Investigador, facilitador, cocreador: nous rols per a dissenyadors i altres

El disseny està canviant, i els rols de les persones que hi estan involucrades també canvien. Fabricació d’usuari final, metadisseny, disseny obert, cultura participativa, mitjans socials i orientació cap al servei: tots tenen un impacte en les pràctiques de disseny i en la professió del dissenyador. Els nous desenvolupaments permeten als usuaris finals informar, inspirar i de vegades agafar les regnes del disseny i de la producció. Tot això no elimina la necessitat de tenir professionals, al contrari: estan sorgint nous rols per als dissenyadors. Necessitem noves habilitats; més investigació, treballar amb usuaris finals i altres parts interessades, dissenyar eines per a d’altres. La docència del disseny haurà d’evolucionar si vol encaixar en tot això.

Pieter Jan Stappers és catedràtic de Tècniques de Disseny a la Facultat d’Enginyeria de Disseny Industrial de la Universitat de Tecnologia de Delft. Després de cursar un màster de física i un doctorat de realitat virtual, ha treballat en equips de recerca de disseny multidisciplinari en temes com ara el suport a la creativitat amb instal·lacions informàtiques interactives i mètodes generatius de recerca d’usuari i ha ensenyat habilitats investigadores a dissenyadors.

www.studiolab.io.tudelft.nl

foto © TUDelft. Job Jansweijer

Per a més informació sobre la intervenció de Pieter Jan Stappers, consulta les diapositives de la seva presentació, escolta o descarrega l’audio de la seva ponència: