Els Premis Delta, les Medalles ADI i els ADI Cultura han repartit 12 Ors, 25 Plates, 4 Mencions i 129 Bronzes. També s’han entregat tres Premis d’Opinió.
Els Premis ADI aglutinen els principals reconeixements a l’àmbit del disseny industrial i de producte del país: els Premis Delta, per a professionals i empreses, atorgats des del 1961; les Medalles ADI, per a estudiants, lliurades des del 1976; i els Premis ADI Cultura, que reconeixen els projectes que posen en valor la cultural del disseny des del 2016.
Dels 170 projectes o productes seleccionats, els jurats han repartit 12 Ors, 25 Plates, 4 Mencions i 129 Bronzes. També s’han entregat tres Premis d’Opinió, escollits per votació entre els socis i les sòcies d’ADI-FAD, i dos guardons honorífics: el Premi Delta Trajectòria per a l’empresa de motocicletes Montesa i el Premi ADI Cultura Trajectòria per a la Fundació Mies van der Rohe.
En aquesta edició, el jurat dels premis ha destacat una gran varietat de productes de tipologies molt diferents. Reconegudes empreses com Lékué, amb un producte per fer iogurt i quefir, Roca Sanitarios, amb un vàter amb dipòsit integrat, o un llum de Marset s’han endut un Delta d’Or, juntament amb altres empreses més desconegudes pel gran públic, com X1 Wind, creadora d’un sistema eòlic flotant, Stark Future, fabricant d’una motocicleta cros de propulsió elèctrica, o Ceràmica Ferrés, que ha creat un sistema constructiu d’elements ceràmics des de La Bisbal.
Estudis de disseny de producte com Ànima Design, Nacar Design, Lúcid Design Agency, Oiko Design Office, Emiliana Design o Artec Studio han estat els autors de molts dels premis, així com dissenyadors tan consagrats com Miguel Milá, Lavernia & Cienfuegos, Estudi Antoni Arola o Joan Gaspar.
Nombrosos productes per a la salut, com una placenta artificial, de BCNatal (La Caixa Research + Hospital Clínic + Hospital de Sant Joan de Déu), un dispositiu per crear ecografies hiperrealistes amb IA, de Huno Visual IA, dissenyat per I-Mas, un monitor cardíac de l’empresa Qardio o una màscara de protecció respiratòria de BLS Iberia també han estat destacats pel jurat.
L’ús de materials sostenibles també ha estat determinant a la selecció dels productes guanyadors. En aquesta línia, destaquen la bicicleta plegable Ossby Geo, fabricada amb biocompost d’oli d’origen vegetal i fibra reciclada de pales d’aerogeneradors eòlics; el bidó industrial Eco Kraft de l’empresa Joaquín Alberto, creat amb material reciclat postconsum d’envasos de Tetrapack; o la col·lecció de productes de Bany L’Avenir, d’Indústries Cosmic, realitzada amb poliestirè reciclat obtingut de neveres i envasos de iogurt.
Podràs veure tots aquests projectes, finalistes i guardonats, a l’exposició «Premis ADI 2024. Disseny industrial i cultura del disseny» fins al 25 d’agost al Disseny Hub Barcelona.
Premis Delta 2024
Des del 1961, ADI-FAD impulsa els Premis Delta en reconeixement al treball de les empreses i els dissenyadors, amb l’objectiu de promoure l’excel·lència del disseny a l’articulació d’objectes innovadors, funcionals i èticament responsables.
Configuradors de la cultura material i immaterial del nostre temps i el nostre país, fins a 131 productes formen part de la selecció Delta, un reconeixement públic d’aquells productes que proposen renovacions conceptuals, aporten millores mediambientals i aporten excel·lència tant en el disseny com en els processos de fabricació.
El trofeu dels Premis Delta ha estat dissenyat per Lúcid Design Agency.
El jurat dels Premis Delta, format per Raffaella Mangiarotti, Lucas Muñoz, Phillipe-Albert Lefebvre i Marisa Santamaría, ha escollit 9 Delta d’Or, 20 de Plata, 99 de Bronze i 3 Mencions, repartits de la següent manera:
Categoria Complements i eines
Aquesta categoria inclou productes i accessoris per a l’hàbitat i altres espais d’oficina i lleure, estris per cuinar, productes com parament i jocs de taula, arts, objectes i artesanies, elements de papereria, així com eines i utensilis, petites màquines, electrodomèstics i instruments musicals. Els productes premiats són:
Delta de Plata
Projecte: BLS 2150
Disseny: Departament Intern de Disseny de BLS Iberia
Empresa: BLS Iberia
Descripció: Màscara de protecció respiratòria amb connexió universal EN 148-1, dissenyada per a la incorporació de filtres d’un sol ús. El disseny compacte i ergonòmic està concebut per proporcionar a l’usuari una visibilitat òptima, un flux d’aire constant i confort, a més d’un manteniment ràpid i intuïtiu, garantint la completa protecció de l’usuari. Aquesta màscara sorgeix amb la intenció de renovar el concepte i la imatge de la “full-face mask”, alhora que se simplifica per reduir costos i facilitar-ne el muntatge. En el disseny s’ha minimitzat el nombre de components, unificant funcions, de manera que, en el moment d’injectar la màscara, aquesta surt premuntada.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny essencial i ergonòmic que optimitza tots els processos de protecció respiratòria, oferint bona visibilitat i una simplicitat de components”.
