ADI Making Of… Miralles dissenyador

ho

Aquesta edició especial i monogràfica de les conferències «ADI Making Of…» vol aprofundir en una de les facetes menys coneguda del famós arquitecte Enric Miralles, la de dissenyador de producte i, en concret, de mobiliari.

Prenent com a punt de partida l’exposició «Miralles. Perpetuum Mobile», que es pot visitar al Disseny Hub Barcelona fins al 29 d’agost, aquesta edició especial i monogràfica de les conferències «ADI Making Of…» vol aprofundir en una de les facetes menys coneguda del famós arquitecte Enric Miralles, la de dissenyador de producte i, en concret, de mobiliari.

Miralles en els seus projectes cuidava fins als últims detalls de l’interiorisme, però mai va dissenyar el mobiliari pensant en reproduir-lo comercialment, ara per primera vegada i de manera inèdita una selecció de les seves creacions es mostren al DHB.

A l’«ADI Making Of… Miralles dissenyador» aprofundirem en aquesta visió tan actual i contemporània de l’espai interior a través del procés de creació i les nou peces de mobiliari úniques mai reproduïdes fins ara. Es tracta de les taules Inestable, Estudi, Dolmen, Troncs, Tropical, els tamborets japonesos, les prestatgeries Marisa i Lelukaappi, i la taula Mistery, construïda per primera vegada a partir de dibuixos trobats en l’arxiu de la Fundació Miralles.

 

Taula Mistery ©Lander Larrañaga. Courtesy of AHEC.

 

Els ponents en aquesta sessió ens explicaran el making of d’aquestes peces, la reproducció i fabricació, i la faceta de dissenyador d’Enric Miralles:

Introducció a càrrec de Miriam Giordano, membre de la junta de l’ADI-FAD i fundadora de Labóh.

Abans del debat, totes les persones registrades a l’activitat tenen accés gratuït, amb prèvia reserva d’entrada, a l’exposició «Miralles. Perpetuum Mobile», una mostra formada per 18 prototips i més de 30 peces com taules, cadires, i lluminàries inèdites, que es van desenvolupar principalment per al seu àmbit domèstic, imaginades i creades experimentant amb artesans i ebenistes per a la seva pròpia casa, sempre en moviment, on els mobles no tenien un lloc o forma establerts, sinó que podien desplaçar-se o modificar-se en funció de les necessitats de cada moment.

 

Inestable ©Lander Larrañaga. Courtesy of AHEC.

 

Originàriament realitzades amb fustes “exòtiques”, algunes peces necessitaven actualitzar-se en quant a materials i petits ferratges. Es van triar quatre frondoses estatunidenques sostenibles, cirerer, auró, tulipwood i roure vermell per a reproduir les peces, i l’acurat treball d’ebenisteria es va dur a terme a Madrid, pel taller La Navarra, amb fusta donada per AE Fustes, i la col·laboració de American Hardwood Export Council (AHEC).

L’exposició forma part dels esdeveniments Miralles, impulsats per la Fundació Enric Miralles amb el suport del Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, per a recordar que el 3 de juliol de 2020 es van complir vint anys de la seva defunció. Els comissaris de l’homenatge són Benedetta Tagliabue i Joan Roig i Duran, amb la col·laboració de l’estudi d’arquitectura Miralles Tagliabue EMBT, l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSAB) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

L’acte tindrà lloc presencialment amb registre previ obligatori. Per tal de complir el protocol sanitari de la Covid-19, cada assistent haurà de reservar l’entrada amb les seves dades personals i se li assignarà una butaca. Les acreditacions començaran a partir de les 18:30 h. L’acte també es podrà veure online en streaming pel canal de YouTube de l’ADI-FAD. La visita gratuïta a l’exposició «Miralles. Perpetuum Mobile» és només per als assistents a la conferència «ADI Making Of… Miralles dissenyador», i s’ofereixen dues franges horàries per a l’accés gratuït: de 17.00 h a 17.45 i de 17.45 a 18.30 h.

Registre