Els propers tres mesos del FAD

ho

Recopilació de la programació de la casa per als mesos d’abril, maig i juny. Repassa-la bé i que no se t’escapi res.

Aquesta primavera i els primers dies de la temporada estiuenca, el FAD et convida a visitar els tallers de més de 137 artistes, a experimentar l’arquitectura còmodament des de la butaca de la filmoteca, a escoltar els millors dissenyadors gràfics del moment, a conèixer el procés de creació i producció d’un producte, a explorar l’impacte dels nous materials en l’artesania contemporània, a celebrar el bon disseny durant la Barcelona Design Week… i molt més. Hem recopilat tota la programació de la casa perquè no se t’escapi res.

 

Abril d’exposicions, xerrades i la trobada anual de socis

L’abril és el quart mes de l’any en el calendari gregorià i té 30 dies, al llarg dels quals trobareu totes aquestes activitats.

 

 

Exposició «Neomatèria»
27/03 – 19/05, Artesania Catalunya
Més informació

«Neomatèria», coproduïda per Materfad i comissariada per Iván Rodríguez, pretén donar veu a alguns dels materials nous materials que els artesans d’avui dia fan servir, en un recorregut que abasta des d’una nova mirada al món natural fins als nous camins oberts per la ciència i la tecnologia. L’exposició ressalta, a més d’aquests nous materials, el paper vital de l’artesà com a creador i transformador de materials.

 

 

ADGTalk: el carrer com a escenari de la paraula impresa
03/04 a les 19:00h, Arts Santa Mònica
Més informació

Aquest ADGTalk neix a partir de l’exposició «Pirulís. Columnes d’expressió lliure» de David Torrents, soci de l’ADG-FAD, que el dia 3 d’abril reunirà en una taula rodona a Raquel Pelta, Oscar Guayabero, Javier Jaén i Sergio Ibáñez per reflexionar sobre com veuen el passat, present i futur dels cartells.

 

Assemblea de socis del FAD
29/04, Disseny Hub Barcelona

Com ja és tradició, el president del FAD brindarà amb el socis presents amb una copa creada especialment per l’ocasió i els obsequiarà amb una litografia limitada i numerada. La celebració també comptarà amb l’entrega de la medalla del FAD i amb una sessió de networking. Si vols conèixer els dissenyadors darrera de la copa, la litografia i la medalla, estigues atent a les xarxes socials del FAD on anirem donant pistes per desvetllar la incògnita.

També durant l’assemblea s’entregaran les insígnies als socis que fa 25 anys que estan associats al FAD: Montserrat Arnau, sòcia d’ARQUIN-FAD, Manel Capdevila i Carme Glòria Canals, socis d’A-FAD, Josep A. Rom i Luis Reina, d’ADG-FAD, Josep Playà, soci de MODA-FAD i ESDI Escola Superior de Disseny, d’ADI-FAD, ADG-FAD i MODA-FAD.

Litografia 2018 obra de La Casa de Carlota

 

Maig d’artesania, cinema d’arquitectura i el millor disseny de l’any

Comença a notar-se el bon temps i les ganes de fer coses. L’activitat programada així ho reflecteix i el mes de maig arriba carregat d’iniciatives interessants que conviden a sortir al carrer.

 

 

Tallers Oberts
3-5/05, diversos espais
Més informació

Tornen les jornades de portes obertes on artistes i artesans de Barcelona i l’Hospitalet obren les portes dels seus tallers i espais de creació per rebre la visita de la ciutadania interessada en conèixer la seva obra. 137 artistes, artesans i espais relacionats amb la creació han estat seleccionats en aquesta nova edició. Alguns dels espais oferiran activitats paral·leles durant tot el cap de setmana, així que atents al programa per poder a preparar la vostra ruta.

