Mostra de projectes finalistes i guanyadors dels Premis ADI 2024 de disseny industrial i cultura del disseny.
Del 31 de maig al 25 d’agost es pot veure al Disseny Hub Barcelona l’exposició «Premis ADI 2024. Disseny industrial i cultura del disseny», una gran mostra d’alguns dels millors productes dissenyats i comercialitzats en els darrers dos anys, per dissenyadors o empreses del país, tan a nivell nacional com internacional.
L’exposició està organitzada per l’ADI-FAD (Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny) i recull 164 productes i projectes seleccionats, d’entre els presentats als Premis ADI. Es tracta d’una exposició imprescindible per saber el que està passant avui en el sector del disseny industrial al nostre país, ja que recull productes comercialitzats d’àmbits tan diversos com disseny per a l’alimentació, dispositius digitals, disseny per al cos, complements i eines, equipament exterior, equipament interior, il·luminació, materials i elements constructius, mobilitat i packaging.
A la mostra es percep la gran connexió que hi ha entre el disseny i la indústria en els productes seleccionats, fins i tot en alguns dels projectes presentats pels estudiants. Les empreses estan apostant clarament per la sostenibilitat i les innovacions tecnològiques, però sense deixar de banda la bellesa, que s’integra en la funció que tot objecte ha de complir. Aquest fet es nota especialment en algunes tipologies de productes altament complexos, com són els vehicles elèctrics i els dispositius digitals. En aquest sentit, els equips de disseny de les empreses prenen un especial protagonisme per la seva tasca indispensable en els processos de producció industrial.
L’exposició dels Premis ADI també inclou dos guardons honorífics a empreses, entitats o persones que destaquen per la seva trajectòria continuada en la seva aposta per l’excel·lència en el disseny: el Delta Trajectòria, atorgat a l’empresa de motocicletes Montesa, i el Premi ADI Cultura Trajectòria, que en aquesta edició es lliura a la Fundació Mies van der Rohe. Tots dos premis honorífics compten amb un espai on exhibir-se. La Montesa Impala va ser un dels primers productes guanyadors d’un premi Delta d’Or, el 1962, i a l’exposició es troba la primera motocicleta d’aquest model que va sortir de la fàbrica. En el cas de la Fundació Mies, es pot veure un objecte de caràcter més simbòlic, un fragment de pilar del pavelló original, així com la mítica cadira Barcelona.
Per altra banda, l’exposició «Premis ADI 2024. Disseny industrial i cultura del disseny» compta amb un nivell de lectura més filosòfic per a tots aquells que vulguin endinsar-se en alguns conceptes llargament debatuts en el món del pensament, referents de la nostra relació amb els objectes i amb el paper del disseny. A través de diversos textos, els espectadors podran descobrir nous conceptes a partir dels quals interpretar els objectes de l’exposició amb una perspectiva diferent.
ELS PREMIS ADI
Els Premis ADI aglutinen tres reconeixements en diferents àmbits del disseny: els Premis Delta per a professionals i empreses de disseny industrial, atorgats des de 1961, les Medalles ADI per a estudiants, que es concedeixen des de 1976, i els Premis ADI Cultura, iniciats el 2016 i enfocats a projectes que posen en valor la cultura del disseny.
La nova convocatòria, marcada per una gran participació, ha comptat amb un grup d’experts, procedents de diferents camps del disseny, la comunicació, la docència i la teoria del disseny per avaluar els productes i projectes presentats i designar els seleccionats en cada categoria, que són els que es poden veure a l’exposició: un total de 164 dels 350 inicialment presentats. El lliurament dels guardons tindrà lloc el 13 de juny del 2024, en una cerimònia al Disseny Hub Barcelona.
42a edició dels Premis Delta
Des de 1961, l’ADI-FAD impulsa els Premis Delta en reconeixement a la feina de les empreses i els dissenyadors, amb l’objectiu de promoure l’excel·lència del disseny en l’articulació d’objectes innovadors, funcionals i èticament responsables.
Configuradors de la cultura material i immaterial del nostre temps i del nostre país, fins a 131 productes formen part d’aquesta mostra.
Segmentats en 10 categories, els objectes han estat seleccionats pel comitè d’experts format per Maria Baxauli, Jordi Ballesta, Daniel Caballero, Pilar Chiva, Jim Palau, Mireia Andreu, Ricardo Zuccarelli, Jordi Esteve, Valérie Bergeron, Tomàs López, Ariadna Rousaud, Lucia Bruni, Raul Garcia, Elsa Yranzo, Alejandra Gandia-Blasco, Júlia Esqué i Agnès Blanch.
Les 10 categories son:
Complements i eines: Inclou productes i accessoris per l’hàbitat i altres espais d’oficina i oci, estris per cuinar, productes com són parament i jocs de taula, arts, objectes i artesanies, elements de papereria, així com eines i utensilis, petites màquines, electrodomèstics i instruments musicals.
Design for food: Inclou disseny d’aliments, entès com a productes comestibles, i disseny de productes com eines, utensilis i objectes que estiguin estretament relacionats amb la conservació, neteja, preparació i consum d’aquests.
