Les fibres tèxtils intel·ligents i funcionals que existeixen en l’actualitat i el desenvolupament en la miniaturització de components electrònics obren les possibilitats a repensar el que poden esdevenir els usos dels tèxtils en el futur. L’evident creixement de la producció permet veure aquests teixits funcionals en geotèxtils, arquitèxtils i agrotèxtils, però també en la indumentària professional o en aplicacions esportives i del camp de la salut.

Què ve després? Quines funcionalitats tindran les peces de roba del futur? Quin impacte tindran en la moda? 

Ningú ho sap encara. Però, per tal que aquest futur pugui esdevenir una realitat, és necessària una gran transformació en la que participin agents de múltiples disciplines i nivells: la innovació ha de formar part tant del procés de producció com del procés de disseny o els models de negoci.

Alguns dels temes que es tractaran a la sessió seran el següents:

  • Producció: els wearables (o indumentària tecnològica) no pot ser produïda amb la maquinària existent en metres i talles estandarditzades. La necessitat d’adaptar la peça a la persona, permet una personalització tant a nivell de material i producte com del seu comportament.
  • Noves aproximacions: el desenvolupament de conceptes rellevants, potents i produïbles per a indumentària innovadora demana la col·laboració entre disciplines, cosa que porta a canviar de relacions verticals a horitzontals, per tal de poder crear subproductes.
    Per tal de motivar les empreses més tradicionals a involucrar-se en aquests canvis i noves formes de col·laboració, hem de ser capaços de compartir l’experiència i les expectatives de baix a dalt: què ets capaç de fer i què és necessari per a vincular aquesta experiència a la d’altres companyies? Des del disseny, amb un especial enfocament sobre la rellevància social cap al desenvolupament, la productibilitat i el desplegament a nivell local, o a l’inrevés.
  • Nous models: els models actuals de producció basats en la producció de baix cost en massa no es poden aplicar en aquests casos. Els beneficis han de ser compartits entre els col·laboradors, motiu pel qual, són necessaris models basats en la confiança, que semblen més fàcils d’aconseguir amb una aproximació local. Avui en dia encara no existeix un canal de distribució pels wearables, ja que els models existents no contemplen el continu manteniment que requereixen aquestes peces.

Per debatre sobre tots aquests temes, l’Ambaixada Holandesa en col·laboració amb ADI-FAD, Eindhoven University of Technology Eurecat, proposen una taula rodona participativa, com a part del programa d’activitats sobre “Holanda, disseny per a un món millor“, a la que convidem a assistir i formar part a tots aquells experts del món tèxtil, el disseny de moda o tèxtil, experts en wearables o tecnologia aplicada al sector tèxtil, i estudiants o interessats en aquest sector.

INFORMACIÓ ÚTIL

Entrada gratuïta
Data: 20 de Gener
Obertura portes: 11h
Hora: De 11:30h a 13:30h.
Projecció video “Be-Tween (Project J)”: 11:15h
Networking: de 13:30h a 14:30h
Lloc: Auditori del Disseny Hub Barcelona
Confirmar assistència: AQUÍ
Contacte: adi@adifad.org

Pots trobar totes les fotos de l’esdeveniment AQUÍ.

Philips SKIN
A continuació es mostra més informació sobre els ponents que composarán la taula rodona:

Marina Toeters, fashion design, by-wire.net (NL)

Opera a la frontera entre tecnologia disseny de moda. A través del seu negoci by-wire.net estimula la col·laboració entre la indústria i els tècnics per a un sistema de moda rellevant i una indumentària que faciliti el nostre dia a dia. Dissenya prototips de wearables per, entre d’altres, Philips Research i la EuropeanSpaceAgency. Com a professora i investigadora, treballa al departament de moda de la Utrecht School of Arts, el departament tèxtil de Saxion University i a la facultat de ciències aplicades i disseny industrial de la Eindhoven University of Technology.

José Teunissen, fashion research, ArtEZ (NL) més informació

És delegada de la School of Fashion Design and Technology al LondonsCollege of Fashion. Té un plaça de catedràtic visitant de Teoria de la Moda i Investigació a ArtEZ Institute of the Arts, Arnhem(Països Baixos) i treballa com a comissària de moda independent. Actualment és membre del Dutch Creative Industries Council. També és presidenta de la CLIC/NextFashion, la xarxa governamental d’innovació per a les indústries creatives. El 2015 va conèixer el Center of Expertise Future Makers dedicat als nous processos en Moda i Disseny. A més és sòcia del projecte d’investigació CraftingWearables.

