Finalistes i seleccionats dels Premis FAD 2023, una arquitectura pensada des de la diversitat que afronta els problemes contemporanis

ho

Es fa pública la llista de les obres finalistes i seleccionades de la 65a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme. També la de la 10a edició Premis FAD Internacionals i la 18a dels Premis FAD Pensament i Crítica.

Ja s’ha fet pública la llista de les obres finalistes i seleccionades als Premis FAD 2023 d’ARQUIN-FAD, que van tancar convocatòria el passat mes de gener amb un total de 576 obres presentades a concurs: 458 corresponents als Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, 36 als Premis FAD Internacionals i 82 als Premis FAD de Pensament i Crítica.

Del total d’obres presentades, el jurat ha escollit 22 projectes finalistes i 35 obres seleccionades en les diferents quatre categories de la 65a edició dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme; 6 projectes finalistes i 6 seleccionats a la 10a edició dels Premis FAD Internacionals; i 7 obres finalistes i 6 seleccionades a la 18ª edició Premis FAD Pensament i Crítica.

Tant finalistes com seleccionats es podran veure a partir del dia 5 d’octubre de 2023 i fins el 7 de gener de 2024 en el marc de l’exposició «El millor disseny de l’any» al Disseny Hub Barcelona. Pel que fa als projectes guanyadors, haurem d’esperar a la cerimònia de lliurament, que tindrà lloc el 19 d’octubre.

 

 

Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme

Els Premis FAD d’Arquitectura i interiorisme, creats el 1958, aglutinen les propostes més destacades de la producció arquitectònica peninsular desglossada en quatre categories: Arquitectura, Interiorisme, Ciutat i Paisatge, i Intervencions Efímeres.

En aquesta 65ª edició s’han presentat un total de 458 projectes: el volum majoritari de treballs pertany a la categoria d’Arquitectura amb 201 obres, seguit d’Interiorisme amb 140 obres, Intervencions Efímeres amb 75 i Ciutat i Paisatge amb 42. D’aquestes, han sortit 22 projectes finalistes i 35 obres seleccionades.

El jurat destaca l’elevat nombre de projectes que exploren i innoven el programa de l’habitatge, així com una notable diversitat i experimentació en tipologies, sistemes constructius i materials, pensant l’arquitectura des de dins per acollir les diverses i canviants maneres de viure.

La tria dels projectes finalistes i seleccionats s’ha dut a terme tenint en compte aquelles propostes que aposten per allò que és comú, que són innovadores respecte a tipologia, tecnologia o narrativa del disseny, que compten amb resolucions tècniques que afronten problemes contemporanis, com la sostenibilitat, l’ ecologia o la resiliència, que són d’autoria jove amb projecció de futur, amb intervencions sensibles amb el patrimoni arquitectònic, ecològic o històric, que construeixen ciutat, generades a partir de processos comunitaris, desenvolupats des del diàleg i la participació, o bé, propostes que destaquen per una gestió econòmica intel·ligent.

Aquest any el jurat ha estat integrat per reconeguts professionals del sector: l’interiorista i dissenyador industrial Francesc Rifé l’ha presidit acompanyat per Xavier Delgado, Carme Fiol, Uriel Fogué, Patrícia Santos Pedrosa i Jelena Prokopljević com a vocals.

 

 

Premis FAD Internacionals

Els Premis FAD Internacionals destaquen la feina dels arquitectes i estudis peninsulars arreu del món. Aquest any arriben a la seva desena edició amb un total de 36 propostes rebudes, de les quals s’han escollit 6 projectes finalistes i 6 projectes seleccionats, amb obres a Taiwan, Perú, Itàlia, França i Estats Units, entre d’altres.

El jurat professional dels Premis FAD Internacionals, ha estat integrat per l’arquitecte Joan Roig com a president i els vocals Olga Felip i José Zabala.

 

 

Premis FAD Pensament i Crítica

Els Premis FAD de Pensament i Crítica aglutinen els millors textos dedicats a l’arquitectura publicats al llarg de l’any 2022 i en aquesta edició s’han escollit ha escollit un total de 7 obres finalistes i 6 seleccionades d’entre les 82 obres presentades.

El jurat, integrat aquest any per l’arquitecta Anna Martínez Duran com a presidenta i els vocals Rafael Gómez-Moriana i Lluís Alexandre Casanovas Blanco, ha valorat molt positivament la gran diversitat i qualitat de les obres presentades, que “situa als investigadors i les editorials espanyoles i portugueses en un lloc destacat en les publicacions d’arquitectura a nivell europeu i internacional”. Tot i això, el jurat considera que “encara queda molt camí per recórrer”, i anima a “seguir considerant aspectes fonamentals en l’arquitectura, com poden ser el paper de qui la construeix, qui la finança, qui l’habita o qui en queda exclòs”.

També ha destacat l’augment de publicacions firmades o editades per autores, tot i que en un nombre encara lluny de la paritat.

En la selecció de propostes, el jurat ha valorat l’atenció que reben temes urgents com el paper de l’arquitectura en la justícia social, l’emergència climàtica i l’accés a l’habitatge, que mostren un creixent compromís social i mediambiental de la disciplina, i li permeten plantejar alternatives a la hegemonia de l’estament urbanitzador-industrial. S’ha valorat també el desplaçament de la recerca històrica cap a les construccions vernacles i anònimes, incloent aquí projectes urbanístics i arquitectònics de gran qualitat construïts per funcionaris governamentals.