Guanyadors dels Premis ADI 2020

ho

Descobreix els guanyadors dels Premios Delta, les Medalles ADI i els Premis ADI Cultura.

El 24 de novembre de 2020 s’han entregat els Premis ADI 2020 organitzats per l’Associació de Disseny Industrial ADI-FAD. Uns guardons que aglutinen els principals reconeixements en l’àmbit del disseny de producte a l’Estat: els Premis Delta, per a professionals i empreses de disseny industrial, atorgats des de 1961; les Medalles ADI, per a estudiants de disseny de producte, atorgats des de 1976, en col·laboració amb la Fundació Banc Sabadell; i els Premis ADI Cultura, per aquells projectes que fomentin i posin de valor la cultura del disseny, incloent-hi un premi a la trajectòria que reconeix la labor de professionals i entitats de l’àmbit del disseny.

Salvi Plaja, president de l’associació ADI-FAD, destaca la importància del reconeixement al paper jugat per la indústria i la necessitat urgent d’integrar encara més el disseny a les empreses. “El disseny és crític per a l’èxit de les empreses, per al futur de la nostra economia i per a la reindustrialització del país. El disseny pot salvar empreses a punt de tancar o rescatar l’economia d’un país a les portes de l’abisme”.

A causa dels condicionants marcats per la pandèmia de la COVID-19 i amb l’objectiu de complir les mesures de seguretat, enguany la cerimònia s’ha celebrat en streaming i pot visualitzar-se al canal de YouTube de l’ADI-FAD.

En la seva 40ª edició, els premis han visibilitzat els equips multidisciplinaris, el treball realitzat per equips de disseny interns a les empreses fabricants, així com el disseny de productes d’alt valor tecnològic, ergonòmic o personalitzables, gràcies a l’ús de tecnologies com la impressió 3D o el disseny generatiu mitjançant IA.

Tots els productes seleccionats en l’edició d’enguany dels Premis ADI formen part de l’ADI Book 2020, una nova publicació que substitueix el catàleg d’anteriors edicions, i que aquest any edita Experimenta. Els guanyadors dels premis passaran a integrar la col·lecció del “Museu del Disseny de Barcelona, i juntament amb la resta de seleccionats, es mostraran en una futura exposició.

Descarrega la nota de premsa de guanyadors aquí.

 

Premis Delta 2020

El jurat integrat per Davide Groppi, Matali Crasset, Frank Zierenberg, Marta Alonso, Vicenç Aguilera, ha decidit atorgar 8 Deltes d’Or, 16 Deltes de Plata i una Menció als següents projectes seleccionats:

 

Categoria Delta complements i eines

 

Delta de Plata

Eslabón
Nomon
Andrés Martínez Clemente

Valoració del jurat: «La percepció del temps ha canviat en aquesta situació de confinament i el seu valor ha pres importància a les nostres cases. El rellotge Eslabón és una peça formalment interessant i d’acabats molt fins que li confereixen una bona estètica. Alhora, l’objecte convida a interactuar».

 

 


Delta de Plata

Gama de limpieza BOB
Sp-Berner
Studio Inma Bermúdez

Valoració del jurat: «Per ser un producte molt integrat en la cultura material del país. És de línies clares, fàcil de netejar, sostenible i perquè evoca la senzillesa i la bona usabilitat quotidiana. Innova en les línies dels objectes de la llar, un àmbit amb poques propostes de valor».

Delta d’Or

EX3
Crem International Spain
Nacar Design — Bern Donadeu & Florian Schroeder

Valoració del jurat: «Per ser un projecte complex, ben resolt, amb una perspectiva nova sobre la màquina de cafè. Amb línies clares, minimalistes, revival of crafts, té una imatge que torna a les línies clàssiques arquetípiques de la cafetera tradicional».

