Coneix tots els guardonats dels Premis Delta 2016

El passat dijous, 9 de Juny es va celebrar la cerimònia de lliurament dels Premis ADI 2016 al Disseny Hub Barcelona, uns premis que aglutinen els principals reconeixements del disseny industrial i de producte a Espanya: els Premis Delta i les Medalles ADI per a estudiants. A més, per primera vegada en la seva història, els ADI inclouen un premi dedicat a retre homenatge a la cultura del disseny i la seva aportació a la societat, el Premi ADI Cultura.

El jurat dels Premis, format per Jasper Morrison, dissenyador britànic; Jeannette Altherr, dissenyadora industrial cofundadora de l’estudi Lievore Altherr Molina; Alexader von Vegesack, fundador i president de CIRECA i impulsor de Domaine de Boisbuchet; Xavier Costa, CEO de Lékué i Gracia Cardona, presidenta d’ADI-FAD, cofundadora i actual directora de la publicació on-line diarioDESIGN, van decidir atorgar 1 Delta d’Or i 8 Deltes de Plata, als següents projectes:

Els Premis Delta 2016

Delta d’Or — CLOSCA FUGA de Closca Design, CuldeSac 

Casc de bicicleta urbà amb un disseny minimalista i una estètica molt cuidada. Té la particularitat que es plega fàcilment i en menys d’un segon —mitjançant un sistema patentat mundialment— ocupant menys de la meitat del seu volum. Molt lleuger, també té capacitat de personalització intercanviant les viseres (diferents colors, materials…). Un casc totalment diferent però sense minvar gens ni mica la seguretat. Disponible en dos colors bàsics (negre i blanc) deixant a les viseres intercanviables la possibilitat de customitzar-lo.
Veredicte del jurat Producte de disseny altament sofisticat, però que fuig de l’alta tecnologia, tant en el seu aspecte com en el seu funcionament. Destaca pel seu excel·lent mecanisme i la innovadora forma de guardar-lo. Té en compte sobretot la gent que lloga o fa un ús esporàdic de la bicicleta

Delta de Plata — BERNARDES d’Andreu Carulla Studio per a Silleria Vergés

Banc dissenyat per a una galeria d’art que anteriorment allotjava 1 convent. Vol capturar l’austeritat i discrecionalitat lligada a un lloc de culte, alhora que procura assolir la màxima comoditat i confort per a l’usuari. S’han auto limitat els materials i tècniques de producció emprades per tal que el resultat fos un banc que podria haver estat fabricat fa cent anys. Una peça a-temporal, elegant i sòbria, d’aspecte lleuger però d’una gran robustesa.
Veredicte del jurat Amb la seva sòlida aparença és capaç de transmetre el zeitgeist (esperit dels nostres temps) del ressorgiment del post-modernisme.

Delta de Plata BARCELONA de Pau Sarquella i Diana Usón per Persiana Barcelona

Aquesta persiana és la resposta a un concurs d’idees per millorar espais oblidats de la ciutat. La idea consisteix a substituir els desafortunats plàstics dels balcons del Raval, per persianes tradicionals de corda que també protegeixin de l’aigua. La comoditat i la ventilació dels habitatges es recuperen i, amb ells, l’aspecte de les façanes. Una alteració geomètrica en la lama permet que un producte tradicional sigui la solució a un problema urbà. La persiana Barcelona és una aposta per l’artesania i el valor del treball a mà, per repensar la persiana de corda com un producte sostenible, millorant la qualitat d’un element que fa més d’un segle que protegeix les obertures del nostre país.
Veredicte del jurat Projecte que millora un producte tradicional molt estès per la seva gran adaptabilitat i desenvolupa una gamma de colors inspirada en els edificis Barcelonins.

Delta de Plata — HOTEL HANGER de Borja García Studio per a Nomess Copenhagen

hanger690

Un penjador que resol les funcions pròpies d’un entorn contract tan sever i, de vegades, agressiu com és l’hotel, solucionant el tradicional i incòmode sistema anti-furt amb una nova geometria més propera i humana. Un objecte per a demostrar que estètica i funció no tenen significats contraris sinó paral·lels.
Veredicte del jurat Per ser una revisió elegant que millora els models ja existents, tant a nivell estètic com funcional.

Delta de Plata — IO de Rubén Saldaña per a Arkoslight

Projector LED miniaturitzat en una peça tan petita que cap al palmell de la mà. Concebut per a aplicacions d’il·luminació d’accent, les seves petites proporcions permeten instal·lar-lo en vitrines, aparadors i petits espais sense generar una presència invasiva en l’escena.
Veredicte del jurat Solució petita i atractiva, neta i funcional, sense ser freda, específica per al sector d’il·luminació d’aparadors.

