Arqu[in]Film, Mostra de Cinema d’Arquitectura

ho

La nova edició d’aquest cicle anual comissariat per Ojo Cónico i en el marc de la Setmana d’Arquitectura es podrà veure per betevé.

L’ARQUIN-FAD trasllada la 6ª edició de l’Arqu[in]Film, mostra de cinema d’arquitectura, un cicle anual comissariat per Martin Garber (Ojo Cónico), a betevé, el canal de televisió de la ciutat de Barcelona. Així, acostarà al gran públic la labor dels arquitectes i el servei que brinda la bona arquitectura, més palesa que mai en aquestes circumstàncies de confinament.

La nova edició d’Arqu[in]Film es podrà veure de l’11 al 15 de maig cada nit per betevé a les 21h i en el marc de la la Setmana de Arquitectura 2020, que es celebrarà del 7 al 17 de maig.

 

Programació:

 

11 de maig de 2020  – 21h

Curtmetratges: selecció de curts sobre projectes guanyadors dels Premis FAD en els darrers anys. Presentat per Martín Garber Salzberg, arquitecte per l’ETSAV i fundador d’ojoconico.org, especialitzat en la relació entre el mitjà audiovisual i l’arquitectura, comissari de diferents mostres i festivals sobre cinema d’arquitectura.

 

12 de maig de 2020 – 21h

Documental: Ciutat de Granada 145,147,149
Alex Sardà, Barcelona, 2020, 20′, V.O. Castellà /Català. Pre-Estrena Mundial
Presentació a càrrec de Marta Peris i José Toral

Ciutat de Granada 145-147-149 és la direcció d’un nou equipament d’habitatge social a Barcelona per a persones vulnerables majors de 65 anys. Són tres edificis connectats per un sòcol de serveis i equipaments que allotgen 127 persones vulnerables amb l’assistència bàsica i l’acompanyament d’un petit equip de treballadors socials. En la majoria de les seves activitats, els habitants han de ser autònoms. Aquests troben en la seva comunitat un espai que els allunya de la solitud i els permet interactuar entre ells.

Peris + Toral Arquitectes neix com a estudi  l’any 2003, societat constituïda per Marta Peris i José Manuel Toral, arquitectes formats acadèmicament a l’Escola d’Arquitectura Superior de Barcelona i professionalment en els despatxos d’Esteve Bonell i Rafael Moneo. Com a estudi s’interessa especialment pel tema de l’habitatge, al qual s’hi dediquen tant des de l’àmbit docent i acadèmic com des de l’àmbit professional. Dediquen la major part del seu treball a la promoció pública d’habitatge a la qual accedeixen a través de concursos.

 

13 de maig de 2020 – 21h

Documental: The Design Between
Daniel Schwartz, Alemanya|Suïssa, 2016, 17′, V.O.S. Castellà. Estrena a Espanya

En aquest curt documental Daniel Schwartz retrata l’entorn i la vida dels usuaris i constructors de les obres de l’arquitecte burkinès Francis Kéré. Kéré pretén unir la baixa tecnologia i l’alt disseny treballant en col·laboració amb les comunitats per a qui construeix, dotant-les d’arquitectura de qualitat. Aquesta pel·lícula retrata la seva obra a través d’un operari i un usuari de les mateixes.

 

14 de maig de 2020 – 21h

Documental: Reusing Posidonia
Marta Palacín, Illes Balears, 2017, 30′, V.O.Castellà/Català
Presentació a càrrec de Carles Oliver

L’illa de Formentera està envoltada per la praderia de posidònia més gran de món. Aquesta planta marina és clau per a l’ecosistema de l’illa. Una sèrie d’històries humanes s’entrecreuen a l’illa, unides totes elles per la posidònia. Reusing Posidònia és una pinzellada sobre noves maneres de viure, més conscients del que ens envolta, més respectuoses, més enginyoses i més humanes. Una altra manera de construir és possible, amb recursos km0, respectant el patrimoni i combatent el canvi climàtic, i així ho demostren els 14 habitatges construïts per l’IBAVI a Formentera, guardonats amb el Premi FAD d’Arquitectura de 2018.

Carles Oliver, arquitecte per l’ETSAB que va ser becat per cursar estudis a UC Los Angeles, TU Delft i l’ETSAM.  És director del projecte Life Reusing Posidònia, finançat pel programa europeu LIFE + per Projectes sobre la conservació de la natura i adaptació al canvi climàtic. Com a membre de l’IBAVI ha rebut nombrosos premis que li brinden la credibilitat necessària per explicar com les coses es poden fer de manera diferent. Ha donat nombroses conferències per tot Europa i la seva obra s’ha publicat i exposat profusament.

 

15 de maig de 2020 – 21h

Documental: Els somnis dels altres
Xavi Campreciós & Pep Martín, 2019, 56′, V.O. Castellà / Català. Estrena a Espanya
Presentació a càrrec de Pau de Solà-Morales

Els somnis dels altres és un relat de les últimes sis dècades d’arquitectura i interiorisme a Espanya. Seixanta anys que han pretès fer realitat els somnis de la societat. Obres que dissenyen l’escenari on transcorren les nostres vides, a les que de vegades no parem atenció i que altres vegades admirem. El documental és una reflexió crítica sobre el paper de l’arquitectura en la nostra societat i sobre l’evolució de la figura de l’arquitecte, una mirada sobre què és i cap a on va l’arquitectura.

Pau de Solà-Morales és llicenciat en arquitectura i urbanisme per l’ETSAB (1993) i Màster en Disseny i Doctor en Disseny per la Universitat de Harvard (2000). Entre 2001 i 2008 va ser professor visitant de la Harvard Design School i professor a la Accademia d’architettura de la Universitat de la Suïssa italiana. Entre 2006 i 2019 va ser professor de Tècniques de Representació i de Teoria de l’Arquitectura a l’Escola d’Arquitectura de Reus, de la URV, on ha exercit també de cap d’estudis i de director. Actualment és director d’Eina, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (UAB), i president de l’ARQUIN-FAD.