Tira de còmic

ADI-FAD

L’ENTITAT | L’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i el Disseny (ADI-FAD), és una entitat cultural sense afany de lucre que té com a objectiu principal la divulgació i promoció del Disseny Industrial dins l’àmbit social, cultural, institucional i empresarial. Es va fundar a Barcelona l’any 1960 i des de llavors ha realitzat una intensa activitat. Funciona gestionada per una Junta Directiva elegida pels socis. A través de les Juntes es programen tot tipus d’activitats, però els socis tenen, si ho desitgen, una participació directa proposant noves activitats i iniciatives.

L’ADI-FAD és membre de ple dret de l’International Council of Societies of Industrial Design (ICSID) des de 1961. Degut al seu caràcter no corporatiu, els associats d’ADI-FAD són dissenyadors industrials, estudiants, professionals d’altres disciplines afins i persones, empreses o entitats interessades en el desenvolupament de la cultura del disseny.

HISTÒRIA | L’any 1957, gràcies a l’impuls d’Antoni de Moragas, es va produir una primera temptativa de formar una institució de disseny al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Tres anys després, l’any 1960, un grup de persones interessades pel disseny van veure la possibilitat d’integrar-se com una secció de disseny al Foment de les Arts Decoratives (FAD), que ja comptava amb altres agrupacions. Així, el 16 de març del mateix any es va fundar l’Agrupació de Disseny Industrial del FAD (ADI-FAD), amb la primera Junta Directiva presidida per Antoni de Moragas.

Des d’aleshores, l’ADI FAD ha destacat en el panorama del disseny industrial a Catalunya i a Espanya gràcies a la posició de lideratge que ha assolit. El desenvolupament i la continuïtat de l’entitat es veu reforçat pel bagatge acumulat durant cinquanta anys d’activitats, la representativitat i el nombre d’associats, així com la presència d’aquesta institució en l’escena internacional.

MISSIÓ | L’ADI-FAD canalitza la seva actuació en diverses direccions:

/ Potencia un coneixement més ampli del disseny i procura la interrelació de tots els àmbits en els quals incideix
/ Contribueix a la creació i dinamització d’una política de disseny coherent que comprometi tots els agents socials
/ Dinamitza la participació del sector del disseny en el debat cultural, creant espais de confluència interdisciplinària en els quals es trobin professionals i altres especialistes
/ Fomenta una actitud socialment responsable respecte a la producció de béns de consum i a la configuració de l’entorn
/ Col·labora amb l’àmbit educatiu i centres acadèmics per tal de millorar l’ensenyament del disseny i fomentar la integració dels futurs professionals del sector
/ Promou el coneixement de les aportacions crítiques, analítiques, teòriques i historiogràfiques referides al disseny industrial
/ Vetlla pels interessos dels professionals i empreses del sector

ACTIVITATS PRINCIPALS

Premis ADI Un nou nom que aglutina tres reconeixaments en diferents àmbitos del disseny industrial i que per primera vegada inclou un premi dedicat a retre homenatge a la cultura del disseny, el Premi ADI Cultura, celebrant-se conjuntament amb els ja consolidats Premis Delta enfocats a dissenyadors i empreses i les Medalles ADI enfocades a projectes d’estudiants. Els Premis es celebren de manera biennal des del 2014.

DEMO. Explorant nous processos de creació | Un festival que s’estructura al voltant de l’experimental, el multidisciplinar, la col·laboració entre l’industrial i l’artesanal, l’obert, el compartit i el desconegut, centrant-se en l’àmbit del disseny de producte. Un programa de tallers, conferències, col·loquis, exposicions i performances, ofereixen la possibilitat d’experimentar i debatre nous camins, enfocaments i tecnologies que intervenen en el procés creatiu. Es celebren de manera biennal, alternant-se amb els Premis Delta.

The Making Of… | Un format de conferències que consisteixen en què un dissenyador i un representant de l’empresa expliquin junts el procés d’un producte des de la seva primera idea fins a la comercialització i la seva vida posterior en el mercat. Es celebren diverses edicions anuals de forma regular i periòdica.

Conferències, debats i workshops  | Des de l’ADI, realitzem periòdicament, com a institució i en col·laboració amb d’altres entitats, jornades, debats i conferències que tenen com a denominador comú el Disseny Industrial.

Esdeveniments socials i exposicions | Els Premis Delta han esdevingut un esdeveniment social a marcar al calendari del Disseny Industrial. Les exposicions giren al voltant la difusió del disseny industrial, l’eco disseny, els projectes de futurs dissenyadors…

EQUIP I JUNTA DIRECTIVA

 

La coordinadora de l’associació ADI-FAD és la Neus Escoda.

 

La Junta Directiva actual:

President: Salvi Plaja. Cap de Disseny a Simon

Vice-Presidenta: Raffaella Perrone. Directora Operativa de l’àrea de Disseny a IED Barcelona Escola Superior de Disseny.

Secretaria: Miriam Giordano. Fundadora de Labóh

Tresorera: Mercè Rovira. Directora General Mobles 114

Vocals:

Gracia Cardona. Co-fundadora i cap d’edició a diarioDESIGN

Stefano Colli. Dissenyador d’Interiors a SCAD Proyectos

Dani Vila. Dissenyador a Nahtrang

Gerard Arqué. Dissenyador a Boo in Barcelona i Escofet 1886

Beatriz Mas. Coordinadora Acadèmica a IED Barcelona

Guillem Ferran. Coordinador de Disseny de Producte a ESDAP Barcelona Llotja.

Raul Garcia. Co-fundador i Director d’Innovació a Inèdit

Gennís Senén. Dissenyador de Producte i soci fundador de Gravina

 

Contacta’ns a adi@adifad.org i premisadi@fad.cat