 

Categoria Delta dispositius digitals

 

Delta de Plata

Dynamic Speaker
Albiral Display Solutions
Arthur Holm

Valoració del jurat: «Per ser un producte innovador en l’àmbit de la tecnologia de reproducció de so. És un objecte que aporta noves possibilitats d’ús i configuració, perquè es pot amagar en un moble o en una paret».

 

Delta de Plata

Router Mesh
BQ Engineering
Dpt. de Diseño Interno

Valoració jurat: «Per ser un objecte entre allò necessari, allò escultòric i allò tecnològic. Per combinar una tecnologia innovadora amb una bona estètica. L’encaminador d’accés sol ser un producte que s’amaga a casa i en aquest cas la intenció és just la contrària. El Router Mesh és un exemple òptim de com la tecnologia necessita del disseny».

 

Delta d’Or

Metalquimia Signature
Metalquimia

ACID (Andreu Carulla Industrial Design)

Valoració del jurat: «Per ser una maquinària industrial atractiva estèticament, equilibrada en volums i ben resolta. La maquinària del sector carni, tan important a Catalunya, és un tipus de producte complex i difícil de valorar, però, en aquest cas, l’harmonia de les peces i la globalitat de la família destaquen gràcies al valor del disseny».

 

Categoría Delta disseny pel cos

 

Delta de Plata

Closca Bottle
Closca Design
Juan Sanz & Perrin Metzger

Valoració jurat: «Per formar part d’una família d’objectes quotidians portàtils. Una ampolla que s’acobla a diferents suports, pensada en un material amable per beure aigua: el vidre. Té un aspecte high-tech i el concepte de l’aplicació d’aigua gratuïta geolocalitza les fonts d’aigua a tot el món».

 

Delta de Plata

Infinit Denim
Back To Eco

Valoració del jurat: «Per ser més que un producte, és un procés que explota un nou material eco-reciclat que autoprodueixen, com Back To Eco, un fil per a crear nous teixits per a productes i interiors. El procés és molt important en els nous materials, per això han creat un sistema d’industrialització en massa basat en l’economia circular».

 

Delta d’Or

AI Snowboard Binding
ADDIT·ION & Nidecker
ADDIT·ION

Valoració del jurat: «Per ser un objecte d’alta personalització i dissenyat per una intel·ligència artificial amb impressió 3D, ajuda a córrer més, és flexible, ajuda a girar, és ergonòmic, lleuger i esperem que compleixi la seva funció».

 

Categoria Delta equipament exterior

 

Delta de Plata

Kodolé
Breinco smart
Espinàs i Tarrasó— Olga Tarrasó Climent & Julià Espinàs Casas

Valoració del jurat: «Per ser una disseny amb missió ecològica, l’aigua pot córrer a través del paviment, també poden créixer les plantes i el sistema permet diferents composicions. La idea és crear superfícies discontínues a les nostres ciutats, que deixen aparèixer la naturalesa, difuminant i desbancant el gris del formigó continu».

 

Delta de Plata

Satellite
Escofet 1886
Gerard Arqué & Martín Caneda

Valoració del jurat: «Per ser una nova manera d’asseure’s col·lectivament, d’una forma orgànica i informal a l’espai públic».

 

Delta d’Or

Garbet
Ceràmica Ferrés
emiliana design studio — Emili Padrós & Ana Mir

Valoració del jurat: «Per ser una peça diferent i nova dins de la tradició ceràmica mediterrània. La modularitat de la gelosia ofereix llum i ombra i crea espais poètics i interessants».

 

Categoria Delta equipament interior

 

Delta de Plata

Flap
DAE
Pepe Andreu

Valoració del jurat: «Per innovar en la manera de guardar els llibres en poc espai, mostrant la coberta i no només el llom».

 

Delta de Plata

IN
Hoioh Design
Gastón Gil & Zulema Josa

Valoració del jurat: «Per ser una nova tipologia o nova manera de fer un tamboret, ben realitzada i amb diversitat d’usos. Parteix del concepte de trobada, una idea simple però amb massa esforç constructiu, falta fer-hi una volta més».

 

Delta d’Or

Butaca Grasso
BD Barcelona Design
Design Stephen Burks

Valoració del jurat: «Per una narrativa interessant en tot el producte, des del nom de la peça fins a la relació amb la resolució formal. És confortable i amb bons acabats, que ens recorden als dissenys de Lina Bo Bardi o Joe Colombo. Es veuen poques costures, s’entén molt bé la peça, és una disseny icònic i còmode».

 

Categoría Delta il·luminació

 

Delta d’Opinió

Circ
Estiluz
Nahtrang — Daniel Vila & Ester Pujol

El premi Delta d’Opinión es atorgat pels socis de l’ADI-FAD. Circ fa un pas endavant i transgredeix els límits de la seva tipologia per a fusionar-se amb petits objectes quotidians. Apta per a ús interior i exterior, es basa en una semiesfera de llum càlida combinada amb dues estructures amb les quals interactua al límit de la tangència i l’equilibri visual.

 

Delta Mención

Baldufa Light
Artika
ÀNIMA Barcelona — Diego Quiroga

Valoració del jurat: «Per la idea de poder reclinar la lluminària i crear llum ambienti en angle, pel seu aspecte lúdic que inspira moviment, i pel dispositiu compacte recarregable ».

 

Delta de Plata

Bolita
Marset
kaschkasch — Florian Kallus & Sebastian Schneider

Valoración del jurat: «Per aportar una experiència d’usuari i interacció amb la llum a través de l’objecte, amb el sistema innovador de light dimming tàctil. Una lluminària que convida a tocar la llum per a modular-la com es vulgui».

 

Delta de Plata

Lámina
Santa & Cole
Antoni Arola

Valoració del jurat: «Per la seva voluntat de crear espais amb llum càlida, reforçat amb l’efecte de llum indirecta. Un disseny atemporal i lleuger, amb línies netes i simples».

 

Delta d’Or

Fa Mini
Gofi
Goula/Figuera Studio — Pablo Figuera & Álvaro Goula

Valoració del jurat: «Pel seu aspecte old fashion, que et transporta a l’imaginari de l’arquetip de lluminària, sense arribar a ser-ne una còpia. Destaca el sistema per pujar i baixar, fàcil d’usar i amb un gest amable».

 

Categoria Delta mobilitat

 

Delta de Plata

Oohbike
ÀNIMA Barcelona

Valoració del jurat: «Per ser una bicicleta innovadora, es valora positivament la màxima varietat de bicicletes en el mercat per donar accés a tota mena de consumidors a l’ús d’aquest mitjà de transport, tan necessari per al medi ambient. D’altra banda, és una proposta extremadament estètica, amb una alta complexitat i elevat cost en el sistema de frens per a una bicicleta».

 

Delta de Plata

Pursang E-Track
Pursang Motorcycles
Jim Palau & Ribes Roger

Valoració del jurat: «Per ser un disseny clàssic que et fa sentir com a casa, i amb l’avantatge que, com que és elèctrica i eco-friendly, no contamina».

 

Delta d’Or

Cupra Formentor
SEAT
Cupra Design Team — Alejandro Mesonero-Romanos

Valoració del jurat: «Per ser un gran repte, és el disseny llançadora d’una nova marca. Un disseny únic, complex i amb molt d’esforç darrere que representa el disseny in house de centenars de dissenyadors invisibles que volem reconèixer».

 

Categoria Delta packaging

 

Delta de Plata

ed’o DELUXE
Selective Export
Dpt. de diseño interno

Valoració del jurat: «Per ser, no només una solució estètica, en termes de disseny i funcionalitat, sinó també una forma d’ampolla que proporciona una correcta usabilitat i bona comunicació».