Delta de Plata
Projecte: L’Avenir
Disseny: Ricard Ferrer Barcelona i Oiko Design Office
Empresa: Industrias Cosmic
Descripció: Col·lecció de complements de bany que introdueix trets formals propis de l’artesania, una presència voluntàriament domèstica, de línies serenes i atemporals, que destaquen les característiques particulars dels materials reciclats. Incorpora noves textures inèdites, en què les variacions són enteses com una oportunitat en el procés de disseny, redefinint el valor percebut dels objectes. La base del producte és el poliestirè reciclat, en un 96% obtingut de neveres i envasos de iogurt.
Valoració del jurat: “Per ser una col·lecció de complements de bany amb presència volumètrica de línies atemporals, a base de poliestirè reciclat, en un 96% obtingut de neveres i envasos de iogurt”.
Menció Delta
Projecte: Simon Plug
Disseny: Departament de Disseny Intern de Simon
Empresa: Simon
Descripció: Base múltiple amb acabat bicolor en blanc i negre que incorpora una clavilla extraplana amb sistema de fàcil extracció, mitjançant una cinta de niló, i un interruptor de peu lluminós. Compta amb un cable de cent quaranta centímetres i un organitzador de cablejat a la part inferior.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny que incorpora un enganxament tèxtil que aporta una millora a accions del dia a dia”.
Categoria Design for Food
Aquesta categoria inclou disseny d’aliments, entès com a productes comestibles, i disseny de productes com a eines, utensilis i objectes que estiguin estretament relacionats amb la seva conservació, neteja, preparació i consum. Els productes premiats són:
Delta d’Or
Projecte: Kefir & Yogurt Maker
Disseny: Innovation Design Team Lékué
Empresa: Lékué
Descripció: Solució per preparar iogurt i quefir sense electricitat, simplificant-ne la preparació, de forma neta i sense la necessitat d’utilitzar diferents estris, aconseguint un procés d’elaboració econòmic i més respectuós amb el medi ambient. El producte està format per un recipient amb aïllant tèrmic per controlar la temperatura durant el procés, i una gerra de fermentació amb el filtre de quefir amb molí inclòs per facilitar el filtrat dels nòduls de quefir.
Valoració del jurat: “Per ser un bon producte per fer quefir i iogurt a casa sense electricitat, és desmuntable i fàcil de netejar. Proposa un estil de vida més sostenible, amb un disseny net i eficient”.
Delta de Plata
Projecte: Plaisir
Disseny: Nacar Design
Empresa: Comas & Partners
Descripció: Inspirada en formes orgàniques, les textures mat i la paleta blanc i negre ofereixen una estètica única. Versàtil per a la restauració moderna, la col·lecció respon a la demanda d’una presentació sofisticada dels plats, millorant les experiències culinàries. Les onze peces que la integren, plegables per a un maneig ergonòmic, converteixen els petits trossos en tapes.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny ergonòmic, adaptant-se a la mà i als gestos per menjar, creant una experiència d’alt nivell, interessant per a càterings”.
Delta de Plata
Projecte: Brutus
Disseny: Jordi Calvet
Empresa: Brutus the Beer
Descripció: El disseny d´aquest envàs s´inspira en les ampolles de perfum, licors i cocteleria per aportar frescor i innovació estètica al món cerveser. Marqueu la continuació d’un llegat, combinant disseny i atemporalitat, convertint l’ampolla en una icona de la marca. Acabat d’alta protecció en raigs ultraviolats, vidre amb gramatge extra i color topazi.
Valoració del jurat: “Per ser un producte que crea una identitat de qualitat a partir d´un material concret, el vidre, elevant el seu disseny a partir de simplicitat i diferenciació”.
Categoria Disseny per al cos
Aquesta categoria inclou accessoris com ulleres, rellotges, wearables, auriculars, cascos, bosses, maletes, material de viatge, equipament esportiu, moda i sabates, pròtesis, productes per equipar benestar i higiene personal, etc. Els productes premiats són:
Delta d’Or
Projecte: Amnioshell Placenta Artificial*
Disseny: Anima Design S.L.
Empresa: BCNatal (La Caixa Research + Hospital Clinic + Hospital Sant Joan de Deu)
Descripció: Dispositiu mèdic que simula l’entorn intrauterí dins un sistema de placenta artificial, per al tractament de nadons prematurs extrems per prolongar el període de desenvolupament fora de l’úter matern, reduir les complicacions i augmentar la taxa de supervivència i qualitat de vida dels nadons . Combina innovació i funcionalitat amb especial importància a la biocompatibilitat dels materials, estanquitat i fàcil accés al fetus per manipular-los.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny essencial dedicat a preservar la vida dels nounats. Dispositiu mèdic desenvolupat juntament amb professionals de diferents hospitals que ofereix seguretat a les mares pel seu llenguatge visual intuïtiu”.
Delta de Plata
Projecte: QardioCore
Disseny: MOS. More On Simplicity
Empresa: Qardio
Descripció: Monitor ECG de grau mèdic dissenyat per a la vida diària. Es pot utilitzar per a una revisió mèdica puntual o continuada en el cas de persones amb més risc de salut, ja sigui per raons genètiques, antecedents d’atacs cardíacs, o a causa d’una pressió arterial alta o per colesterol. La nova versió millora la seva ergonomia i funcionalitat, dissenyant nous elèctrodes intercanviables perquè sigui més flexible i confortable.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny innovador i ergonòmic d’un producte necessari per a la societat i la salut”.
