”Hem volgut posar en valor la quotidianitat del disseny”

ho

Parlem amb l’Anna Garcia i l’Eric Codina, de Basis Studio, creadors de la campanya gràfica del Design Market Barcelona 2024.

Amb claims com “No tinc cap premi de disseny ni em cal” o “Som (extra)ordinaris” la campanya del Design Market Barcelona 2024 ha volgut enguany celebrar la quotidianitat del disseny amb objectes tan comuns com uns chopsticks, una peça de lego, una regadora o un mitjó d’esport.

Parlem amb l’Anna Garcia i l’Eric Codina, fundadors de Basis Studio i creadors d’una campanya amb tocs d’humor que partia de la clara intenció d’arribar a un públic més ampli i d’identificar el disseny amb aquells objectes que ens acompanyen a diari i ens fan la vida més fàcil.

 

Quin era el briefing bàsic del qual partíeu per crear la vostra proposta de campanya per al Design Market Barcelona?

La campanya d’aquest any del Design Market Barcelona partia d’un objectiu molt clar: apropar, més que mai, el Design Market Barcelona al públic general. Volíem transmetre que el bon disseny pot i ha d’estar a l’abast de tothom.

 

Quins són els conceptes bàsics a partir dels quals heu creat la campanya?

Una de les idees principals que volíem destacar amb la campanya és que el bon disseny forma part del nostre dia a dia. Hem volgut posar en valor aquesta quotidianitat del disseny, no només en els objectes que ens envolten, sinó també en les tècniques utilitzades per crear la campanya.

El resultat és una campanya de comunicació on cada element individual, creat amb tècniques accessibles per a tothom i amb una tipografia d’ús tan quotidià com com la Times New Roman, es combinen per donar lloc a una peça de disseny única.

 

 

 

Per què heu escollit aquests objectes i amb quina tècnica els heu creat?

Hem volgut posar en valor aquells objectes que formen part de la nostra quotidianitat, ordinaris però alhora extraordinaris, que sovint passen desapercebuts. Amb aquesta campanya, els donem el protagonisme que es mereixen.

Es tracta d’objectes quotidians, coneguts per tothom, representats mitjançant tècniques accessibles com, en aquest cas, l’escanejat. Allunyant-nos de processos complexos i inaccessibles, hem creat una campanya que qualsevol podria reproduir. Un disseny de campanya, en essència, també a l’abast de tothom.

 

Aquest any la campanya no s’ha limitat a una proposta de disseny gràfic, sinó que ha inclòs una sèrie de claims més publicitaris. Quines frases heu proposat i quin és el missatge què volíeu transmetre?

La campanya necessitava una veu potent que donés força a aquesta oda als objectes ordinaris del nostre dia a dia. Per aconseguir-ho, vam optar per una comunicació basada en copies diversos, creats per als diferents públics del mercat, amb un to quotidià i directe, que reforcés el concepte principal. Així vam aconseguir donar veu a aquests objectes, reivindicant la seva “extraordinarietat”: Disseny és no poder viure sense mi”, “No tinc cap premi de disseny ni em cal”, “Som (extra)ordinàris”, “Dissenyats per moure masses” són algunes de les frases principals de la campanya.

En el nostre procés creatiu, sempre busquem jugar amb el llenguatge per afegir un toc extra a les peces, un detall diferenciador que ens dona identitat com a estudi.

 

 

 

Què ha significat aquest projecte per al vostre estudi? N’esteu satisfets?

Com a membres del FAD des de fa anys, sempre havíem desitjat participar en algun projecte de la federació i aportar el nostre granet de sorra en l’àmbit del disseny. Aquest any, finalment, hem tingut la sort de crear la campanya del Design Market Barcelona, i no podríem estar més contents. Ha estat un repte, però estem molt satisfets d’haver aconseguit fer realitat la idea i visió que teníem.

 

Quan vau crear Basis i quina ha estat la seva trajectòria?

Basis Studio es va fundar a finals de 2019, just quan la pandèmia començava. Malgrat aquest repte, hem anat creant un llenguatge propi, treballant en diversos àmbits i amb clients molt diferents. Busquem mantenir una línia coherent que ens defineixi, sempre enfocats en l’autenticitat i la coherència de cada projecte.

 

Amb quins altres projectes esteu treballant actualment?

Actualment, tenim la sort de col·laborar amb clients de perfils molt diversos, fet que ens permet treballar en una gran varietat de projectes, cadascun amb les seves particularitats i reptes. Àrees com el packaging, el disseny digital, la redacció creativa i l’editorial són pilars fonamentals que es mantenen presents en gairebé tots els nostres treballs.

 

 

Quin tipus de projecte voldríeu fer o amb qui voldríeu treballar que no heu fet fins ara?

A Basis, sempre hem tingut el desig de col·laborar amb institucions culturals i projectes vinculats a l’art. Creiem que és un àmbit on la creativitat pot tenir un gran impacte, i ens agradaria continuar treballant amb aquells que comparteixen la nostra visió per tal de crear projectes autèntics i significatius.

 

Per finalitzar, quin consell li donaríeu a l’equip que desenvolupi el Design Market Barcelona 2025?

El nostre consell seria apostar per una idea potent que transmetés clarament el missatge que es vol comunicar i que, alhora, reflectís l’essència de l’estudi. La clau és que sigui una idea senzilla de reproduir, però amb força, per aconseguir captar l’atenció del públic. I, sobretot, una bona organització, perquè el camí no serà fàcil!

 

 

Basis Studio és una agència de disseny creada al 2019 per l’Anna Garcia i l’Eric Codina especialitzada en branding, que ofereix serveis creatius complets: des de la creació de la marca al packaging, passant pel disseny editorial i el de llocs web. Creen ecosistemes de marca cohesionats i compromesos amb els objectius comercials dels seus clients i alhora amb la seva visió del disseny: atemporal, únic i mediambientalment responsable.