FAD Forum: Intel·ligència artificial, arts i disseny

ho

Quin futur li depara la IA al disseny, l’art i l’arquitectura? Com estan canviant aquestes professions en el nou paradigma de creació a partir de les dades i els algoritmes?

La IA s’ha convertit en un terme molt familiar que es troba present en gairebé totes les esferes de l’activitat humana, impactant a les nostres vides, drets fonamentals i valors de les societats d’arreu del món. D’una manera o d’una altra, els sistemes intel·ligents classifiquen, programen, planifiquen, prediuen i juguen un paper rellevant en els productes, sistemes, serveis i experiències que creen professionals del món del disseny, l’art, l’arquitectura, etc.

Quin futur li depara al disseny, l’art i l’arquitectura amb l’ús de l’IA? Com estan canviant i canviaran aquestes professions creatives en el nou paradigma de creació a partir de les dades i els algoritmes?

El FAD Forum d’enguany s’articularà en una jornada de xerrades i masterclasses on professionals del món del disseny, l’art i l’arquitectura, podran descobrir, de la mà de grans noms pioners en la IA de l’escena creativa actual, quines son les oportunitats, virtuts i perills que se’n deriven.

 

PROGRAMA:

 

Conferències
Horari: de 9:00 a 14:00 h
Format: presencial i online en directe.
Idioma: castellà o anglès (en funció de l’idioma del ponent)

Masterclasses
Horari: de 16:00 a 17:30 h
Format: presencial
Idioma: català o castellà (en funció de la preferència del grup de persones inscrites)

 

Horaris i ponències:

8:30 – 9:00 h – Registre

 

9:00 – 9:15 h – Benvinguda

Pablo Galeano & Francesco Furno
Comissaris i presentadors del FAD Forum. Fundadors de Relajaelcoco
Web

 

9:15 – 9:45 h – Conferencia d’obertura

Carlos Santana
Dot CSV
Divulgador de inteligencia artificial
YouTube

«IA i multimodalitat: generant llenguatge, codi i art»

Els nous sistemes d’intel·ligència artificial estan canviant la manera com creem contingut. Generen llenguatge, codi i art de forma automàtica i fan que l’entrenament dels grans models sigui més eficient i efectiu. Com estan canviant la manera de crear contingut aquests nous sistemes? Quin impacte tindran en el futur?

 

9:45 – 10:15 h – Conferència (connexió en directe)

Arthur Harsuvanakit
Autodesk x Philippe Starck
Investigador científic principal a Autodesk
Web

«Dissenyant entre la intel·ligència humana i l’artificial»

Aquesta presentació cobrirà els nous avenços en eines de programari de disseny que aprofiten la intel·ligència computacional i mostrarà com aquestes capacitats estan ajudant els líders de la indústria a resoldre els desafiaments més tècnics i creatius de l’actualitat. També tractarà temes com la col·laboració entre humans i màquines i el disseny per a la sostenibilitat.

 

10:15 – 10:45 h. – Conferència

Oscar Hormigos
Colección Solo i Onkaos
Director creatiu
Web

«Art i intel·ligència artificial»

L’experiència d’Onkaos en obres pioneres en l’ús de la IA com Appropriate Response (2020) de Mario Klingemann o Botto (2021), un artista creat amb intel·ligència artificial, tokenitzat i descentralitzat, és a dir, governat per una comunitat de milers de persones. El seu treball, que és subhastat cada setmana i que ha superat els dos milions de dòlars, és el resultat estètic de l’aprenentatge que la intel·ligència artificial fa de les decisions col·lectives de la comunitat de participants. Sessió centrada en l’experimentació artística amb intel·ligència artificial i en els reptes i les oportunitats per a artistes, col·leccionistes i mercat de l’art.

 

10:45 – 11:15 h – Coffee Break

 

11:15 – 11:45 h – Conferència

Coro Saldaña
Executiva de negocis de moda digital
Web

«Moda a la carta gràcies a la IA»

L’impacte de la intel·ligència artificial a la cadena de valor del sector de la moda, fonamentalment en l’optimització de la producció, així com en la personalització d’experiències.