 

Arqu[in]FILM durant la Setmana de l’Arquitectura
9-12/05, Filmoteca de Catalunya

Amb la 5a edició de Arqu[in]FILM, la mostra de Cinema d’Arquitectura de Barcelona en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, ARQUIN-FAD pretén seguir contribuint al debat arquitectònic i urbanístic a la ciutat en el marc de la Setmana de l’Arquitectura. L’edició d’enguany, comissariada per Ojo Cónico, es centra en explorar la relació entre realitats rurals i urbanes, aproximant-se a figures de l’arquitectura de rellevància internacional que treballen en entorns rurals, processos d’urbanització de zones rurals o periurbanes, o agents culturals el mitjà dels quals és l’espai natural. Totes les pel·lícules són estrenes a Espanya i es projectaran en Versió Original Subtitulada en Català.

 

Architect Glenn Murcutt poses for a photo at the Islamic Mosque in Newport on May 10, 2016 in Melbourne, Australia. (Photo by Jesse Marlow/Fairfax Media)

 

Estrena del curt «Francis Kéré: An Architect Between» (Daniel Schwartz, 2016) i del documental «Glenn Murcutt: The spirit of Place» (Catherine Hunter, 2016)
09/05 a les 20h, Filmoteca de Catalunya, Sala Chomón

Aquest documental presenta la vida i obra de l’arquitecte Australià contemporani de major rellevància. L’extraordinària reputació internacional de Murcutt recau en la bellesa i integritat del seu treball. D’entre la multitud de reconeixements internacionals que ha aconseguit destaca el prestigiós Premi Pritzker. No obstant això, per decisió pròpia, mai ha construït fora d’Austràlia. L’interès de Murcutt ha estat, per contra, la creació d’obres mestres de gran eficiència energètica perfectament integrades en el seu entorn. Les seves idees i obres han influenciat a multitud d’arquitectes al voltant del planeta. Aquest documental segueix a l’ara octogenari Glenn Murcutt, durant el procés de projecte i construcció del seu projecte més ambiciós fins a la data – una mesquita per a una comunitat Islàmica de Melbourne.

 

Take me home, Abbas Kiarostami


Estrena del curt «Take me Home» (Abbas Kiarostami, 2016) i del documental «Parallel Sprawl» (Ibai Rigby, 2017)

10/05 a les 19:30h, Filmoteca de Catalunya, Sala Chomón

Mentre els centres urbans sucumbeixen a l’apropiació de terres a través del turisme i el capital global, els territoris adjacents es veuran sotmesos cada vegada a més pressió mitjançant la dispersió urbana. Tal i com explora «Parallel Sprawl», aquest paisatge intermedi és l’escenari on es lliurarà la batalla pel futur de l’hàbitat humà. Fixant la mirada en dos casos diametralment oposats- Suïssa i Kosovo, el primer extremadament ric i vell, el segon extremadament pobre i jove, la pel·lícula anticipa les condicions en les que en el futur els arquitectes hauran de treballar, en un escenari on les institucions públiques s’encongeixen i les desigualtats augmenten. Mitjançant una sèrie d’entrevistes amb experts en planejament tant locals com internacionals, conjuntament amb imatges captades des de drones i automòbils, la pel·lícula ens ofereix un agut retrat d’aquests paisatges suburbans.

 

 

Estrena del documental «The Experimental City» (Chad Friederichs, 2017)
11/05 a les 19:30, Filmoteca de Catalunya, Sala Chomón

Als anys 60, frustrat pel creixent problema de la contaminació urbana, Athelstan Spilhaus, un científic visionari i dibuixant de còmics futuristes, va reunir un grup d’experts per desenvolupar un audaç experiment: Minnesota Experimental City (MXC). MXC seria la ciutat del futur, una metropolis de nova planta per 250,000 ciutadans pioners construïda sota una cúpula utilitzant tecnologia punta per prevenir la dispersió urbana i la contaminació. Les coses no van resultar com s’havien planejat com ens ensenya la fascinant mirada retrospectiva de Txad Friederichs sobre la que havia de ser la ciutat del demà.

