PREMIS ADI | PREMIOS ADI

Aquest any, i per primera vegada, els premis que regularment organitza l’ADI-FAD reben aquesta nomenclatura, que engloba els Premis Delta, les Medalles ADI i el Premi ADI Cultura. El principal motor de les activitats de l’associació des de la seva creació al 1960 han estat els Premis Delta als que l’any 1976 se li van sumar les Medalles ADI, per posar en valor el sistema educatiu nacional. El 2016 es complementen amb el Premi ADI Cultura, que neix amb la intenció de presentar i reconèixer aquells projectes que ajudin al foment de la cultura del disseny.

5

PREMIS DELTA

Són el principal motor de l’associació des de la seva creació, els quals en la seva 38ª edició han tornat a ser biennals. Des de la seva primera edició el 1961, els Delta han estat per als dissenyadors i les empreses del país un important canal de promoció i una valuosa plataforma per al reconeixement públic.

Tenen com a objectiu celebrar l’excel·lència en el disseny de producte. Poden presentar-se a la convocatòria productes dissenyats i produïts per dissenyadors i empreses de tot el món. El jurat dels Premis és internacional i canvia cada any, compost per perfils molt diversos vinculats al sector. El Trofeu entregat als guanyadors, s’encarrega cada edició a un dissenyador industrial de renombre.

Des del 2011, els Premis Delta i les Medalles ADI se celebren conjuntament en el marc del FADfest un esdeveniment que emfatitza l’energia i la riquesa de Barcelona en el camp del disseny, i a nivell internacional. Tots els objectes Finalistes es mostren al públic a les pàgines del catàleg i poden visitar-se a l’exposició ‘El millor disseny de l’any, una mostra que agrupa les obres finalistes i guanyadores dels premis que atorga el FAD en les diferents disciplines del disseny.

Coneix els guanyadors de les edicions passades AQUÍ.

PREMI ADI CULTURA

Té com a objectiu promoure el reconeixement públic d’aquells projectes que ajudin al foment i a l’actualització social i conceptual del disseny de producte o serveixin per incentivar el diàleg, la recerca i l’activitat de la disciplina. 2016 celebra la seva primera edició en el marc dels Premis ADI, amb vocació de complementar els reconeixements a productes —Premis Delta— i projectes d’estudiants —Medalles ADI— amb un nou premi a la cultura del disseny.

Un jurat expert i independent atorgarà dos premis ADI Cultura. El primer a una persona o projecte la trajectòria continuada del qual hagi estat rellevant, i un altre a la iniciativa més destacada dels últims anys en ambdós casos en l’àmbit de la convocatòria. D’entre els projectes presentats, el Comitè de Selecció conformat per la Junta de l’ADI-FAD selecciona fins a 13 Finalistes que passen a formar part del catàleg i l’exposició, procurant que siguin representatius de la gran amalgama de tipologies de les propostes. Dels projectes presentats, molts queden descartats i alguns s’anomenen només en forma de llistat en qualitat de Seleccionats.

Els projectes són una mostra de les múltiples formes d’entendre, mostrar i reflexionar sobre el disseny i el Premi contribueix a la seva difusió i reconeixement amb tal d’enfortir la cultura del disseny. Per aquest premi, s’ha creat un sol Trofeu, amb vocació de perdurar, pensat pel dissenyador experimental Diego Ramos.

MEDALLES ADI

És el premi amb més tradició al nostre país per a estudiants de disseny industrial, instituït l’any 1976 s’ha convocat sense interrupció fins avui. Amb un tema obert, la convocatòria s’adreça a joves dissenyadors i té com a objectiu contribuir a establir ponts entre l’àmbit acadèmic i el professional.

La selecció dels 10 projectes finals d’estudis que opten al premi es tasca del Comitè de Selecció, composat per la Junta de l’ADI-FAD, que procura representar la major part de vessants de la disciplina. Es dona valor a aquells projectes amb una especial força conceptual, una bona resolució tècnica i/o recerca acurada de la problemàtica a resoldre. Comparteixen jurat internacional amb els Premis Delta, que s’encarrega de deliberar sobre els millors projectes mereixedors d’una Medalla d’Or, de Plata i de Bronze. El guanyador de la Medalla ADI d’Or rep, a més, una inscripció gratuïta per a participar a un Workshop internacional i l’encàrrec remunerat de dissenyar les Medalles de la següent convocatòria.

Coneix els guanyadors de les edicions passades AQUÍ.

Tota la informació sobre els Premis ADI a premis.adifad.org