Cinc membres del jurat seran els encarregats d’escollir les obres seleccionades que s’exposaran a «El millor disseny de l’any».
Presentem els membres del jurat de la 13a edició dels Premis FAD d’Art, guardons que mantindran la convocatòria oberta fins al 31 de maig. El jurat el formen professionals de l’art amb diverses perspectives sobre la professió: des de la mateixa pràctica creativa, a la cura d’exposicions d’art, el galerisme, la crítica d’art i el periodisme.
Stella Rahola Matutes, artista.
+ info
Stella Rahola Matutes va estudiar arquitectura i el màster en projectes a l’ETSAB (UPC) de Barcelona (2011), així com belles arts (MFA) a la Goldsmiths University de Londres (2019). L’arquitectura li proporciona interès per l’espai, la construcció i la capacitat material per transformar-se. La seva pràctica aborda la creació de llocs i encontres situacionals espacials, mitjançant peces instal·latives i escultòriques que rescaten artesanies i tècniques en desús.
Ha exposat en l’àmbit nacional amb exposicions com «Apunts per un incendi dels ulls», MACBA (2021) o «Beautiful Failures» al Pavelló Mies van der Rohe (2021), així com internacionalment al Contemporary Art Fair amb la London gallery Union Pacific (Los Angeles, 2019) o al Tulca Festival of Visual Arts (Galway, 2018).
Darrerament, ha rebut el premi Bienal d’Arts Visuals Ricard Camí (2022), l’A-FAD al reconeixement de la seva trajectòria (2021) i el Premi d’Escultura de la Fundació Vila Casas (2021). Actualment, és docent del MEATS (Master in Ephemeral and Temporary Spaces) a l’escola Elisava de Barcelona.
Sabel Gavaldon, curador d’exposicions i responsable de Programes Públics del MACBA.
+ info
Sabel Gavaldon (Barcelona, 1985) es responsable de programes públics del MACBA. Abans ha estat el curador i cap de programes de Gasworks a Londres, organització reconeguda internacionalment pel seu programa de residències per a artistes procedents d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Durant aquesta etapa (2018–2023), va presentar exposicions de Mercedes Azpilicueta, Adam Khalil, Ingela Ihrman, Bassam Al-Sabah, Libita Sibungu, Pedro Neves Marques, Patricia Domínguez, Eduardo Navarro i Gala Porras-Kim, entre d’altres artistes. Va ser el curador amb Manuel Segade de l’exposició “Elements of Vogue: Un cas d’estudi de performance radical”. Primer a CA2M Centro de Arte Dos de Mayo, Móstoles (2017–2018) i després al Museo Universitario del Chopo, Ciutat de Mèxic (2019–2020), aquesta exposició va transformar el museu en una pista de ball i va convocar de forma multitudinària a cossos dissidents. Ha estat becari de postgrau de la Fundació “la Caixa” al Royal College of Art (2010–2012) i va ser nominat l’any 2016 a l’ICI New York Independent Vision Curatorial Award.
Rocío Santa Cruz, directora de la Galería RocíoSantaCruz i Arts Libris.
+ info
Gestora cultural formada a París, on inaugurà la seva primera galeria i editoral, Raiña Lupa, el 1996. És directora-fundadora de la galeria homònima a Barcelona des de novembre de 2015, i de la fira ArtsLibris que se celebra a ARCOmadrid, ARCOlisboa i Barcelona des del 2009. Compromesa amb l’art contemporani, pertany a associacions nacionals que reivindiquen els drets dels artistes com l’Institut d’Art Contemporani i l’associació feminista Dones a les Arts Visuals.
L’any 2020 va ser guardonada amb el premi GAC a la Millor Programació en Galeria i a la Millor Exposició en Galeria amb Gonzalo Elvira. Aquest 2023 ha obtingut el Premi a la millor exposició amb Dona Situació Límit de l’artista Colita, representada per Rocío Santa Cruz juntament amb artistes com Mar Arza, Blanca Casas, Oriol Vilapuig, Fina Miralles, Marina Núñez, Pilar Aymerich i Ouka Leele, entre d’altres.
Pere Parramon, escriptor, professor i gestor cultural.
+ info
Pere Parramon és doctor en Història de l’Art i Màster en Comunicació, i Crítica d’Art per la Universitat de Girona. Membre de les Associacions Catalana i Internacional de Crítics d’Art (ACCA i AICA), ha escrit per a mitjans com La Vanguardia o Papers d’art. És autor dels llibres «Art contemporani a Girona, 1994-2019» (amb M. Lluïsa Faxedas), «Juego de tronos: Realidades, ficciones, turismos» (amb F. Xavier Medina) i «Fridtjof Nansen: Retratos, impresiones» (en preparació). És professor de secundària, així com a la Universitat de Girona, i ha estat adjunt a direcció de la Fundació Vila Casas. Com a curador d’exposicions ha organitzat mostres per a museus i centres expositius diversos. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), amb les novel·les «El noi saltador i la reina dels guardians rossos» i «La llengua dels ocells» (ambdues a Sd·edicions) utilitza la ficció com a forma alternativa de reflexió sobre el fenomen artístic.
Begoña Corzo, periodista.
+ info
Formada com a periodista a la Universitat Autònoma de Barcelona, és redactora de La Vanguardia des de l’any 1992. En aquest diari ha escrit per diferents seccions i dels temes més diversos, però en especial sobre allò que té relació amb el disseny, l’arquitectura, l’urbanisme i les arts aplicades.
Actualment, escriu sobre aquests àmbits al Magazine Lifestyle. Pintora vocacional i viatjera impenitent, gaudeix descobrint l’art i l’artesania de joves creatius d’arreu del món que reinventen el que és quotidià. És una ferma defensora de conceptes com la calidesa, l’artesà, allò pràctic, imperfecte, durador, intemporal… Però també transgressor i sorprenent.