 

11:45 – 12:15 h – Conferència

Col·lectiu Estampa
Marcel Pié, artista visual i realitzador, i Pau Artigas, programador del col·lectiu

Web

«Usos a l’audiovisual de la intel·ligència artificial»

Intel·ligència artificial a l’àmbit de la comunicació audiovisual a través de la generació d’imatges i experiències visuals mitjançant aquesta tecnologia. Col·lectiu Estampa abordarà els processos de creació i eines utilitzades en el desenvolupament d’alguns projectes de divulgació realitzats amb aquestes tecnologies, així com les possibilitats a nivell creatiu i de producció.

 

12:15 – 12:45 h – Conferència (connexió en directe)

Shajay Bhooshan
Zaha Hadid Architects – ZHA
Director associat de ZHA i responsable de computació i disseny a ZHA CODE
Web

«Tectonism: formes d’alt rendiment per a l’arquitectura, en línia i en terra»

L’arquitectura, com els videojocs, les pel·lícules i la música, és una producció cultural habilitada per la tecnologia, però no el resultat directe. És a dir, utilitzem eines tecnològiques per fer idees que siguin culturalment i socialment atractives. Això és quelcom que els professionals de la indústria del videojoc o la cinematogràfica han entès des de fa temps; cal entendre-ho en l’àmbit de l’arquitectura. La sessió abordarà les implicacions de la intel·ligència artificial en aquesta disciplina a través de projectes en què ZHA ha utilitzat la IA per a l’anàlisi i la planificació de l’arquitectura.

 

12:45 – 13:15 h – Conferència

Pau Garcia
Domestic Data Streamers
Director i soci fundador de Domestic Data Streamers
Web

«Intel·ligència alternativa»

No tot allò imaginable pot ser realitzat, però no es pot fer res sense imaginar-ho primer. D’aquí la importància en les formes de ficció que proposem, ja que en elles resideix la llavor d’una realitat potencial. I si cal imaginar el futur de la intel·ligència artificial, la ficció probablement serà el primer lloc on començar a plantejar hipòtesis.

 

13:15 – 14:00 h – Vermut de networking

 

16:00 – 17:30 h – Masterclass

Pilar Rosado
Universitat de Barcelona
Artista, docent i investigadora del programa Serra Húnter de la UB
Web

«Artistes i algorismes intel·ligents desafien els límits de la fotografia»

Els avenços que han experimentat les tècniques d’intel·ligència artificial en l’àmbit de la categorització i la creació d’imatges sintètiques poden suscitar recels, però també admiració per l’extraordinari desafiament tècnic que suposen. Les estratègies de les ciències de la computació s’han de posar en valor per assolir aquest repte creatiu sense precedents. Tot i que qüestionen el paper de l’artista, també són una gran oportunitat per estendre els límits de l’art. En aquesta masterclass descobrirem les possibilitats que la visió per ordinador i la creativitat artificial posen a l’abast dels artistes.

 

16:00 – 17:30 h – Masterclass

Judith Membrives Llorens
Lafede.cat
Tècnica de digitalització a Lafede.cat – Organitzacions per la Justícia Global
Web

«Intel·ligència artificial, disseny i poder»

Fins a quin punt les metodologies de disseny actuals ens permeten dissenyar una IA democràtica? Quines eines tenim com a dissenyadores per mitigar els riscos d’aquests sistemes? En aquesta masterclass s’introduiran els fonaments tècnics i conceptuals de la intel·ligència artificial, repassarem les oportunitats i els riscos dels sistemes automatitzats, i reflexionarem sobre les relacions de poder que s’estableixen en els sistemes basats en intel·ligència artificial.

 

16:00 – 17:30 h – Masterclass

Gerard Bertomeu
CODA – Computational Design Affairs
Arquitecte i cofundador de CODA
Web

«Clustering Data: de la visualització de dades a la fabricació digital»

L’emergència de les eines d’intel·ligència artificial fa possible la delegació de la presa de decisions en aquests algoritmes en diferents fases del procés de disseny. Cal estudiar detalladament els resultats de la seva aplicació i validar metodologies. En aquesta masterclass explorarem el potencial dels algorismes de clustering a diferents escales del disseny arquitectònic, des de la visualització de dades a escala territorial fins al detall de la fabricació digital.