 

 

Estrena del documental «Leaning into the Wind» (Thomas Riedelsheimer, 2017)
12/05 a les 19:30h, Filmoteca de Catalunya, Sala Laya

16 anys després de l’estrena del revolucionari documental «Rivers and Tides», Thomas Riedelsheimer torna a explorar l’obra de l’artista Andy Goldsworthy. «Leaning into the wind» segueix a l’artista en la seva exploració de les capes del món i l’impacte del pas del temps sobre el seu art i sobre si mateix. La obra d’aquest escultor i ecologista es caracteritza per l’experimentació, l’exploració del món i de si mateix a través d’obres efímeres i permanents que desenvolupa en el paisatge, en les ciutats o en el seu propi cos. En introduir el seu propi cos en el seu treball, es converteix al mateix temps en una cosa cada vegada més fràgil i personal alhora que més robust i dur, incorporant maquinària pesada i un gran nombre de col·laboradors en els seus treballs de major envergadura. Aquesta exquisida pel·lícula de Riedelsheimer fa llum sobre la ment de Goldsworthy mentre ens revela la seva creació.

 

Festa Seleccionats Premis ADG Laus 2019 + ADGTalk
16/05, Disseny Hub Barcelona

Torna la tradicional festa on es fa pública la shortlist dels seleccionats dels Premis ADG Laus. En aquesta ocasió, la nit començarà amb un ADGTalk. Stay tunned!

 

Inauguració de l’exposició «El millor disseny de l’any»
17/05, Disseny Hub Barcelona

Enguany organitzada pel FAD amb la col·laboració del Museu del Disseny, es podrà veure a partir del dia 18 de maig, coincidint amb La Nit dels Museus, i fins el dia 1 de setembre. Inclourà els seleccionats als ArtsFAD 2019, Premis MODA-FAD 2019, ADG Laus 2019, els Premis FAD 2019 i els Habitàcola per a estudiants. A més, aquesta arribarà renovada, ja que enguany estrenarem disseny expositiu i gràfica a càrrec de l’equip guanyador del concurs convocat: Sarquella Torres + Forma.

 

 

Light<>Made viatja a Madrid amb Architect@Work
29-30/05
Més informació

Materfad va inaugurar aquesta exposició sobre les complexes interaccions entre llum, matèria i espai a Architect@Work Barcelona. Ara viatja a Madrid. Light<>Made explora les complexes interaccions entre llum, matèria i espai i ofereix als visitants la possibilitat de descobrir nous materials que permeten noves formes de percebre la forma, la textura, el color, la transparència i el contingut per generar noves oportunitats en l’expressió arquitectònica. I podran fer-ho de manera interactiva, utilitzant fonts de llum mòbils per explorar les mostres i instal·lacions seleccionades i experimentar dinàmicament diferents fenòmens.

 

Juny de celebració del bon disseny

Es confirma que amb l’arribada de l’estiu no deixen de passar coses a la ciutat. Nosaltres hi posarem el nostre granet d’arena amb una nova edició de la Barcelona Design Week, on enguany desplegarem una programació que girarà entorn al bon disseny, amb l’excel·lència creativa dels premis anuals de les associacions i amb un programa que sota el nom «Good design is…» reflexionarà sobre els principis del bon disseny de Dieter Rams. Del 12 al 19 de juny esteu convidats a gaudir i participar de la setmana del disseny de Barcelona.

 

Nova Era 30 anys
12-30/06

Els principals estudis de disseny i comunicació visual de la ciutat creen un cartell en motiu del 30a aniversari de NovaEra. Un exercici creatiu amb un motiu comú que esdevé tribut a una de les impremtes amb més bagatge i qualitat de la ciutat.

