«Remix El Barrio», disseny amb biomaterials de restes alimentàries

ho

L’exposició neix amb l’ambició de fomentar noves pràctiques basades en la neoartesania a partir del malbaratament d’aliments.

Complint amb les seves missions de vigilància tecnològica i disseminació de coneixement en l’àmbit dels materials i de les tecnologies associades, MATERFAD, Centre de materials de Barcelona, porta l’exposició «Remix El Barrio» a la seva seu, al Disseny Hub Barcelona.

En els últims 30 anys, la producció de plàstic s’ha incrementat en un 620%. Cada dia a Catalunya es llencen 720.000 kg de menjar. Aquests aliments malbaratats, que sumen 260.000 tones anuals, equivalen a les necessitats alimentàries de 500.000 persones durant un any.

«Remix El Barrio», disseny amb biomaterials de restes alimentàries, és una exposició que neix amb l’ambició de proposar un lloc d’aprenentatge per fomentar i anidar noves pràctiques basades en la neoartesania a partir del malbaratament d’aliments. L’exposició és el resultat d’un programa pilot on diversos dissenyadors aprenen sobre el disseny de biomaterials i exploren projectes amb restes de menjar mitjançant tècniques artesanals i fabricació digital.

Col·laboren i involucren agents de barri del Poblenou, com restaurants, horts urbans i associacions de veïns, per promoure un ecosistema local d’economia circular. Afirmen el potencial del codisseny, de la fabricació digital i de l’artesania per reinventar les nostres formes de produir, consumir i viure amb consciència de l’ecosistema ambiental. Reivindiquen la necessitat d’imaginar nous models i tècniques per innovar amb el que anomenem comunament “residus”.

Remix el Barrio està recolzat pel projecte europeu SISCODE i coordinat per Fab Lab Barcelona, un centre d’innovació, ubicat dins de l’IAAC, que analitza la manera amb què vivim, treballem i compartim a les ciutats.

La mostra està composada per una selecció dels projectes d’incubació, juntament amb la investigació i els projectes desenvolupats en els últims anys en el departament de FabTextiles i Materials de Fab Lab Barcelona.

Més enllà de l’exposició, Remix s’ha transformat en un col·lectiu que experimenta la circularitat, no solament creant materials amb pinyols d’olives i alvocats, closques del cafè, pells de verdures i fruites o minves dels restaurants, sinó també explorant la col·laboració, la inclusivitat, l’autogestió cap al coneixement compartit amb els actors locals.