jan boelen

Redefinint el disseny

El disseny està evolucionant cap a un territori experimental i col·laboratiu, on s’utilitza i implementa com a eina per qüestionar i transformar idees sobre la producció industrial, l’espai públic i privat i sistemes i xarxes preestablerts. L’auge de la cultura en xarxa i l’evolució de les noves tecnologies ens estan portant a un canvi en els conceptes d’autoria i propietat. El dissenyador ja no és un creador totpoderós sinó un element més en una xarxa de col·laboració i influència. Aquesta nova ‘obertura’, juntament amb l’evolució de noves tecnologies, tindrà conseqüències socials i polítiques importants i en aquest sentit és cert que estem vivint una nova revolució cultural.

Jan Boelen (1967, Genk) es va graduar com a Dissenyador de Productes a l’Acadèmia de Mitjà de Comunicació i Disseny (KHLim) a Genk. És director artístic de Z33 Hasselt i cap del Departament de Disseny Social en el màster de l’Acadèmia de Disseny de Eindhoven (Països Baixos). Boelen és el president del Comitè d’Arquitectura i Disseny de la Comunitat Flamenca. Funda en 2002 una casa per l’art contemporani sota el nom de Z33 i des de la llavors crea projectes i exposicions que encoratgen al visitant a prendre una mirada diferent al objectes quotidians. Es converteix d’aquesta manera en un lloc de trobada únic i en un laboratori per a l’experimentació i la innovació on es poden visitar exposicions innovadores que planen l’art i disseny contemporani. Entre les exposicions que ha dut a terme ens podem trobar amb les de Raf Simons, Estudi Makkink Bey, John Körmeling, Thomas Lomée, Dunne & Raby, Martí Guixé i Aldo Bakker. A part de les exposicions, Z33 també s’encarrega d’organitzar projectes i intervencions en l’espai públic, com l’organitzada a Bèlgica durant 2012 Manifesta 9.

bio.si/en/   @janboelen