Eau de Paris i Blue Communities guanyen el City to City’18

ho

El jurat ha considerat que ambdós projectes són complementaris i treballen per un mateix objectiu: recuperar una gestió col·lectiva d’un recurs fonamental.

Setena edició del City to City Barcelona FAD Award, el projecte del FAD que es dedica a rastrejar i posar en valor iniciatives de transformació urbana que, arreu del món, contribueixen a millorar la vida a la ciutat, un premi que vol ser una plataforma per connectar ciutats, projectes i persones.

Després de dedicar-se a les iniciatives d’aprenentatge en 2016, en aquesta ocasió, l’edició gira entorn de les múltiples i complexes relacions entre aigua i ciutat, i pretén obrir un debat molt ampli al voltant d’aquest element fonamental per a la vida humana i inherent al mateix naixement de la civilització i dels assentaments urbans. S’han buscat per tot el món projectes diversos que plantegen solucions a la convivència amb l’aigua -un bé tan imprescindible com escàs- a les ciutats, en un moment en què és més necessari que mai repensar l’ús responsable d’aquest recurs.

Un jurat presidit per Pedro Arrojo, expert en economia de l’aigua, premi Goldman i impulsor de la Fundació per a la Nova Cultura de l’Aigua, i format per Nani Marquina, Carme Ribas, David Bestué, Joan Gaya, Anna Zahonero, Gabriel Borràs, Narcís Prat, Marta Serra i Maria Rubert de Ventòs, ha atorgat per primera vegada en la història del City to City un premi ex aequo, així com dues mencions d’honor, triant entre 30 projectes finalistes. Aquests havien estat seleccionats entre 95 candidatures rebudes, procedents dels cinc continents. Candidatures molt diverses, que incloïen des de processos de revitalització de riberes, a projectes que fan ús de les noves tecnologies per mitigar els efectes del Canvi Climàtic, passant per terrats verds, arquitectura anti-inundacions, pedagogia sobre els recursos hídrics, o recuperació de patrimoni fluvial, per esmentar algunes.

 

Premi ex aequo City to City Barcelona FAD Award 2018:

Projecte: Eau de Paris – Operador municipal de gestió de l’aigua
Ciutat: París (França)
Responsables del projecte: Ville de París

Reportatge dins les clavegueres de Paris. Descens al nivell del turó Montmartre. Inspecció i manteniment. 31 maig 2018. Paris.

 

Des de mitjans dels 80 fins al 2008, diversos operadors diferents van estar a càrrec del servei d’aigua de París. Aquesta fragmentació va conduir a un gran nivell d’opacitat i una responsabilitat molt limitada sobre errors o irregularitats en la gestió del servei. En aquest context, el 2001 la ciutat va decidir abordar aquesta organització fragmentada i crear un operador d’aigua propi, posant fi a les privatitzacions del servei. Eau de Paris va néixer efectivament en 2008, per fer-se càrrec de tot el cicle de l’aigua, des de la captació fins al servei al client. Un operador compromès amb l’interès general, la sostenibilitat i la transparència, que té a més l’objectiu de convertir París i els seus voltants en un territori inclusiu, sostenible i resistent, capaç de mitigar les conseqüències del Canvi Climàtic.

 

Projecte: Blue Communities
Ciutats: a Canadá, Suïssa, França, Alemanya, Brasil, EEUU i Grècia
Responsables del projecte: Council of Canadians i Blue Planet Project

Blue Communities al seu pas per Espanya, juntament amb l’equip d’AEOPAS

 

Una organització de clara vocació activista, sorgida del Council of Canadians, que té com a missió convidar a les ciutats a defensar els béns comuns mitjançant l’adopció de polítiques locals que reconeguin l’aigua i el sanejament com a drets humans, prohibeixin o eliminin gradualment la venda d’aigua embotellada en instal·lacions i esdeveniments municipals, i promoguin serveis d’abastament i aigües residuals finançats i administrats per l’administració pública. Va sorgir al Canadà com una estratègia per contrarestar les mesures d’austeritat del govern, i des de llavors s’ha convertit en una eina contra les polítiques econòmiques neoliberals i la privatització de serveis públics a nivell global.

Valoració del jurat:
A l’hora d’atorgar el premi, el jurat ha destacat que els dos projectes s’adscriuen a la declaració que va fer l’ONU el 2010, assenyalant l’accés a l’aigua com un dret humà universal, així com als 17 criteris de desenvolupament sostenible de la mateixa organització. El jurat ha valorat també molt positivament el fet que tots dos projectes proposin models de gestió participativa, accessible i transparent dels recursos comuns. En definitiva, dos projectes que proposen l’aigua com un dret universal, lluny de les lògiques del mercat.