Delta de Plata
Projecte: Rattle Toy
Disseny: Oli&Carol
Empresa: Oli&Carol
Descripció: Col·lecció de sonalls farcits de llavors de cirera, fets de cautxú, 100% naturals i sostenibles en forma de fruites i verdures. Dissenyats en col·laboració amb otorinolaringòlegs certificats, amb els quals s’ha treballat el to de so més adequat per calmar els nadons.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny ecològic, amb una bona integració dels materials, convertint-lo en un producte dedicat a nadons amb doble funcionalitat”.
Categoria Dispositius digitals
Aquesta categoria inclou dispositius digitals i electrònics, maquinària industrial i robòtica, interfícies i sistemes d’interacció, aparells domèstics, equipaments d’àudio, so i vídeo, dispositius portables, aparells informàtics i accessoris per a la informàtica. Els productes destacats pel jurat són:
Delta d’Or
Projecte: Be·ia Technology
Disseny: Ingeniería de Procesos y Productos I-Mas
Empresa: Huno Visual IA
Descripció: Dispositiu portàtil i compacte que utilitza intel·ligència artificial per transformar, en temps real, ecografies en imatges hiperrealistes del nadó. Un dispositiu portàtil i compacte, amb un disseny ergonòmic i fàcil d’utilitzar, que ofereix grans resultats en temps real. Gràcies a intel·ligència artificial, Be·ia genera imatges hiperrealistes de nadons en estat de gestació, creant un gran impacte emocional amb els futurs pares.
Valoració del jurat: “Per oferir una experiència realista per a mares i pares de manera innovadora. Ús de la Intel·ligència Artificial i de la tecnologia que obre un ecosistema de possibilitats en satisfer el desig de l’ésser humà de veure l’evolució de la vida d’un fetus”.
Delta de Plata
Projecte: DBOX5
Disseny: Lúcid Design Agency
Empresa: PVH Hardware
Descripció: Adherint-se als principis d’ecodisseny com la durabilitat i la reciclabilitat, aquest controlador solar està dissenyat per a un ús exterior prolongat. Amb bateries LTO robustes per a condicions meteorològiques extremes, supera els controladors PVH anteriors en resiliència. La integració de nous components de maquinari i microprogramari redueix el consum de corrent en espera en un 75%, millorant l’autonomia. La fabricació i el muntatge intern redueixen el transport i l’embalatge, minimitzant l’empremta de carboni en un 18%.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny innovador i eficaç d’un producte industrial que necessita existir. Aporta sensació de seguretat, connectors fàcils i intuïtius i n’assegura un ús a llarg termini”.
Delta de Plata
Projecte: Flashled
Disseny: Anima Design
Empresa: Flashled
Descripció: Dispositiu de senyalització d’emergència que destaca pel disseny compacte i funcional, fàcil d’emmagatzemar i utilitzar. En activar-se, emet una llum LED intermitent de color taronja, visible a gran distància fins i tot sota males condicions climàtiques. Està connectat via 5G i emet un senyal al servei d’emergències. El seu eficient ancoratge magnètic permet una ràpida i segura col·locació al sostre del vehicle, garantint estabilitat fins i tot en condicions de vent.
Valoració del jurat: “Per cobrir una necessitat de molts amb bon disseny. És funcional i compleix amb les normatives de trànsit de la DGT”.
Categoria Equipament exterior
Aquesta categoria inclou il·luminació pública (lluminàries i sistemes d’enllumenat), i mobiliari urbà com bancs, marquesines, paviments, jocs per a parcs infantils, bústies, escocells, quiosquets, semàfors, elements de microarquitectura o elements de senyalització, així com complements per al jardí o exterior relacionats amb l’espai privat o domèstic, o ús polivalent, en espais comunitaris a l’exterior. Els productes guardonats són:
Delta d’Or
Projecte: X1 Wind PivotBuoy Floating Wind Technology
Disseny: Carlos Casanovas
Empresa: X1 Wind
Descripció: Sistema eòlic flotant autoorientable que redueix el pes i minimitza els costos d’instal·lació i de manteniment. Utilitza un innovador sistema SPM (Single-Point Mooring), el Pivot Buoy®, que integrat en una configuració a sotavent permet que la plataforma s’orienti passivament amb el vent. La configuració a sotavento permet un redisseny complet de l’estructura flotant, eliminant la torre tradicional i creant una plataforma en forma de trípode més eficient en la transmissió de càrrega.
Valoració del jurat: “Per ser una solució honesta, fàcil de reparar, modular i escalable. Amb estructura flotant que permet que la plataforma s’orienti passivament capitalitzant el vent al mig de l’oceà, amb un impacte menor a la fauna i flora”.
Delta de Plata
Projecte: Buio
Disseny: Artec Studio
Empresa: Davide Groppi
Descripció: Làmpada d’instal·lació superficial o encastada, que neix amb la intenció d’oferir una escenografia gràfica tant quan està apagada com quan està encesa. La seva llum esmorteïda li confereix una suau claredat que embelleix les superfícies. Buyo és una foscor lluminosa, una dualitat que genera admiració. Un únic esperit de llum, un mòdul enfosquit al qual es poden acoblar diferents complements per crear una àmplia gamma de productes exteriors.
