Petites Editorials / Pequeñas Editoriales header image 3

L’exposició Petits editors, grans llibresFAD2

Petits editors, grans llibres és una exposició que es planteja com una demostració de la fortalesa de les persones. Un aplaudiment als individus, als col·lectius, als emprenedors, a la gent amb opinió, compromesa, que comparteix la necessitat d’expressar-se i que s’enfronta constantment amb l’adversitat.

El panorama de les petites editorials és ric, divers i amb una gran capacitat de resistència. La selecció de les 101 empreses presents s’ha basat a triar aquelles que ens han permès crear una representació de les diverses estratègies que fan servir per resistir en un panorama dominat per les grans corporacions i els canvis que comporta la digitalització del sector.

Així, en aquesta selecció, hi trobem actituds emprenedores i trajectòries llargues. Hi trobem valors de resistència, com ara l’especialització, la recerca de sinergies col·laboratives i el treball a la xarxa. Hi trobem debats sobre la sostenibilitat, les noves llicències per als drets d’autor i els nous formats per al llibre. Tot plegat, mirant de representar la varietat del panorama actual a través dels llibres, i considerant-lo prou obert per valorar, en alguns casos, el disseny; en d’altres, els continguts, i en la gran majoria, tots dos aspectes.

La metodologia de recerca
Aquest exposició, té com a objectiu principal fomentar la visibilitat d’aquells llibres publicats amb devoció i pocs recursos, però que es converteixen en grans tresors per la qualitat del seu contingut i la forma en com es presenten. I és precisament pel fet que aquests llibres massa sovint passen desapercebuts que s’ha encetat una metodologia de recerca oberta i col·laborativa, on tothom interessat ha estat benvingut a recomanar el treball d’aquests petits editors per tal que puguin ser presents en aquesta mostra. A tal efecte es va dissenyar un breu formulari on-line que va ser omplert per més de 80 persones.
Aquesta recerca oberta i col·laborativa es va tancar amb una base de dades de 246 editorials. Les pròpies limitacions del format exposició, ens van obligar a posar un límit, que vam intentar que fos el més generós possible, i que es va establir en un màxim de 100 editorials de tota espanya.

La selecció de les editorials va córrer a càrrec de l’equip de comissariat format per Àlvaro Sobrino (activista de l’edició, fundador dels Premis Daniel Gil al disseny editorial i actual president de l’ADG-FAD), Jaume Pujagut (Professor, coleccionista apassionat i militant de les petites editorials), Sebastià Fàbregas (Lector incansable, llibreter emprenedor de mítiques llibreries barcelonines com la Central, i antic President del Gremi d’editors) i Rosa Llop (Dissenyadora de llibres, activista de la petita edició i investigadora en el camp de la cultura del disseny i la comunicació visual). Però a més, per tal d’obtenir una opinió dels continguts el més oberta possible, entre el 3 i el 10 de novembre es van mantenir entrevistes amb diversos agents del món cultural afins a aquest tipus de propostes. Van passar a visitar la pre-selecció Vicenç Altaió, Oriol Bohigas, Daniel Cid, Antoni Clapés, Beth Galí, Antón Granero, Oscar Guayabero, Juan Insua, Juanjo Lahuerta, Albert Mauri, Toni Miserachs i Lalo Quintana.

Podeu consultar el making of d’aquesta exposició visitant el següent enllaç.

< Tornar / Volver