Mr. Koen van Os, smart textiles research, Philips Research (NL) més informació

Va rebre un màster en Enginyeria de precisió l’any 1995 per Eindhoven University of Technology. Després de la seva graduació va escalar posicions a Stork Digital Imaging i es va unir a Philips l’any 2001. És aquí on va començar com a tecnòleg en el camp de les tecnologies d’interconnecció electrònica. Més tard va ser enginyer gerent a Philips Lumalive en el desenvolupament de LEDs tèxtils i wearables.
Des del 2010, es dedica a l’exploració de teixits electrònics a Philips Research. És el responsable del desenvolupament i procés de producte amb un clar enfocament en la industrialització mitjançant enllaços entre l’electrònica i el tèxtil. A més va ser el cooridandor de projectes a PLACE-it (projecte finalitzat l’any 2014) on s’investigava la plataforma Lagre Area Conformable Electronics d’ InTegration. El projecte va demostrar un valor afegit i un ampli domini, des de la preucupació per la salut fins a l’automoció.
Des del 2015, està involucrat activament en la fabricació digital de productes, especialitzant-se en impressió 3D i altres eines basades en experiències recollides de la FabLab Academy by MIT.

Saúl Baeza, product & wearable design, HUNCH  (ESP) més informació

És cofundador a HUNCH Office, un estudi de disseny i experimentació amb base a Barcelona però amb visió mundial, que combina la creació de col·leccions de moda amb la investigació de materials, i projectes de disseny, direcció d’art i serveis de recerca i consulta.
Hunch també està desenvolupant un nou material a partir de les fibres de llana d’ovella, en col·laboració amb MaterFAD (Barcelona Materials Center).

Miquel Rey, Business Innovation, EURECAT (ESP) més informació

Llicenciat i MBA per ESADE, especiaitzat en Global Marketing per la University og Michigan (USA) i UniveritätzuKöln (Alemanya). Després d’un breu pas per Deloitte (1997-1999), es va incorporar a Indústries Murtra SA, una multinacional catalana del sector tèxtil, on hi desenvolupa la seva carrera en marketing, innovació de producte, comercial i gestió del talent arribant a ser el Director responsable d’aquests àmbits (1999-2011). L’any 2011, decideix fer el salt al servei públic com a President del Tecnocampus i responsable de promoció econòmica de l’Ajuntament de Mataró
Com a President de CETEMMSA treballa per acostar el centre tecnològic a les empreses, posicionar internacionalment i co-liderar el projecte de fusió de centres Tecnio que ha resultat en Eurecat, del qual és ara Director General de Negoci.

Miquel Soler Luque, functional textile research, CRTTT (ESP) més informació

Enginer tècnic de teixits de punt per l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica en Teixits de Punt de Canet de Mar – UPC.
En el període de 1986 al 1990 va ser el cap de producció i fabricació a Rosa Luque Masvidal, S.L., una empresa dedicada a la fabricació de mitjons d’alta qualitat.
De l’any 1989 a 1990 va treballar a Ecar, S.L., una empresa de venda i reparació de maquinària tèxtil, on col·laboraba en el muntatge de i preparació de màquines de les marques Colosio i Matec. L’any 1990 comença, fins a l’any 2011, com a professor i cap del departament tecnològic i director a l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica en Teixits de Punt de Canet de Mar, EUETTP. L’any 2008 passa a ser el director del Centre de Recerca i transferència de tecnologia tèxtil, a l’Escola de Teixits de Canet de Mar (CRTTT).

Debat moderat per Oscar Tomico, design research, TU/e (NL). més informació

Oscar Tomico és professor assistent de disseny d’interacció en el grup de recerca de qualitat, i part de “Wearable Senses” a la Eindhoven University of Technology. Els projectes actuals se centren en la indústria tèxtil i involucra a les parts interessades durant el procés de disseny per fomentar la cooperació a fi d’emmarcar l’espai de disseny, espai de col·laboració i reformular l’oportunitat del disseny. Ell és cap del projecte Smart Textile Services (CRISP 2011), en col·laboració amb Crafting Wearables (CLICKNL 2013) i ArcInTexETN (H2020 2015), Careful Designs and Hypercrafting Fashion (Amsterdam 2012, fins a 2014), i Crafting Wearables Breakout (MoBA, Arnhem, 2013).

light flex credits

 

phototrophe from TUe Pauline and Philips Wearable Solar copia