Valoració del jurat: “Per la seva simplicitat, durabilitat, amb un llenguatge no pretensiós i disseny autèntic. Versàtil, amb un mòdul enfosquit de llum al qual es poden acoblar diferents complements per crear una àmplia gamma de productes exteriors”.
Delta de Plata
Projecte: Aura
Disseny: AIA Activitats Arquitectòniques
Empresa: Luxes
Descripció: Lluminària urbana híbrida amb tecnologia LED, composta per un captador solar que permet estalvis mitjans superiors al 60%, concebuda per il·luminar carrers, parcs infantils, jardins, zones de vianants o vies verdes, inclou un grau de protecció contra penetració IP66 i contra impactes IK10.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny regulable i híbrid, amb tecnologia LED i captador solar, preparat per a la substitució de les esferes antigues perquè respecta la instal·lació original”.
Categoria Equipament interior
Aquesta categoria inclou mobiliari i productes complementaris en espais d’interior per a ús domèstic o col·lectivitats, sanitaris, aixetes, manetes, complements per a la llar, catifes, cortines, objectes de decoració, etc. Els productes premiats pel jurat són:
Delta d’Or
Projecte: Avant
Disseny: Roca Design Center
Empresa: Roca Sanitario, SAU
Descripció: Vàter que estalvia espai i ofereix millores estètiques i manteniment fàcil, amb tots els elements funcionals integrats, incloent-hi el dipòsit. L’innovador Roca Rimless® Vortex, el sistema de descàrrega extra silenciós i l’esmalt antimicrobià Supraglaze® garanteixen una màxima higiene i neteja. Una solució ràpida i fàcil d’instal·lar que proporciona seguretat addicional contra les fuites.
Valoració del jurat: “Perquè és un disseny excel·lent que resol molts problemes a partir d’una tecnologia innovadora. Introdueix, per primera vegada, un WC amb sistema de cisterna In-tank que funciona sense electricitat amb l’efecte Venturi”.
Delta de Plata
Projecte: Sillita
Disseny: Lorena Canals i Gonzalo Milá
Empresa: Lorena Canals
Descripció: Cadira ideada a partir de diferents fundes intercanviables, fàcils d’ajustar amb un nus senzill i fàcilment rentables a casa. Elaborada en un procés sostenible i feta a mà per artesans amb cotó natural i fusta certificada FSC.
Valoració del jurat: “Per fer servir un disseny funcional dirigit a nens, amb un propòsit clar enfocat a l’educació usant el sistema Montessori”.
Delta de Plata
Projecte: Liviana
Disseny: Gabriel Teixidó
Empresa: Perobell
Descripció: Butaca de gran lleugeresa visual, elegant i sofisticada, gràcies a la combinació del perfil de metall de la seva estructura, a mode de bastidor sobre el qual descansa una peça de cuir tensada a mà.
Valoració del jurat: “Per la simplicitat i la bellesa en el disseny. És una butaca de cuir que destaca tant en la seva comoditat com sofisticació”.
Categoria Il·luminació
Aquesta categoria inclou elements i sistemes d’il·luminació d’interiors. Els premiats són:
Delta d’Or
Descripció: Fris
Disseny: Joan Gaspar
Empresa: Marset
Descripció: Llum de suspensió ideat a partir d’un vidre que envolta el llum. El vidre protegeix la llum i aporta una funció mecànica, suspèn el conjunt i permet que la lluminària pugui ser dirigible. Fris aconsegueix que en un conjunt de làmpades, cadascuna dirigeixi la llum de forma individual. També permet compondre estructures de llum, ajuntant diverses làmpades amb accessoris de fixació i suspensió.
Valoració de jurat: “Per ser un sistema de suspensió que permet crear diferents composicions, i recorda un disseny conegut amb una bona evolució. Sistema de difusió eficient i rotació del tub confortable per dirigir la llum, amb acabats impecables”.
Delta de Plata
Projecte: Estadio Singular
Disseny: Miguel Milá
Empresa: Santa & Cole
Descripció: Amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992 a Barcelona, Miguel Milá va concebre Estadio, un robust anell lluminós de suspensió. Sense perdre el caràcter tradicional, la família evoluciona del cèrcol a una única i senzilla columna per satisfer noves funcions. Un cos d’alumini discret injectat, en blanc o negre, sosté una pantalla de vidre que dispersa el feix lluminós mitjançant estriacions verticals de llums i ombres. Sòlida i adaptada per a ús exterior, la seva repetició delimita els perímetres i mostra el camí que cal seguir, tant dins com fora.
Valoració del jurat: “Per ser un exercici de simplificació d’una lluminària anterior, herència de la Barcelona de 1992. Valorar-ne l’ús adaptat per a l’exterior i interior”.
Delta de Plata
Projecte: Fragile
Disseny: Jaume Ramírez
Empresa: Marset
Descripció: Col·lecció de llums que incorporen diferents formes geomètriques: un con i una esfera acullen un cilindre que emet llum d’ambient des de baix. En la seva forma reconeixem el passat, al material trobem l’emoció. El vidre desvetlla la font de llum i parla de la puresa, la lleugeresa i com aquest disseny es mimetitza amb l’escena. El cilindre matisa la llum càlida, difusa i gradual. Fragile sintetitza el passat i el present, ens remet als llums d’oli que il·luminen de baix a dalt, mentre el llenguatge del vidre expressa la fragilitat contemporània.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny icònic i atemporal, que beu de l’arquetip de làmpada de taula, es pot convertir en un clàssic del disseny espanyol. Per convertir una peça artesanal en un producte industrialitzat”.
