Pausar, reflexionar, activar, impactar: ​​codisseny de consens i dissens per impactes socials positius

Les societats estan en transició i intenten equilibrar les forces de la globalització mitjançant la creació d’una vida (local) coherent. El nostre món natural es troba simultàniament en un estat de transició, obligat a canviar a causa dels nivells sense precedents d’activitat humana que porten a l’aparició d’una nova era geològica, l’Antropocè. En aquestes circumstàncies hi ha una comprensió col·lectiva, intuïtiva, que necessitem dissenyar de forma diferent per adreçar els complexos i «perversos» assumptes del moment actual. El nostre instint és estendre una mà als altres, expandir el nostre discurs social amb els últims mitjans tecnològics en un «espai de fluxos» cada vegada més gran (segons Castells). Els fab labs digitals, els living labs de les xarxes socials, els nuclis de coneixement obert i els festivals ens proporcionen entorns pluridisciplinaris en què poden emergir noves formes híbrides de conèixer i dissenyar. Tanmateix, hem de fer una pausa, enfrontar-nos a la realitat: com impliquem actors i parts interessades en la definició d’assumptes i contextos activistes, els seus espais problemàtics i l’encàrrec de disseny correcte? Com equilibrem el disseny de consens i el disseny de dissens? Examinarem aquestes qüestions crítiques mitjançant exemples de projectes i comunitats de codisseny al Regne Unit i a Finlàndia i un marc emergent que estem codesenvolupant anomenat Design Capitalia.

Alastair Fuad-Luke és professor de Pràctiques de Disseny Emergent a la Universitat Aalto d’Hèlsinki, on explora noves formes de dissenyar amb la municipalitat de Lahti, Finlàndia. En la seva àmplia trajectòria ha adreçat el seu estudi cap al disseny sostenible, el codisseny i l’activisme entorn del disseny. El seu treball explora el potencial d’aquests diversos enfocaments del disseny per fomentar una nova mutualitat entre el dissenyador ciutadà (tots nosaltres) i el professional del disseny, i revitalitzar el que significa dissenyar. Entre els seus llibres es troben Design activism (Earthscan, 2009) i El manual de l’ecodisseny (Thames & Hudson, 2002, 2005, 2009). Durant la seva carrera acadèmica ha ajudat a desenvolupar moltes noves diplomatures i màsters, el més recent dels quals és el Màster de Capacitats Emprenedores per a una Pràctica Creativa al Plymouth College of Art, Regne Unit. Fuad-Luke participa en diversos programes de màsters de disseny interdisciplinari a la Universitat Aalto, que inclouen sostenibilitat creativa, gestió empresarial de disseny internacional (IDBM) i el projecte per a la Capital del Disseny Mundial 2012 d’Aalto, 365wellbeing, alhora que dóna suport a iniciatives de disseny de base a la regió d’Hèlsinki.

www.fuad-luke.com   /   http://window874.com   /   www.aalto.fi/en

Per més detalls sobre la intervenció d’Alastair Fuad-Luke, consulta les diapositives de la seva presentació, escolta o descarrega’t l’audio de la seva conferència:

Ir a descargar