 

 

Delta de Plata

LatCub®
Damm
Damm & Alzamora Packaging

Valoració del jurat: «Per ser una gran marca, que produeix en massa i genera un gran impacte, que aporta una solució eco-friendly i responsable al mercat. És una bona notícia per canviar alguna cosa al món, i esperem que serveixi d’exemple per a altres empreses del sector».

 

Delta d’Or

Scudopack
Brafim Mecplast
Estudi Brafim — Enric & Jordi Fiestas

Valoració del jurat: «Per donar suport a un món més verd i ser un disseny simple, fàcil d’usar, adaptable a qualsevol objecte, ecològic i econòmic. L’ús del cartró i el seu disseny redueix la quantitat de material usat».

 

Premi Delta Trajectòria

 

Foto Ferran Nadeu

Centre de Disseny de SEAT

La junta de l’ADI-FAD ha decidit concedir el Premi Delta Trajectòria al Centre de Disseny de SEAT, el departament que integra prop d’un centenar de professionals encarregats de conceptualitzar i desenvolupar els nous vehicles de l’empresa. És un equip multidisciplinari que al llarg dels anys ha sabut gestionar amb professionalitat i excel·lència aquells aspectes tècnics i emocionals que intervenen en la definició dels seus productes, contribuint així a la construcció d’una identitat sòlida i reconeixible en el seu sector.

 

Medalles ADI 2020

 

En la seva 28a edició, les Medalles ADI s’han celebrat excepcionalment de manera telemàtica. El jurat format per Rita Barata, Alexis Georgacopoulos, Marcelo Ghio, Mireia Mesalles i Eva Prego ha atorgat 3 medalles als següents projectes d’estudiants:

 

Medalla ADI d’Opinió

TMBLight
Manu González
EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona

El premi Medalla ADI d’opinió és atorgat pels socis de l’ADI-FAD. És un dispositiu lumínic RGB suspès de sostre de les estacions de metro, d’aquesta manera les persones situades a l’andana poden identificar les zones amb major i menor ocupació en cada vagó i distribuir-se en funció d’aquesta informació abans que arribi el metro.

 

Medalla ADI de Bronze

Alba
Nil Peguero Martínez
Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú

Valoració del jurat: «Per ser una lluminària que va més enllà d’un mer objecte, investiga la llum com a generador de sensacions. Disseny coherent que integra tecnologia, innovació, enfront d’altres projectes centrats en l’artesanal.»

Medalla ADI de Plata

Dröp, tractament no invasiu per la diabetis tipus 1
Paula Terra Bosch
EINA, Centre Universitari de Disseny i Art

Valoració del jurat: «Per aportar, amb un conjunt de productes, una proposta que mitjançant el disseny i la tecnologia permeten gestionar i simplificar el tractament de la diabetis de forma senzilla, agradable i propera a l’usuari. Aconseguint així, millorar l’experiència d’usuari a la qual se sotmeten milers de persones diàriament.»

 

Medalla ADI d’Or

Entre Redes
Amalia Puga Cividanes
Elisava, Escuela Universitaria de Barcelona de Diseño e Ingeniería

Valoració del jurat: «Per ser un projecte que barreja el vessant social i mediambiental, amb un alt component emocional que reactiva una artesania tradicional i serveix per donar una segona vida a un material sense ús. El producte resultant, Bolina, dissenyat amb materials reciclats de les restes de cordes i fils de les xarxes de pescar i teixit per dones, és una peça que pot evolucionar per millorar en els següents aspectes: apilabilitat i transport, hores de fabricació dedicades per peça, proveïdors de l’estructura d’acer, PVP final.»