Menció Delta
Projecte: Barcelona Lamp
Disseny: Estudi Antoni Arola
Empresa: Galeria Il·lacions + Luz Negra
Descripció: Llum autoportant, subtil i delicat que projecta conceptualment el cel de Barcelona i la seva llum. Projeccions fluides sobre una superfície blanca, on es combinen diferents escenes de la sortida o la posta de sol o dels cels ennuvolats i contaminats. Un retrat híbrid dels diferents cels de la ciutat, tant naturals com artificials. El color, la intensitat, la densitat i la saturació de la llum ens proporcionen una perspectiva més etèria i fràgil, creant una atmosfera poc comú.
Valoració del jurat: “Per ser una obra artística que projecta conceptualment el cel de Barcelona i la seva llum, creant una atmosfera interessant, aportant un possible producte industrialitzable diferent al món del disseny.”
Categoria Materials constructius
Aquesta categoria inclou nous materials ceràmics, plàstics o metàl·lics, laminats, parquets, etc., així com elements constructius entre els quals tancaments, frontisses o ferramentes, mecanismes o sistemes de distribució de conduccions o cablejat, tant per a ús domèstic com industrial.
Delta d’Or
Descripció: Corners
Disseny: Emiliana Design Studio
Empresa: Ceràmica Ferrés
Descripció: Elements ceràmics que actuen com a connectors de gelosies per generar pantalles, murs exempts o baranes amb infinites configuracions. El seu disseny resol de manera senzilla una situació que fins ara requeria tubs i perfils metàl·lics o solucions ad hoc, complicant l’obra i el manteniment. Com que estan buits, faciliten el muntatge amb varetes i ciment, així com el seu ancoratge en terres i sostres. Fabricats en argila de la Bisbal com a única matèria primera.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny compatible amb diverses tipologies de gelosies i productes de Ferrés. És un sistema de connectors ric i modular, versàtil i ben resolt, amb gran flexibilitat per construir lliurement”.
Delta de Plata
Projecte: Huguet x Pentagram
Disseny: Huguet Rajoles Hidràuliques + Pentagram
Empresa: Huguet Rajoles Hidràuliques
Descripció: Col·lecció de rajoles hidràuliques i objectes de terratzo, amb taules amb multitud de combinacions, rajoles fotoluminiscents i un escriptori amb inserits metàl·lics. Les peces artesanals representen una visió sostenible i humana de l’arquitectura i el disseny. La fusió de mètodes manuals i semi-industrials dona lloc a peces úniques i altament personalitzables, mantenint viva la tradició i abraçant la innovació tècnica, estètica i cultural.
Valoració del jurat: “Per l’estudi de colors, combinacions i textures amb el material terratzo a partir de mètodes manuals i semi-industrials, aportant una intenció conceptual enfocada a la sostenibilitat”.
Delta de Plata
Projecte: Pure.Ceiling
Disseny: Lamaquina
Empresa: Pure.Tech i Lamaquina
Descripció: Sistema de revestiment que millora la qualitat de lʻaire en espais interiors. Fabricat mitjançant robòtica i impressió 3D, integra la tecnologia Pure.Tech, un material que elimina gasos nocius convertint-los en minerals inerts. Gràcies al seu patró 3D, cada panell augmenta la superfície exposada a l’aire i incrementa la capacitat de purificació.
Valoració del jurat: “Per millorar la qualitat de l’aire gràcies a la tecnologia pure-tech que incorpora un material innovador que elimina gasos nocius. Està produït en 3D, i és un producte sostenible amb un nínxol de mercat amb oportunitats”.
Categoria Mobilitat
Aquesta categoria inclou mitjans de transport individual com patinets elèctrics, skates, bicicletes, motos i vehicles col·lectius (dues, tres i quatre rodes) de mobilitat terrestre, aèria i marítima o propostes d’accessoris o components relacionats amb la mobilitat, etc. Els productes guanyadors són:
Delta d’Or
Projecte: Stark Varg
Disseny: Stark Future
Empresa: Stark Future
Descripció: Motocicleta de cros de propulsió elèctrica que incorpora materials i components de la més alta qualitat, creativitat i enginyeria per a un concepte premium que eclipsa les plataformes de motors de combustió contemporànies. Amb el quadre més lleuger, el centre de menor gravetat i una distribució de pes optimitzada proporciona agilitat i una sensació de conducció excepcionalment lleugera.
Valoració del jurat: “Per ser un producte elèctric i de producció local al 100% amb un disseny molt ben resolt. Una moto de raid silenciosa que a més de reduir la pol·lució auditiva que genera aquest esport, mostra una visió honorable del futur del disseny”.
Delta de Plata
Projecte: Girbau G38
Disseny: Ramon Girbau Pous
Empresa: Fusteria Nàutica Girbau SL
Descripció: L’embarcació de més eslora de la marca, que incorpora un giroscopi i un nou sostre de fibra Hard-top. El seu espai a coberta i el disseny renovat amb millores estètiques combinen el caràcter esportiu mantenint l’estil mediterrani Girbau. L’embarcació ofereix diferents possibilitats de distribució a coberta, estil de popa amb bancs o solàrium amb porta lateral. La seva habitabilitat interior ofereix més independència als seus hostes gràcies a dues cabines independents, una proa amb llit doble i una altra a popa amb dos llits individuals.