El fet de donar el premi a tots dos projectes alhora té a veure amb la seva complementarietat. D’una banda, Eau de Paris és una operadora pública, que ha aconseguit funcionar en una de les ciutats més grans, modernes i desenvolupades del món, a més de crear una entitat com l’Observatori de l’Aigua de Paris, que vetlla per la reflexió i difusió del model de gestió pública i les bones pràctiques entorn dels recursos hídrics. De l’altra, Blue Communities és una plataforma activista que ha anat estenent la seva influència per altres països, sempre portant la bandera de la remunicipalització i la defensa d’allò públic mitjançant pràctiques d’acció directa i autoorganització.

D’alguna manera, Eau de Paris seria el costat institucional i BCP el civil del mateix moviment per recuperar una gestió més justa i col·lectiva d’un recurs que mai hauria de caure en mans d’uns pocs.

 

Menció d’honor 2018
Projecte: Terrat públic en el Centre per a Dones del camp de refugiats Shu’fat
Ciutat: Jerusalem Est (Palestina)
Responsable del projecte: Studioazue

Terrat al centre de dones de Shu’fat

 

El projecte va començar amb un estudi basat en la comunitat del camp a través del qual es va crear un mapa de possibles espais buits on introduir millores en la comunitat. Una de les primeres va ser una “plaça pública” en un dels terrats, el del Centre de Dones. Es va escollir aquest lloc com espai compartit en el qual al llarg del dia els diferents grups poguessin usar-lo per a diverses activitats. Originalment, la reflexió sobre l’aigua i els seus usos no s’havia contemplat en el projecte, però aviat es va convertir en un dels principals elements per resoldre.

Es van fer tallers per generar una estructura eficient que pogués recol·lectar tanta aigua com fos possible. Quan els refugiats aconsegueixen emmagatzemar una quantitat suficient d’aigua, el que normalment es fa és conservar-la en tancs d’aigua de propilè, però sovint aquests es converteixen en l’objectiu dels militars israelians durant els enfrontaments. Per tant, a l’àrea projectada es va preparar un lloc específic per als tancs d’aigua generals de l’edifici, protegit dels tirotejos, però accessible per a la gestió. Així mateix, tot havia de ser fàcil de construir i reemplaçar en cas de fer-se malbé. Aquesta màxima es va convertir en el cor de tot el disseny de l’espai. Ara, fins i tot si arriba una escassetat d’aigua, la “plaça” compta amb aquest recurs.

Valoració del jurat:
El jurat ha destacat que el projecte es desenvolupa en un context gairebé bèl·lic, en què cal pensar en l’accés als recursos més bàsics d’una altra manera. En aquesta situació tan crítica, i en un escenari d’expulsió, precarietat i amuntegament, el projecte troba la manera de solucionar la gestió dels recursos de manera eficient, i alhora de donar poder a la comunitat, introduint a més un marcat component de gènere i convertint l’aigua al centre de la vida col·lectiva i el disseny de l’espai públic.

 

Menció d’honor 2018
Projecte: Cinturó Verd de Cuenca
Ciutat: Cuenca, Equador
Responsable del projecte: Coordinacio de Planificació / Secretaria de Planificació del Municipi de Cuenca

Gaudi del recurs de l’aigua a Cuenca (Equador)

 

La Ciutat de Cuenca, capital de la província de l’Azuay, es troba situada a la Regió interandina de la República d’Equador; està dividida naturalment en tres terrasses i travessada per quatre rius. El 1999 la UNESCO la va declarar com a “Patrimoni Cultural de la Humanitat”.

El projecte Cinturó Verd, i el seu mètode integral, calibrat a la realitat local i en execució des de l’any 2015, aporta informació completa sobre l’estat real dels ecosistemes fluvials, ajudant a executar estratègies de conservació de les fonts d’aigua que poden estar patint d’algun tipus d’amenaça que alteri el seu estat natural, així com també a considerar quins són els rius que es troben més alterats per plantejar estratègies que millorin la seva condició.

Des de la seva implementació s’ha consolidat com l’eix estructural del seu model de creixement urbà i en un instrument d’equilibri sostenible entre els components socials, ecològics, econòmics, ambientals, paisatgístics, culturals i patrimonials de la ciutat, establint mesures d’adaptació i mitigació al canvi climàtic i riscos ambientals i generant una societat més cohesionada i involucrada en la conservació del seu entorn.

Valoració del jurat:
El jurat ha destacat que es tracta d’un veritable exemple d’integració reeixida de molts elements del cicle de l’aigua, fonamentals des del punt de vista de la sostenibilitat mediambiental, com la prevenció d’inundacions, la gestió de riberes, les polítiques públiques sistèmiques amb múltiples col·laboradors, la pedagogia i implicació ciutadanes i en general el manteniment d’ecosistemes funcionals al voltant de tota una conca fluvial urbana.

 

La cerimònia de lliurament del premi tindrà lloc al mes de novembre i s’hi convidarà a les entitats guanyadores. A més s’organitzaran activitats que connecten els projectes premiats amb iniciatives que s’estan duent a terme a Barcelona.