Finalistes i seleccionats als Premis FAD 2022

ho

El jurat ha escollit un total de 27 projectes finalistes i n’ha seleccionat 68 més per als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, els Premis FAD Internacionals i els de Pensament i Crítica.

ARQUIN-FAD ha anunciat les obres finalistes de la 64a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, un dels guardons més longeus d’Europa en aquest àmbit i un dels més prestigiosos de la península Ibèrica.

La convocatòria d’enguany va tancar al gener amb un total de 542 obres presentades: 434 corresponents als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, 75 als Premis FAD de Pensament i Crítica i 33 als Premis FAD Internacionals. D’aquestes, el jurat ha escollit 27 projectes finalistes i n’ha seleccionat 68 més que es podran veure a l’exposició «El millor disseny de l’any». Els guanyadors es faran públic el proper 14 de juny durant la Barcelona Design Week.

 

Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme

El jurat que ha valorat les obres ha estat format per reconeguts professionals del sector: l’arquitecta Inês Lobo, presidenta, acompanyada dels vocals Paloma Cañizares, Josep Puigdomènech, Pep Quilez, Maria Rubert de Ventós i Jorge Vidal. En aquesta edició, el jurat ha escollit 16 obres finalistes i 58 obres seleccionades en les diferents categories del total de les 434 obres presentades.

A la categoria d’Arquitectura, el jurat dels Premis FAD ha volgut destacar aquelles obres que donen resposta a les necessitats actuals i aborden temes contemporanis, ja sigui a les ciutats o al paisatge. Aquestes obres busquen aportar solucions als reptes ambientals i socials mitjançant plantejaments útils i bells, vinculant els programes a la lògica del lloc, i a través de tècniques coherents, amb l’entorn i les urgències que reclama la situació present.

A la categoria d’Interiorisme s’han valorat especialment propostes de canvi d’ús i de rehabilitació patrimonial que abordin la reutilització o la requalificació des d’una perspectiva holística, que permeti comprendre les preexistències, que les sàpiga valorar i les redescobreixi en la seva transformació. Així mateix, s’ha valorat la responsabilitat d’edificar amb allò que ja existeix, de respectar el llegat i de créixer sense destruir, mitjançant l’optimització de recursos per trobar el necessari, en una mesura justa, en allò que és funcional però també en allò que és bell i confortable. Són propostes que fomenten una nova manera d’habitar i d’utilitzar, de manera innovadora, espais existents.

A la categoria de Ciutat i Paisatge se subratlla el valor de projectes que estableixen noves continuïtats, que fan valer la realitat existent o activen escenaris buits. Són treballs que actuen de manera sostenible, des del punt de vista ambiental i d’acord amb les relacions directes amb l’entorn, afavorint l’ús públic (construir sense destruir, transformar sense alterar o connectar sense trencar). Es tracta de projectes que milloren les condicions urbanes o del paisatge en diverses escales, que inventen nous llocs o activen àmbits deprimits mitjançant estratègies múltiples, des de la urbanització de l’escenari urbà fins a la incorporació de paisatges inèdits per afavorir l’ús de nous enclavaments.

A la categoria d’Intervencions Efímers es valora la capacitat dels esdeveniments i els festivals que es multipliquen a les ciutats per plantejar noves preguntes, nous paradigmes i noves realitats experimentals com a element activador del fet urbà, polític i social. Es valora, així mateix, l’experimentació de nous llenguatges que permeten imaginar, somiar o transformar llocs oberts, tancats, públics i privats; interpel·lar de manera directa les persones per obrir reflexions convertint allò que és temporal en propostes de valor i de canvi amb vocació de permanència.

 

Premis FAD Pensament i Crítica

Els Premis FAD de Pensament i Crítica, que enguany celebren la seva 17a edició, aglutinen els millors textos dedicats a l’arquitectura publicats al llarg de l’any 2021. En aquesta nova edició, el jurat integrat per l’arquitecta Marta Llorente com a presidenta i els vocals Kathrin Golda-Pongratz i Alessandro Scarnato, ha escollit un total de 5 obres finalistes i 7 obres seleccionades d’entre les 75 obres presentades.

Han destacat especialment les obres originals, les editades amb criteris formals que les reforcen i individualitzen, i aquelles redactades en les llengües pròpies de l’àmbit geogràfic ibèric.

 

Premis FAD Internacionals

En la seva 9a edició, els Premis FAD Internacionals han rebut un total de 33 propostes de les quals s’han escollit 6 obres finalistes i 3 obres seleccionades , els quals destaquen la feina dels arquitectes de la península en el context internacional. El jurat professional d’aquest any, ha estat integrat per l’arquitecta Carme Pinós com a presidenta i els vocals Pere Buil i Diane Gray.

Aquest any, el jurat ha considerat necessària la creació de dues subcategories pel premi (arquitectura-ciutat i paisatge i interiorisme-intervencions efímeres), degut als dos tipus d’obres clarament diferenciades que hi participaven aquest any.