Valoració del jurat: “Per ser una embarcació costumitzable de producció local i reduïda, amb una filosofia propera inspirada en l’estil mediterrani, que fomenta una navegació calmada”.
Delta de Plata
Projecte: Ossby Geo
Disseny: Anima Design
Empresa: Ossby (Karikrea SL.)
Descripció: Bicicleta elèctrica plegable fabricada amb biocompost innovador, compost per oli d’origen vegetal i fibra reciclada de pales d’aerogeneradors eòlics. La seva principal innovació, a més del material de fabricació, és la capacitat de plegar-se en un sol moviment, activat pel fre i fent enrere. Es plega per gravetat i el pes del ciclista la manté oberta. El seu disseny compacte i de línies tecnològiques la converteixen en ideal per a la mobilitat urbana de darrera milla.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny elèctric desenvolupat amb fibra reciclada de pales d’aerogeneradors eòlics que aporta innovació en la plegabilitat de la bicicleta”.
Categoria Packaging
Aquesta categoria inclou envasos i embalatges de productes industrials, productes dissenyats pel sector alimentació, sanitari i retail com a displays, elements de senyalització, comunicació i venda. El jurat ha destacat els següents productes:
Delta d’Or
Projecte: Premium Pizza Mailer
Disseny: PackCo Brand and Packaging
Empresa: Muñoz Bosch
Descripció: Estructura de suport innovadora per a una presentació visual més impactant i respectuosa amb el medi ambient, que elimina la peça central de plàstic que tradicionalment s’utilitzava a les caixes de pizza. Aquesta nova estructura de suport es desenvolupa des del sistema de tancament a les tapes de les caixes, garantint que la pizza mantingui la seva integritat malgrat els moviments externs.
Valoració del jurat: “Per ser un disseny eficient que entén la relació entre contenidor i contingut. Facilita l’experiència de menjar pizza per trossos i permet que no es refredi. Evita el plàstic que es col·loca perquè la caixa no toqui la pizza”.
Delta de Plata
Projecte: Bidón Eco kraft
Disseny: Oiko Design Office
Empresa: Joaquín Alberto
Descripció: Bidó industrial sostenible dissenyat amb el propòsit de ser reciclable i reciclat. Es diferencia dels bidons convencionals superant l’obstacle de la reciclabilitat en eliminar els reforços de xapa estampada, impossibles de separar i rebutjats per les plantes de residus. A més, es tracta del primer bidó fabricat amb material reciclat postconsum d’envasos Tetrapak.
Valoració del jurat: “Per ser una millora honesta del bidó actual a nivell de sostenibilitat per a la indústria i la gestió de residus. Amb propòsit de ser reciclable i reciclat, redissenyen la vora del bidó eliminant la xapa”.
Delta de Plata
Projecte: Frooot Roll Model
Disseny: PackCo Brand and Packaging
Empresa: Gráfiques Machi + ProPrint Group
Descripció: Snackpack per a fruita de mida mitjana, enfocada al consum to-go. L’accés al contingut és intuïtiu mitjançant cremalleres. El tancament de l’envàs per a un consum posterior és un plegat senzill. A l’elecció dels materials s’ha tingut en compte l’eliminació de plàstics i materials multicapa que predominen en els envasos snack, així com la reducció dels materials aplicats.
Valoració del jurat: “Per promoure el consum de fruita i menjar saludable en format to-go. Creat amb paper d’origen vegetal, és una solució raonable i necessària per al sector dels snacks”.
Menció Delta
Projecte: Ecoalf Wellness: productos de higiene y cuidado personal
Disseny: Lavernia & Cienfuegos
Empresa: Ecoalf y RNB
Descripció: Línia de productes sòlids o en pols que eviten l’aigua, reduint el pes i les emissions de CO2 al transport i permeten eliminar les ampolles de plàstic. A més, els productes es venen per utilitzar-los en envasos d’alumini reutilitzables dissenyats expressament. El packaging, tant dels envasos d´alumini com de productes, està fabricat amb materials sostenibles: cartró reciclat, pouch compostable i polpa de paper.
Valoració del jurat: “Per la investigació en la cosmètica seca i el disseny de refill dels envasos”.
Delta de l’Opinió
Projecte: Compass
Disseny: Nahtrang
Empresa: Estiluz
Descripció: Lluminària caracteritzada per una interpretació poètica subtil i alhora el desenvolupament d’una rigorosa tecnologia. El punt de partida innovador és una tensió elegant del moviment de cada peça integrada, i com, a partir d’un punt de connexió, pot variar els angles, la forma i la llum. La família d’elements Compass té una presència delicada, la estructura de la qual pot generar geometries flexibles tensionades per les petites esferes de llum que conformen el cos visual principal del conjunt.
Medalles ADI 2024
ADI-FAD, amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, convoca els joves dissenyadors a presentar els seus projectes de fi de grau, màster o postgrau a les Medalles ADI amb l’objectiu de contribuir a establir ponts d’unió entre l’àmbit acadèmic i el món industrial, i fomentar el talent de les generacions més joves.