 

Nit ADG Laus
13/06, Disseny Hub Barcelona

49a edició dels Premis ADG Laus a l’excel·lència en disseny gràfic i comunicació visual. Durant la Nit ADG Laus es donaran a conèixer els millors projectes en més de cinquanta apartats dividits en cinc categories: Disseny Gràfic, Digital, Publicitat, Audiovisuals i Estudiants. La Nit ADG Laus, que s’ha convertit en la cita anual imprescindible de la comunitat de la comunicació visual, també permet descobrir els guanyadors dels ADG Laus Estudiants; els Laus Aporta, al valor afegit de projectes que destaquen per la seva aportació social, econòmica o cultural; el Laus d’Honor a la trajectòria professional; i el Laus Empreses i Entitats a organitzacions que han demostrat la seva aposta pel disseny.

 

Premis ArtsFAD
14/06, Disseny Hub Barcelona

10a edició dels Premis ArtsFAD a la creació artística. En aquesta cerimònia de lliurament es farà un reconeixement a les obres artístiques que destaquen per l’excel·lència en el seu concepte, la qualitat del material i l’execució tècnica. En definitiva, un conjunt d’obres úniques sense una funció d’ús que revelen un gran coneixement de l’ofici. Un jurat integrat per reconeguts professionals vinculats al món de la creació artística concedirà tres premis entre totes les obres finalistes.

 

Premis MODA-FAD
15/06, Disseny Hub Barcelona

Nova edició dels Premis MODA-FAD centrats en reconèixer professionals i empreses de l’estat espanyol que destaquen per la seva aportació al món del disseny i la indústria de la moda. Durant la nit dels Premis MODA-FAD es reconeixeran els guanyadors en les diferents les categories: disseny d’Indumentària; disseny de complements; estilisme i imatge; i comunicació visual. També es donarà a conèixer el Premi d’Honor que atorga la junta de l’associació així com el Premi MODA-FAD estudiants a la sostenibilitat amb el que es reconeixerà un projecte de final de carrera o màster pel seu caràcter innovador en favor de la sostenibilitat en el sector.

 

 

«Rams». Projecció especial
17/06, Disseny Hub Barcelona

El FAD programa una projecció especial del documental «Rams» de Gary Hustwit, director també de pel·lícules com Helvetica, Objectified i Urbanized on va explorar l’impacte de la tipografia, el disseny industrial i la planificació urbana, respectivament. A «Rams», Hustwit centra el focus en un imprescindible del disseny: Dieter Rams, el dissenyador més influent del segle passat.

 

«Good design is…». Xerrades
18/06, Disseny Hub Barcelona.

Què és el bon disseny? per respondre a aquesta pregunta, l’any 1970 Dieter Rams «regalava» a la societat els «10 principis del bon disseny» a través dels quals volia donar resposta a la seva visió sobre aquesta pregunta. I és que darrera les obres de dissenyadors, arquitectes, artistes i altres professionals vinculades al disseny, sempre hi ha uns principis. A la jornada «Good design is…», el FAD adopta els «10 principis del bon disseny» de Dieter Rams com a punt de partida i convida grans figures del panorama del disseny nacional i internacional a compartir la seva manera d’entendre’ls i practicar-los, ja sigui per alineació o per contraposició a la visió original de Dieter Rams.

 

 

Conferència d’Anne Lacaton
18/06, Disseny Hub Barcelona.

Anne Lacaton, presidenta dels Premis FAD Internacionals, ens aproparà l’obra que desenvolupen des de Lacaton & Vassall i els principis que regeixen la seva pràctica professional.

 

Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme i Premis Habitàcola
19/06, Disseny Hub Barcelona

Torna la nit de l’arquitectura de Barcelona, la festa que congrega cada any un miler de professionals amb motiu de la cerimònia de lliurament dels Premis FAD d’Arquitectura. Aquests guardons són els més longeus i reconeguts a Espanya i Portugal en aquestes disciplines i enguany celebren la 61a edició reconeixent els millors projectes d’arquitectura, interiorisme, ciutat i paisatge i intervencions efímeres. En aquest marc també es lliuren els Premis FAD Internacionals (6a edició) i els Premis FAD de Pensament i Crítica (14a edició) així com els Premis Habitàcola dirigits a estudiants d’arquitectura i interiorisme que enguany es presenten sota el lema: «La parada ambulant».