 

Delta de Plata — KFN 29233 D BlackBoard de Miele

KFN 29233 D BlackBoard_Imagen_04

Frigorífic amb una superfície que fa les funcions d’una pissarra familiar. El frigorífic és l’electrodomèstic més desitjat i utilitzat d’una llar. També s’usa moltes vegades com a element de comunicació per recordar tasques pendents. A la Blackboard Edition es pot escriure o dibuixar a la seva superfície amb guixos o llapis especials que s’esborren fàcilment. A més, el seu modern disseny sense tirador és òptim per a qualsevol estil de cuina. En el seu interior, els aliments ressalten a la vista gràcies a una il·luminació LED situada a les vores de cada balda, i permet combinar diferents temperatures i humitats. Té una eficiència energètica A+++
Veredicte del jurat Una idea òbvia que ningú ha realitzat abans i que converteix una superfície neutra en una interfície familiar. “Black is nice”.

Frigorífico con una superficie que hace las funciones de una pizarra familiar. El frigorífico es el electrodoméstico más deseado y utilizado de un hogar. También se usa muchas veces como elemento de comunicación para recordar tareas pendientes. En la Blackboard Edition se puede escribir o dibujar en la puerta con tizas o lápices especiales que se borran fácilmente. Además, su moderno diseño sin tirador es óptimo para cualquier estilo de cocina. En su interior, los alimentos resaltan a la vista gracias a una iluminación LED situada en los bordes de cada balda, y permite combinar distintas temperaturas y humedades. Tiene una eficiencia energética A+++
Veredicto del jurado Una idea obvia que nadie ha realizado antes y que convierte una superficie neutra en una interfaz familiar. “Black is nice”.

 

Delta de Plata — MALLORCA de l’Estudi Carme Pinós per a Huguet Mallorca

Col·lecció Mallorca_Imatge_3

Una rajola amb forma de triangle equilàter que conté un altre triangle equilàter a dins. El joc consisteix en combinar la rajola en multitud de maneres per tal de crear infinitud de dissenys diferents. Carme Pinós ha escollit un paviment artesanal i sostenible, la rajola hidràulica, per fer un producte d’arquitectura contemporània.
Veredicte del jurat Interpretació contemporània de la clàssica rajola. Amb gran versatilitat i amplitud de combinacions partint d’una peça molt senzilla.

Delta de Plata — SANTORINI de Spuntik Estudio per a Marset

santorini690

Col·lecció de llums d’exterior inspirada en els fanals dels vaixells de pesca que permet crear múltiples composicions. L’usuari escull el nombre de cèrcols-pantalla a col·locar en el difusor, l’ordre, posició i l’orientació de les viseres. D’aquest joc de combinatòries es deriva una rica gamma de llums directes o reflectides. La col·lecció Santorini pot suspendre’s del sostre, individualment o en grup, o anar penjada en forma de garlanda. Funciona també com a aplicació de paret o llum de peu, amb suports accessoris on es lliga de manera informal. Les variants del llum Santorini es multipliquen amb l’elecció del color dels cèrcols-pantalla, produïts en blanc, gris i mostassa.
Veredicte del jurat Producte versàtil i que permet crear una atmosfera amb el seu aspecte desenfadat i mediterrani. Porta un toc de festa major a casa.

Delta de Plata — SERIF de Ronan&Erwan Bouroullec per a Samsung Electronics

samsung690

Televisió que es defineix per la morfologia del perfil del seu marc en forma de “I” amb serifa. Més àmplia en la part superior i inferior, aquesta forma única dóna solidesa al televisor, convertint-se en mobiliari passant a formar part de l’habitació, en lloc de desaparèixer en les parets. Aquest televisor pot col•locar-se damunt d’una superfície horitzontal, i també pot servir de suport per a gerros, llibres o altres objectes decoratius. El televisor disposa també de potes acoblables, que li permeten assentar-se còmodament i amb gran protagonisme a la llar.
Veredicte del jurat Finalment un producte tan habitual a totes les llars es converteix en un element bonic, repensant l’estètica comuna de la tecnologia.

 

Delta Opinió — BIENNALE de Josep Ferrando per a Figueras International Seating

Un seient modular realitzat en un únic material, càlid i confortable. Creada en fusta, i fabricada industrialment a partir de processos artesanals, la cadira Biennale conjuga experiència i eficiència energètica per concloure amb un sistema flexible i personal, que dóna resposta als diversos usos de col·lectivitat que es poden plantejar.

Amb la col·laboració de