En aquesta edició, el jurat format per Xavier Torras, Bern Donadeu, Àngela Montagud, Xueyu Ji i Pablo Sevilla va seleccionar 15 projectes que han competit per 1 Or, 2 Plates i 12 Bronzes. També una Medalla ADI d’Opinió, escollida entre els socis i sòcies d’ADI-FAD.
El guardó de la medalla ha estat dissenyat per Ariadna Sala Nadal, la guanyadora ex aequo de la Medalla d’Or 2022.
Medalla ADI d’Or
Projecte: Neoshell
Disseny: Pablo Padrós, Carmen Guerra, Alex Bretaudeau, Miguel Clotet, David Riol, María Fernández, Marcel del Valle, Emma Brugué i Ainara Rico
Escola: Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Descripció: Incubadora neonatal que neix per millorar la tecnologia per a la cura dels prematurs. L’objectiu del projecte és abordar desafiaments com l’accessibilitat, la neteja, la inclinació, l’opacitat i la humitat, prioritzant el confort dels nadons. Neoshell agilitza la cura neonatal i alleuja càrregues econòmiques i emocionals, reduint la necessitat d’atenció mèdica i permeten les mares i pares centrar-se en el benestar dels nadons.
Valoració del jurat: “Per ser un producte amb una idea, execució i comunicació excel·lent desenvolupat per estudiants”.
Medalla ADI de Plata
Projecte: Hipcare
Disseny: Júlia Robledo, Eva Vera, Arsenio Andrea, Lucía Solinís, María Paula Rodríguez i María Songel
Escola: Elisava Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Descripció: Fèrula que substitueix el guix en el tractament de displàsia de maluc en nadons. Redueix l’impacte del tractament tradicional, així com l’ús d’anestèsics generals en cada substitució del guix, la manca d’higiene i la transpirabilitat, els efectes sobre la pell i les dificultats que suposa amb els bolquers.
Valoració del jurat: “Per ser un producte que proposa una solució eficaç per a nadons i famílies davant d’una problemàtica concreta i resoldre satisfactòriament un disseny complex”.
Medalla ADI de Plata
Projecte: Punt
Disseny: Pere Itchart
Escola: Elisava Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona
Descripció: Elevador d’objectes per a gent gran que viu en edificis sense ascensor. Un artefacte inclusiu i pràctic que allibera de la feina de pujar escales carregant amb paquets pesants. Punt contribueix a l’envelliment actiu: l’apoderament de la tercera edat per convertir-la en proactiva dins la societat.
Valoració del jurat: “Per la senzillesa del producte i de la seva aplicació a l’hora d’aportar una solució fàcil i accessible per a la gent gran que tingui ingressos baixos”.
Medalla ADI de l’Opinió
Projecte: Plastic Nostrum
Disseny: Mina Barchi
Escola: IED Barcelona
Descripció: Inspirat en les àmfores romanes, Plastic Nostrum actua filtrant i capturant microplàstics. Centrat a l’economia blava i l’ODS 14, el projecte consta de mòduls apilables, impresos en 3D amb terracota. Aquests allotgen boles de Neptú i fibres de posidònia per atrapar microplàstics. La instal·lació pot créixer, formant un bosc submarí que preserva la vida marina i promou la consciència ambiental, especialment entre joves bussejadors mitjançant col·laboracions amb escoles de busseig.
Premis ADI Cultura 2024
ADI Cultura té com a objectiu promoure el reconeixement públic dels projectes que ajudin al foment i actualització social i conceptual del disseny de producte, o serveixin per incentivar el diàleg, les idees i les iniciatives de la disciplina.
Un guardó que respon a la realitat actual, on el disseny de producte va més enllà dels objectes, va dirigit a projectes culturals, esdeveniments, exposicions, instal·lacions, publicacions, documentals i altres expressions que aprofundeixen en el camp experimental, de la investigació i la innovació. El trofeu dels guanyadors serà dissenyat per Turbina Studio.
El Jurat dels Premis ADI Cultura 2024, format per Reme Samper, Pilar Marcos, Anna Majó, Massimo Menichinelli i Xavier Franquesa, ha repartit 2 Ors, 3 Plates i 1 Menció. També s’ha guardonat un projecte amb el ADI Cultura de l’Opinió, atorgat pels socis i sòcies d’ADI-FAD.
Premi ADI Cultura d’Or – Categoria Esdeveniments
Projecte: Concéntico
Responsable: Javier Peña
Organitza: Fundación COAR, Ayuntamiento de Logroño, Goethe Institut
Descripció: Projecte col·lectiu que treballa amb institucions associades compromeses amb el desenvolupament cultural, educatiu, urbà i mediambiental de les ciutats. Els col·laboradors donen suport a la visió, les estratègies i la recerca del programa, assegurant així que els programes tinguin un ampli abast i impacte. La iniciativa té lloc en un moment de canvi en què es torna més necessari replantejar la manera com dissenyem les nostres ciutats, i on la temporalitat pot ser un recurs per millorar la nostra resposta davant dels problemes actuals.
Valoració del jurat: “Pel pes de la trajectòria del festival, perquè és una iniciativa amb una projecció internacional que es produeix des de la perifèria. En línia amb una visió decolonialista, el festival ha convertit la perifèria en un centre. És un projecte únic a Espanya en format d’experiment a l’espai públic i l’urbanisme; com a urbanisme tàctic, se suggereix alguna cosa sense necessitat d’implantar-ho. Les intervencions estan pensades per a la interacció, per transformar i perquè els ciutadans les facin seves. Javier Peña, que ha tornat a la seva ciutat per donar-li rellevància, és un visionari i també és darrere del festival TAC!”.
