Consulta els projectes guanyadors en les categories d’Interiorisme, Ciutat i Paisatge, Intervencions efímeres, el FAD Internacional, Pensament i Crítica i els Premis Habitàcola per a estudiants.
El jurat professional dels reconeguts Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme ha anunciat aquest vespre els projectes guanyadors de la 64a edició. Les obres guardonades han estat escollides entre els 16 projectes finalistes -en les diferents categories- de les 434 obres presentades a concurs.
També s’han entregat els Premis FAD Internacionals, que en la seva 9a edició han rebut un total de 33 propostes, de les quals en van sortir 6 projectes finalistes, i els Premis FAD de Pensament i Crítica, que de 75 propostes presentades van escollir 5 finalistes en la seva 16a edició.
Un any 2022 que va tancar convocatòria al gener amb un total de 542 obres presentades i que el passat mes d’abril anunciava els 27 projectes finalistes i els 68 seleccionats, que fins al 28 d’agost es podran veure a l’exposició «El millor disseny de l’any» al Disseny Hub Barcelona.
Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme
L’anàlisi de les obres ha fet emergir l’atenció i l’interès del jurat cap a “obres que donen resposta a les necessitats actuals i aborden temes contemporanis, ja sigui a les ciutats o al paisatge. Aquestes obres busquen aportar solucions als reptes ambientals i socials mitjançant plantejaments útils i bells, vinculant els programes a la lògica del lloc, i a través de tècniques coherents, amb l’entorn i les urgències que reclama la situació present”.
El jurat d’enguany ha estat format per Inês Lobo com a presidenta i Paloma Cañizares, Josep Puigdomènech, Pep Quilez, Maria Rubert de Ventós i Jorge Vidal com a vocals. I aquests són els premis que han repartit:
Premi FAD d’Arquitectura 2022 per a «Llacuna»
Aquest guardó és per al projecte «Llacuna» a Barcelona, dels arquitectes Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes, Igor Urdampilleta i Albert Guerra (Arquitectura-G).
El jurat destaca que l’obra “és una intervenció que completa una illa de l’eixample del Poblenou amb coherència urbana i formal. Resol de manera excel·lent el difícil tema de la parcel·la en cantonada. Una obra d’habitatge col·lectiu que dibuixa la ciutat de manera senzilla i silenciosa donant resposta a un tema molt important: habitar”. També destaca l’aposta de promotors i empreses privades per la qualitat i la coherència a la ciutat.
Premi FAD d’Interiorisme per a «El Garaje»
Aquest guardó és per a «El Garaje» a Madrid, un projecte dels arquitectes Ophélie Herranz Lespagnol i Paul Galindo Pastre (Nomos).
El jurat considera que el projecte destaca per “donar una resposta al canvi d’ús des de la qualitat arquitectònica amb un ajustat pressupost, aconseguint un espai de gran qualitat per a aconseguir confort i versatilitat en el conjunt dels espais. No és un garatge loft, és un espai amb un programa complex per a un habitatge familiar”.
Premi FAD Ciutat i Paisatge, ex aequo
Pel que fa a Ciutat i Paisatge, ha guanyat el premi ex aequo els projectes «Bon dia, Carme!» a Olot, d’Eduard Callís Freixas i Guillem Moliner Milhau (unparelld’arquitectes) i la «Biblioteca e Arquivo do Município de Grândola» a Portugal de Pedro Matos Gameiro i Pedro Domingos.
El jurat assenyala que es tracta de “dos projectes que creen teixit i transformen l’espai públic de la ciutat; en un cas des de la solució en planta baixa; en l’altre barrejant un edifici dotacional amb l’espai públic. Dues formes diferents de crear espais participatius a la ciutat”.
La reactivació de la plaça del Carme d’Olot combina una suma d’estratègies que van més enllà de la urbanització. Les plantes baixes s’incorporen com a actiu essencial de l’espai públic, i dibuixen un nou escenari de transició, afavorint l’ús d’allò que és públic a allò que és privat.
La relació i la successió d’espais públics i col·lectius que genera la Biblioteca i Arxiu municipal de Grândola planteja nous reptes per a l’arquitectura pública. Una intervenció que genera un nou espai central a la ciutat/municipi/poble.
Premi FAD d’Intervencions Efímeres per a «Agrilogística»
Aquest guardó és per al projecte «Agrilogística» a Barcelona, obra dels arquitectes Miquel Mariné i Pol Esteve (Goig).
El jurat destaca la “subtilesa d’una instal·lació que contraposa l’estructura de la capella amb un gest lleuger un espai dins de l’altre, transformant el lloc per a generar la intervenció. La experiència immersiva d’aquesta intervenció és la força que relaciona la instal·lació i la comunió entre espai i l’obra exposada”.
Premis FAD Internacionals 2022, ex aequo
El jurat, presidit aquest any per Carme Pinós, amb Pere Buil i Diane Gray, ha entregat dos premis ex aequo per als projectes «Nuevo Museo Munch» a Oslo, Noruega, una obra dels arquitectes Juan Herreros i Jens Richter (estudio Herreros) i «Air/Aria/Aire» a Venècia, Itàlia, de l’arquitecta Olga Subirós.
El jurat manifesta que amb el guardó a «Nuevo Museo Munch» es vol posar en valor “la persistència davant tot tipus de vicissituds per tirar endavant una obra d’aquesta complexitat a l’estranger, des de la dificultat de la distància física i cultural”.