 

Premis ADI Cultura 2020

 

En la seva 3a edició, el premi ADI Cultura té com a objectiu promoure el reconeixement públic d’aquells projectes que ajudin al foment i a l’actualització social i conceptual del disseny de producte, o serveixin per incentivar el diàleg, les idees i l’activitat de la disciplina. Els Premis ADI Cultura compten amb dues categories. En la categoria de Projecte es premia aquell realitzat en els últims tres anys, mentre que a la de Trajectòria, es ret homenatge a les persones o entitats que, per la seva tasca al llarg dels anys, la seva obra i la seva influència en el món de el disseny han contribuït a l’evolució de la disciplina i la seva integració en la societat. El jurat està format per Ariadna Parreu, Eva Serrats, Guim Espelt, Guillem Celada, Marta R. Bosch i Martí Guixé.

 

Menció ADI Cultura Projecte y Premi ADI Cultura Opinión

Urnes 1-O
Projecte col·laboratiu i anònim

Valoració del jurat: «Per ser un objecte que ha provocat reaccions, pensaments, sentiments i accions com cap altre en la història recent catalana. Una lectura despolititzada de l’objecte porta a destacar-se com a tal per tot el que hi ha darrere. És un objecte de producció massiva al qual se li canvia la funció fruit d’una urgència, i que arriba als usuaris a través d’un nou i complex sistema de distribució col·lectiva. Pot portar a reflexionar sobre l’anonimat, sobre què entenem per un objecte, o sobre el sistema de el disseny i el seu futur. Els fets de l’1 d’octubre de 2017 el van convertir en un objecte mediàtic que forma part de l’imaginari col·lectiu.»

 

Premi ADI Cultura Projecte

Understanding L’Hospitalet
Understanding Design – Diego Ramos / Saúl Baeza

Valoració del jurat: «Per ser una proposta sòlida i intrèpida, que parteix d’un context perifèric i aterra enmig de la epicèntrica fira de Milà per exposar creacions ideades i produïdes a l’Hospitalet especialment per a l’ocasió. El projecte posa al mapa una ciutat emergent, clau en el teixit industrial i creatiu local, però constantment eclipsada per Barcelona. També es destaca la intenció de posar en valor un tipus de disseny entrecreuat amb l’art, i uns processos creatius i d’investigació principalment experimentals. En resum, per l’ambició sana d’anar més enllà d’allò establert.»

 

Premi ADI Cultura Trajectòria

Escola Massana. Centre d’Art i Disseny.

Valoració del jurat: «Un referent constant en l’ensenyament públic del disseny i les arts amb una perspectiva transdisciplinar i contemporània. L’any 1929, el FAD va contribuir a la posada en marxa d’una escola centrada en el dibuix, la pintura i el gravat, i al llarg de gairebé cent anys ha evolucionat juntament amb la forma d’entendre l’artesania i integrant noves disciplines com el disseny industrial, d’interiors o gràfic. Avui dia, en les seves noves instal·lacions recentment estrenades, continuen actius els seus tallers, un tret diferencial que la fa una escola única al nostre país on es vehiculen la creació artística i de disseny.»

 

ADI Reconeix, emergència COVID-19

 

Des de l’ADI-FAD, en ple confinament, vam voler conèixer de primera mà alguns dels projectes d’emergència desenvolupats per professionals del disseny industrial i equips interdisciplinaris, en una activitat d’entrevistes en línia ADI Making Of… «Disseny d’emergència». Per donar-li tota la importància que es mereixen aquestes iniciatives vam creure necessari crear també la convocatòria ADI Reconeix, emergència COVID-19, amb l’objectiu de donar cabuda, difusió i reconeixement als projectes i productes que s’han posat en marxa per solucionar els múltiples desafiaments d’aquesta pandèmia. ADI Reconeix vol posar en valor més de 25 iniciatives sorgides durant la pandèmia. La coincidència amb el projecte de Museu de Disseny de Barcelona de crear una col·lecció que reculli també aquestes iniciatives ha propiciat un treball en col·laboració, de tal manera que els projectes formen part de l’exposició Emergència! Dissenys contra la COVID-19 (13 de novembre 2020 – 10 d’gener de 2021).