Premi ADI Cultura de Plata – Categoria Esdeveniments i ADI Cultura de l’Opinió
Projecte: Som aquí! Les dones en el disseny. 1900-Avui
Comissariat: Teresa Bastardes, Isabel Cendoya i Isabel Fernández
del Moral
Organitza: DHub – Disseny Hub Barcelona
Descripció: Projecte de recerca que es formalitza a l’ampliació
de l’exposició del Vitra Design Museum «Som aquí! Les dones en el disseny. 1900-Avui», amb dos àmbits dedicats al disseny local: «Nosaltres també estàvem! 1960-1990», reconeixement de les pioneres del disseny; i «Coses de dones, coses de tot el món, 1990-Avui», sobre la contribució del disseny per a les dones. La investigació ha suposat una revisió i un increment important de les col·leccions del museu prenent com a base la incorporació de la perspectiva de gènere.
Valoració del jurat: “El jurat valora positivament la incorporació al fons del Museu del Disseny de Barcelona de dissenyadores espanyoles al discurs d’una exposició internacional impulsada i produïda per Vitra. És important aquest premi per donar un reconeixement a l’equip del Museu del Disseny. És un contingut que no estava publicat; l’equip ha fet un ampli treball de recerca per destapar les dones dissenyadores espanyoles, ocultes i sense reconeixement a través de Vitra. Era una exposició important i necessària”.
Premi ADI Cultura d’Or – Categoria Publicacions
Projecte: El diseño es bueno para la salud
Autor: Ramón Úbeda
Edita: Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana
Descripció: Treball de recerca a totes les disciplines del disseny
i la creativitat, sense oblidar el que ha generat la pandèmia ni les emergències socials que hi ha a altres parts del món. Una mirada transversal que repassa el passat, dissecciona el present i es projecta cap al futur per il·lustrar, amb més de 500 exemples, que la ciència i la medicina evolucionen i continuaran evolucionant amb l’ajuda de la tecnologia i el disseny.
Valoració del jurat: “Per ser un projecte absolutament necessari, ja que resumeix la feina de recerca de com el disseny ha estat fidel a l’hora de millorar la vida de les persones. En un àmbit molt important, la salut, el llibre és una exposició permanent, una reflexió profunda, i una bona posada en escena de la talla de les grans exposicions internacionals; el muntatge, la idea, l’edició i els textos són excel·lents”.
Premi ADI Cultura de Plata – Categoria Publicacions
(ex aequo)
Projecte: Neutopías
Autor: Oscar Guayabero
Entitat: World Design Capital València 2022
Descripció: El projecte neix amb el propòsit d’animar el sector del
disseny a pensar en el futur de manera propositiva, sense ignorar els enormes problemes que tenim davant, ni la complexitat de qualsevol escenari on els humans habiten de manera col·lectiva i en contacte amb l’entorn, sigui urbà o rural. Davant de la complexitat de qualsevol context que puguem imaginar, podem trobar espais, fissures, fallades del sistema, petites excepcions que ens permetin introduir visions no apocalíptiques.
Valoració del jurat: “Per divulgar temes que s’estan desenvolupant actualment, però que normalment es debaten més en anglès. Des de diferents autors, edats, perspectives aposta per la divulgació d’una tipologia de pensament que es quedaria a l’entorn acadèmic. A més, planteja perspectives del futur per repensar la cultura del disseny des de l’optimisme i no pas la distòpia”.
Premi ADI Cultura de Plata – Categoria Publicacions
(ex aequo)
Projecte: Spain Design Index
Autor: Pepa Casado d’Amato
Edita: Futurea, Foro de Marcas Renombradas Españolas, Oficina Española de Patentes y Marcas
Descripció: Informe de resultats d‟un estudi qualitatiu, amb un panell d’onze experts, i quantitatiu, amb dades de més de 250 empreses. El seu objectiu és avaluar l’impacte del disseny a l’economia ia la competitivitat de les empreses, centrant-se en tres sectors amb un ús intensiu del disseny: moda, hàbitat i alimentació.
Valoració del jurat: “Per ser un retrat i anàlisi del paper real del disseny com a activador de l’economia abordant la repercussió del disseny a les empreses. Tot i utilitzar un registre convencional, reconeix que el disseny és operatiu per a la societat. A més, promou la cultura del disseny del país. L´edició és molt bona gràcies al disseny gràfic, amb bones gràfiques”.
Menció ADI Cultura
Projecte: World Design Capital Valencia 2022
Comissariat: Xavier Calvo
Organitzadors: Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana, Associació València Capital del Disseny, Ajuntament de València
Descripció: València va ser designada Capital Mundial del Disseny 2022 per la World Design Organization amb un projecte que neix de la societat civil juntament amb empresaris, professionals i institucions per estimular el desenvolupament econòmic, social i cultural a través del disseny. No només entès com un esdeveniment, sinó com l’inici d’un procés de canvi, aquest projecte va posar en valor internacionalment el talent d’aquest sector creatiu i el va convertir en un agent principal de canvi social i d’innovació urbana, amb una agenda d’activitats de més de 300 iniciatives.
Valoració del jurat: “Com a catalitzador i activador, que ha donat l’oportunitat a molts dels projectes que han estat premiats i presentats a ADI Cultura”.