabricació de desinfectant. Inditex, Mango i grans del sector automobilístic, com SEAT o Renault, també s’han sumat a la causa, amb donacions de material o posant a disposició instal·lacions, recursos, xarxa logística i canals de distribució.

I a Anglaterra, el primer ministre Boris Johnson va demanar públicament a la indústria manufacturera produir fins a 20.000 respiradors en dues setmanes. Vauxhall  i Airbus han acceptat ajudar. També fa setmanes que el país anglosaxó té dificultat per afrontar la demanda de gel desinfectant, situació que ha dut a la cerveseria BrewDog a utilitzar la seva destil·leria per produir un desinfectant sanitari a base d’alcohol que s’anomenarà Punk Sanitiser i també es distribuirà gratuitament a qui en necessiti.

 

Màquina Respiradora OxyGEN, desenvolupada per Protofy.

 

Fes-te la mascareta tu mateix

Si no disposes d’una màquina d’impressió 3D, però tens fil i agulla, a la xarxa circulen diversos tutorials per l’autofabricació de mascaretes d’ús no professional. Experts de la Universitat de Cambridge han testejat diversos materials per identificar quin és el millor a l’hora de fabricar mascaretes casolanes.

La mascareta mèdica continua sent la millor opció, capturant en un 89 % les partícules del virus, però davant la dificultat per adquirir-ne, se’n poden fabricar amb materials domèstics com la bossa de l’aspiradora (86 %), draps de cuina o tovalloles (73 %), cotó mesclat amb altres materials (70 %), funda de coixí antimicrobià (68 %), lli (62 %), funda de coixí estàndard (57 %), seda (54 %), cotó 100 % (51 %) o una bufanda (49 %).

També és important posar-se la mascareta seguint les indicacions de l’OMS per evitar contagiar-se durant la seva aplicació. Recursos en anglès. Recursos en català. Vídeo tutorial produït per una xarxa de voluntaris de Terrassa. Vídeo tutorial produït per una acadèmia de moda del País Basc.

 

Formulari de recollida de donacions de material, productes i serveis

La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la campana Jo actuo X donar per tal de recollir i validar qualsevol donació que es vulgui realitzar. Si ets una empresa o individu i tens o estàs produint material per donar, clica aquí i omple el formulari.

 

El GIF de l’il·lustrador Toby Morris i la microbiòloga Siouxsie Wiles

Acabem aquesta peça amb una resposta gràfica a la crisi del Covid-19 que busca conscienciar sobre la importància del distanciament social durant la pandèmia. I és que els professionals del disseny gràfic també tenen un paper important en la divulgació i difusió de consells útils per fer front al coronavirus.