Pel que fa a «Air/Aria/Aire», el jurat vol posar en relleu “l’esperit crític del pavelló amb les condicions ambientals del present, una contribució necessària en un entorn de reflexió com ha de ser la Biennal de Venècia, més enllà de la funció de celebració de l’arquitectura”.
Premis FAD Pensament i Crítica, ex aequo
El jurat, integrat per Marta Llorente com a presidenta i els vocals Kathrin Golda-Pongratz i Alessandro Scarnato, ha otorgat el premi, ex aequo, als llibres «El Escorial: imperio y estómago», de David Bestué, i «Capital de provincia», de Carlos Romero Rey.
«El Escorial: imperio y estómago» és, segons el jurat, una obra que “reuneix valors literaris i plàstics, en diàleg i sintonia. La força dels seus arguments procedeix en bona part de la precisió de les dades que recull i selecciona sobre la història de la construcció d’El Escorial, sobre el seu procés d’elevació i les fases d’oblit, degradació i restauració, que es van alternar al llarg dels anys i els segles”.
Pel que fa a la publicació «Capital de provincia», el jurat explica que és un “assaig centrat a conèixer la realitat de la ciutat de Càceres, com a exemple d’una mena de ciutat de grandària mitjana, capitals de província, tal vegada oblidades o, almenys, marginals per a bona part de la memòria pública. El text s’estructura en capítols breus que van explorant diferents condicions, recursos i records de la ciutat, d’una història particular que ressona en altres llocs, a partir de la memòria personal de l’autor, de la seva experiència d’haver-hi viscut i crescut. […] L’assaig aconsegueix delinear un paisatge concret i donar caràcter a una època, així com enllaçar un discurs hàbil i propositiu sobre el futur i sobre les alternatives actuals que s’ofereixen a la vida urbana, més enllà de les grans ciutats”.
Premis FAD de l’Opinió 2022
Els finalistes del Premi FAD d’Arquitectura i Interiorisme i els socis d’ARQUIN-FAD atorguen amb els seus vots el Premi de l’Opinió en les seves diferents categories. Aquest 2022 els guanyadors han estat:
Arquitectura
Obra: 8 habitatges de protecció pública de lloguer a Palma (Illes Balears)
Autors: Carles Gabriel Oliver Barceló, Xim Moyá Costa, Antonio Martín Procopio, Alfonso Reina Ferragut, arquitectes (IBAVI), Miguel Rodríguez Nevado, arquitecte
Interiorisme
Obra: Reabilitaçao do paço dos condes de Ourém (Portugal)
Autors: João Mendes Ribeiro, arquitecto (João Mendes Ribeiro arquitecto lda)
Ciutat i Paisatge
Obra: Bon dia, Carme (Olot)
Autors: Eduard Callís Freixas, Guillem Moliner Milhau, arquitectes (unparelld’arquitectes)
Intervencions Efímeres
Obra: Agrilogística (Barcelona)
Autors: Miquel Mariné, Pol Esteve, arquitectes (Goig)
Premi FAD Internacional
Obra: Escuela de secundaria CEM Kamanar (Senegal)
Autors: David García, arquitecte (dawoffice)
Premis Habitàcola 2022
ARQUIN-FAD impulsa també els Premis Habitàcola, adreçats a estudiants d’arquitectura i interiorisme amb l’objectiu de promoure la reflexió sobre els nous marcs teòrics en els àmbits del disseny i l’arquitectura, així com debatre, conjuntament amb les escoles, solucions i punts de vista innovadors en relació amb els diferents temes d’interès socials proposats a cada convocatòria.
Aquesta 34a edició, sota el títol «4 potes», proposava una reflexió sobre un espai d’esbarjo de gossos. El seu jurat, format per Joan Roig com a president i Irma Arribas, Sandra Bestraten, i Roger Subirà com a vocals, ha destacat “la gran qualitat del conjunt de les propostes presentades: el nivell de reflexió i la creativitat dels projectes presentats confirma l’interès que el tema desperta entre els joves dissenyadors i arquitectes, i demostra que l’objecte del repte proposat pot ser abordat des d’una perspectiva renovada, on aspectes com la sostenibilitat, la creativitat, la innovació o noves formes de sociabilitat urbana entre humans i no humans donen lloc a respostes sorprenents i que tinguin la capacitat de capgirar la imatge dels actuals espais reservats per a gossos en l’espai públic”.
Premi Habitàcola per a «Desdibuixant límits»
Aquest projecte és de Miriam Lalmolda i Laia Soler, alumnes de Bau. El jurat en destaca “la capacitat de resoldre els principals reptes que plantejava l’enunciat amb una resposta de disseny simple, directa i inequívoca que genera un espai atractiu, i amb una imatge innovadora que assumeix, en la seva petita escala, els principals reptes actuals en el disseny dels espais oberts urbans”.
D’altra banda, el Premi al Centre educatiu és per a Bau, centre universitari d’Arts i Disseny. El jurat destaca la feina de l’escola de disseny guanyadora, que concentra un conjunt de propostes que es caracteritzen per l’alt grau de reflexió, per la capacitat d’innovació i per la mirada crítica i desinhibida respecte les solucions emprades de manera habitual en els espais d’esbarjo per a gossos en l’espai públic.