Dispositius digitals: Inclou dispositius digitals i electrònics, maquinària industrial i robòtica, interfícies i sistemes d’interacció, aparells domèstics, equipaments d’àudio, so i vídeo, dispositius portables, aparells informàtics i accessoris per a la informàtica.
Disseny per al cos: Inclou accessoris com ulleres, rellotges, wearables, auriculars, casc, bosses, maletes, material de viatge, equipament esportiu, moda i sabates, pròtesis, productes per a equipar el benestar i higiene personal, etc.
Equipament exterior: Inclou il·luminació pública (lluminàries i sistemes d’enllumenat), i mobiliari urbà com ara bancs, marquesines, paviments, jocs per a parcs infantils, bústies, escocells, guinguetes, semàfors, elements de microarquitectura o elements de senyalització, i també complements per al jardí o exterior relacionats amb l’espai privat o domèstic, així com d’ús polivalent, en espais comunitaris a l’exterior.
Equipament Interior: Inclou mobiliari i productes complementaris en espais d’interior per a ús domèstic o col·lectivitats, sanitaris, aixetes, manetes, complements per la llar, catifes, cortines, objectes de decoració, etc.
Il·luminació: Inclou elements i sistemes d’il·luminació d’interiors.
Mobilitat: Inclou mitjans de transport individual com patinets elèctrics, skates, bicicletes, motos, i vehicles col·lectius (dues, tres i quatre rodes) de mobilitat terrestre, aèria i marítima o propostes d’accessoris o components relacionats amb la mobilitat, etc.
Packaging: Inclou envasos i embalatges de productes industrials, productes dissenyats pel sector alimentació, sanitari i retail com displays, elements de senyalització, comunicació i venda.
Materials i elements constructius: Inclou nous materials ceràmics, plàstics o metàl·lics, laminats, parquets, etc, així com elements constructius entre els quals tancaments, frontisses o ferratges, mecanismes o sistemes de distribució de conduccions o cablejat, tant per ús domèstic com industrial.
L’exposició recull també la distinció dels premis Delta d’Or i Delta de Plata, realitzada pel jurat internacional format per: Raffaella Mangiarotti, Lucas Muñoz, Phillipe-Albert Lefebvre i Marisa Santamaría.
El trofeu dels Premis Delta serà dissenyat per Lúcid Design Agency.
29a edició de les Medalles ADI
ADI-FAD, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, convoca els joves dissenyadors a presentar els seus projectes de fi de grau, màster o postgrau a les Medalles ADI amb l’objectiu de contribuir a establir ponts d’unió entre l’àmbit acadèmic i el món industrial, i fomentar el talent de les generacions més joves.
En aquesta edición, el jurat format per Xavier Torras, Bern Donadeu, Àngela Montagud, Xueyu Ji i Pablo Sevilla ha seleccionat 15 projectes que competiran per un or, dues plates i 12 bronzes a la fase final. El guardó de la medalla, serà dissenyat per Ariadna Sala Nadal, la guanyadora ex aequo de la Medalla d’Or 2022.
5a edició dels Premis ADI Cultura
ADI Cultura té com a objectiu promoure el reconeixement públic dels projectes que ajudin al foment i a l’actualització social i conceptual del disseny de producte, o serveixin per incentivar el diàleg, les idees i les iniciatives de la disciplina.
Un guardó que respon a la realitat actual, on el disseny de producte va molt més enllà dels objectes, dirigit a projectes culturals, esdeveniments, exposicions, instal·lacions, publicacions, documentals i altres expressions que aprofundeixen en el camp experimental, de la investigació i la innovació.
El Jurat dels Premis ADI Cultura 2024, format per Reme Samper, Pilar Marcos, Anna Majó, Massimo Menichinelli i Xavier Franquesa, ha seleccionat 16 projectes que competiran per un or, una plata i 6 bronzes a la fase final de cada categoria: Publicacions i Esdeveniments. El trofeu dels guanyadors serà dissenyat per Turbina Studio.
El disseny en un context filosòfic
Enguany, la mostra de productes s’ha volgut contextualitzar dotant a l’espectador d’una sèrie de conceptes clau per entendre el disseny, llargament debatuts per la filosofia i el món del pensament.
A partir de diversos textos que reflexionen sobre el món a partir d’objectes materials, aquest espai de l’exposició té com a objectiu reivindicar els objectes com a eines de coneixement i la filosofia com a disciplina imprescindible per a l’exercici correcte de la professió de dissenyador.
El disseny ens possibilita relacionar-nos amb el món, i ho fa articulant objectes accessibles. Objectes que ens serveixen i que ens ajuden a entendre com funciona el món. Objectes que expliquen la nostra relació amb l’entorn i les convencions que els humans hem establert per tal de relacionar-nos-hi.
Els límits entre l’objecte dissenyat i l’objecte artístic no són sempre evidents. L’objecte dissenyat ens permet establir fàcilment analogies. L’objecte artístic, construir metàfores que ens connecten amb l’experiència directa del món.